Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kaj izbrati: kopalno kad ali prho

17.04.2023 28 ogledov 6 min branja
Kaj izbrati: kopalno kad ali prho

V primeru ureditve velike kopalnice v zasebni hiši, kjer s prostorom pravzaprav ni težav, dileme ni: kopalnico lahko opremite z veliko, moderno masažno kadjo v kombinaciji s kabino za prhanje. Tako združite večno klasiko in maksimalno udobje s sodobno walk-in odprto prho za obdobja, ko boste v stiski s časom in bo praktičnost pomembnejša od udobja.

Če pa opremljate majhno kopalnico, v kateri želite ohraniti občutek udobja in se izogniti občutku utesnjenosti, boste morali izbrati: kopalna kad ali prha? Kopalnica je intimen prostor, v katerem naj bi se počutili domače in udobno, hkrati pa mora biti prostor tudi funkcionalen. Izbira oblike kadi ali kabine za tuširanje naj bo premišljena. Ustrezati mora potrebam uporabnika in prostorskim značilnostim, zato pravilna izbira terja več razmisleka in iznajdljivosti.

ČE PRISEGATE NA UDOBJE IN RAZVAJANJE

Kopalna kad je namenjena kopanju in prhanju. Čeprav je prhanje v kadi načeloma manj udobno v primerjavi s tuš kabino, pa vendar ni neobičajno. Kopalna kad nudi najvišjo možno stopnjo udobja, saj je namenjena razvajanju in sproščanju. Kopalnico spremeni v domači spa, še posebej, kadar se odločite za takšno z masažnimi šobami.

Ko izbirate ustrezno kad za svojo kopalnico, morate upoštevati predvsem svoje navade, potrebe in želje ter prostorske možnosti. Kopalne kadi so lahko vgradne ali prostostoječe, na voljo so v različnih velikostih ter številnih, tudi nekonvencionalnih, oblikah in materialih. Izbiramo lahko tudi med kotnimi modeli, ki so sicer zelo modni, vendar prostorsko zelo potratni.

Vgradne kopalne kadi običajno obložimo s keramiko, zaokrožene kopalne kadi moramo obložiti z mozaikom ali z majhnimi ploščicami, medtem ko lahko ravne kopalne kadi obložimo tudi z zelo velikimi keramičnimi ploščami. 

Če imamo na voljo dovolj prostora, lahko pustimo domišljiji prosto pot in kopalno kad tudi širše obzidamo: na ta način pridobimo lepši videz kopalnice in dodatno površino za sedenje ali odlaganje.

Prostostoječe kadi so ulite iz enega kosa in so tudi cenovno precej dražje od običajnih, vgradnih kopalnih  kadi. Prostostoječa kad zavzame več prostora, saj naj jih ne bi postavljali ob steno. Predvsem slednje velja za ovalne prostostoječe kopalne kadi, ki naj bodo toliko odmaknjene od sten, da zlahka pobrišemo tla okoli njih.

KOPALNE KADI RAZLIČNIH VRST IN CENOVNIH RAZREDOV

Tudi če za novo kopalno kad niste pripravljeni odšteti celega bogastva, boste v bogati ponudbi na trgu zlahka izbrali svojo najljubšo kopalno kad nižjega cenovnega razreda v želeni obliki in materialu. Če je za vas pomembno predvsem, da vam bo kopalna kad dolgo in dobro služila, je pametno, da posežete po takšni, ki je narejena iz litega železa ali pa izberete emajlirano litoželezno kad, ki je lažja za vzdrževanje in čiščenje. Kopalne kadi, ki so narejene iz kompozitnih materialov, so na pogled videti bolj luksuzne, vendar so ti materiali manj trajni in veliko bolj dovzetni za pokanje in luščenje.

POSEBNE KOPALNE KADI ZA POSEBNE POTREBE

Večina kopalno kad uporablja predvsem za redno umivanje, pa vendar obstajajo tudi osebe, pri katerih mora izbrana kopalna kad izpolnjevati tudi določene dodatne zahteve. Kopalna kad z nižjim pragom je posebna kopalna kad, namenjena gibalno oviranim osebam. Za osebe, ki potrebujejo kad za masažo in sproščanje, so na voljo masažne kadi s sedežem ali brez. Kopalne kadi s sedežem pa se odlično obnesejo tudi v družinah z majhnimi otroki in starostniki, saj je tuširanje sede za oboje veliko bolj varno.

ČE VAS PREPRIČA PRAKTIČNOST UPORABE

Če menite, da je prha bolj praktična, saj pri prhanju v primerjavi s kopanjem porabite manj vode, obenem pa prha zasede manj prostora, potem z odločitvijo za vgradnjo prhe ali tuš kabine ne boste zgrešili.

Prhe so del sodobne opreme današnjih kopalnic in so prav tako kot kopalne kadi na voljo v številnih različicah: izberete lahko tuš kabine različnih oblik in velikosti, lahko pa se odločite tudi za tuš po meri. Različni modeli tuš kadi so lahko vgrajeni tako, da so od tal nekoliko dvignjeni ali pa so vgrajeni v tlak.

V sodobnih kopalnicah pa so še posebej priljubljene tako imenovane odprte (walk-in) prhe brez tuš kadi, pri katerih je talna površina v kopalnici enotna. Tako je lahko znotraj tuša položena enaka ali različna keramika, kot so tla v kopalnici.

Priljubljena možnost je še izvedba tuša s klasičnim talnim odtokom ali kanaleto. Takšno prho običajno z ene ali več strani zapremo s steno. Lahko je brez vrat in je ločena zgolj s stekleno ali z zidano pregrado.

Za manjše tuš kabine so seveda potrebna vrata, ki pa so lahko krilna ali drsna. Polkrožne tuš kabine, ki so primerne za majhne kopalnice, so sicer prikupne in funkcionalne, vendar so manj praktične za vzdrževanje in čiščenje.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije