Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izbrati notranja vrata

17.04.2023 93 ogledov 7 min branja
Kako izbrati notranja vrata

V vsakem domu in prostoru zagotovo opazite vrata – skozi njih vstopate, izstopate, jih zapirate in odpirate. Vrata so najpogosteje uporabljano stavbno pohištvo.

Prav zato so notranja vrata pomemben del naših prostorov, ki nadgradijo notranjo opremo, se dopolnjujejo s talnimi oblogami, pohištvom in ostalim interjerjem. Vrata so obvezen del vsakega doma, vikenda, počitniških hiš in na splošno vseh nepremičnin. Tako se nam vsaj enkrat zagotovo postavi vprašanje, kako in kakšna vrata izbrati, da se bodo najbolje prilegala našemu domu in načinu bivanja. Nakup notranjih vrat je odvisen od naslednjih dejavnikov – cene, barve, materiala, dimenzije in sistema odpiranja.

IZBIRA VRAT GLEDE NA CENO

Na ceno notranjih vrat vplivajo dimenzije, material, vrste ključavnic in okovij. Pozanimajte se o posameznih lastnostih, ki so vam najpomembnejše – morda boste izbiro popolnoma prilagodili slogu opreme ali barvi talnih oblog v vašem domu, ali pa bo na vašo izbiro vplivala predvsem cena. Na splošno velja, da so folizirana vrata (CPL površine) cenejša, modeli masivnih vrat pa segajo med najdražje.

DOLOČITEV DIMENZIJ VRAT

Natančno izmerite vrata, saj je njihova montaža zelo pomembna – nepravilno nameščena vrata ne tesnijo dobro in se ne zapirajo popolnoma. Širino in višino vrat lahko izmerite sami.

IZBIRA BARV

Ključni dejavnik za izbiro vrat je barva. Glede na material se razlikujejo tudi barve, ki lahko imitirajo les ali pa so enakomerno obarvane.Barvo vrat izbirajte skupaj z barvo talnih oblog, da boste dosegli harmonično kombinacijo. Mnogi se odločijo za enaki barvi oblog in vrat, pogosto pa so dobrodošle tudi kombinacije dveh različnih barv.

IZBIRA MATERIALA

Material vrat izberite glede na namembnost prostora, v katerem se bodo nahajala. Izbira materialov je odvisna tako od posameznih lastnosti prostorov (npr. vpliv visoke vlažnosti) kot od sloga opreme. Bodite pozorni na posebne pogoje zvočne izolativnosti, tesnjenja, varnostnih in klimatskih zahtev:

  • V prostorih, kjer so večje temperature razlike, so najprimernejša klimatska vrata, pri katerih ni bojazni, da bi se ukrivila.
  • V temnejših prostorih je priporočljiva izbira steklenih vrat, ki optično povečajo prostor in prepuščajo svetlobo.
  • Če v posamezni sobi primanjkuje prostora, so prava izbira drsna vrata.
  • Kjer obstaja možnost požara, npr. v kurilnici, je smiselno namestiti protipožarna vrata.

Najpogostejši materiali:

  • kombinacija stekla in aluminija
  • kombinacija lesa in aluminija
  • kombinacija stekla in aluminija
  • lesena vrata (breza, češnja, bukev, hrast, mahagonij)
  • furnirana in CPL vrata

Presenetila vas bo izbira različnih vrat, saj lahko izbirate med klasičnimi lesenimi, kombinacijami stekla, lesa in aluminija; furniranimi izvedbami, imitacijami lesa, kombinacijami z usnjem in drugimi.

Furnirana vrata

Furnir je lepljen list, ki je žagan, luščen ali rezan iz hlodovine. List lesa se nalepi na podlago, na voljo pa so različne vrste lesa – oreh, češnja, bukev, jesen in druge. Furnirana vrata so lahko kombinirana s steklom, v domu pa zaradi svojega izgleda ustvarijo naravni ambient. Furnir je prav zato najpogostejša izbira vseh, ki si v svojem bivališču želijo sodobnejšega pristopa k večnemu viru – lesu. Kupce dodatno prepriča možnost skritih nasadil. Furnirana vrata so enostavna za obnovitev, saj ih lahko ponovno lakiramo in dodatno poudarimo lastnosti izbranega lesa.

Masivna lesena vrata

Masivna vrata so prva izbira vseh, ki prisegajo na tradicijo. Masivna vrata so trpežna vrata, ki obljubljajo dolgo življenjsko dobo. Med kupci so še vedno zelo priljubljena, saj so vzdržljiva, lepa in prijazna do okolja. V dom vnesejo toplino naravnega lesa, pri čemer se glede na izbiro sloga prilegajo tako v sodobno kot tradicionalno opremljene prostore. Na voljo so namreč različne vrste lesa, številne barve in modeli.

CPL vrata

CPL vrata so zelo odporna in neobčutljiva za razredčila in umazanijo, proizvajalci pa jih priporočajo vsem, ki prisegajo na trpežnost in funkcionalnost. CPL pomeni kontinuirano stiskan laminat (Continuous Pressed Laminate), gre pa za z vezivno smolo stiskane papirje. Površine so ekološko neoporečne, saj sta glavni surovini smola in papir, obdelava pa jih naredi izredno vzdržljive in odporne, tudi na udarce.

Izberite prava vrata, ki se bodo podala v vaš dom in lepo dopolnila vašo opremo, hkrati pa bodo enostavna za vzdrževanje in trpežna ter vam bodo povrnila investicijo.

IZBIRA KLJUKE

Ko boste izbrali primerna vrata, ne pozabite na zaključne detajle - kljuke, ki bodo zaključile videz vrat. Glede na stil vrat, ki so bodisi moderna bodisi tradicionalna izberite kljuke. Za rustikalni videz so primerne kljuke z vrezi in vzorci, minimalistični videz pa boste dosegli s "čistimi" kljukami preprostih oblik.

VRATA ZA VSAK AMBIENT IN UPORABNIKA

Vrata lahko igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju ambienta v posameznem prostoru. Z različnimi vrstami vrat lahko dosežete različne učinke, prav tako pa so prilagojena uporabnikom, ki si želijo nadstandardne izkušnje.

Skrita nasadila

Vse bolj popularna so skrita nasadila za notranja vrata, pri čemer gre za skrite pante. Imajo vizualni učinek, vplivajo na kakovost vrat in njihovo tesnjenje. S skritimi nasadili so vrata v isti liniji z zidom, kar poudari sodobni videz ambienta. V prostoru ustvarijo drugačno vzdušje kot običajna vrata, zato so namenjena zahtevnejšim uporabnikom, ki jim je pomembna celotna podoba doma.

Spustite svetlobo v dom

Če si v prostoru želite več svetlobe ali imeti pogled v druge sobe, so steklena vrata pravšnja, saj bodo dovolila prehod svetlobe iz zunanjosti v notranjost hiše in med prostori. Če imate vgrajena dvojna vrata, se bo k njim steklo še posebej podalo, saj s pomočjo steklenih elementov ne bodo delovala tako moreče in težko.

Kje jih vgraditi? Steklena vrata bodo dovolila prehod svetlobe na hodnikih in pisarni – domačem delovnem kotičku.

Elegantna kovinska vrata

Kovinska vrata bodo v prostor prinesla občutek svežine in sodobnega, prilegajo pa se k notranji opremi z nekaj sodobnimi elementi. Kovinski okvir dopolnjuje steklo, prav to pa odpre prostor in ga optično poveča.

Kje jih vgraditi? Vrata s kovinskim okvirjem so posebno primerna za sobe, ki imajo različne ravni (npr. stopnice iz dnevnega v jedilni prostor), saj zmanjšajo vizualni učinek padca višine stropa.

Ogledala na vratih

Morda ta ideja zveni nekoliko nenavadno, a je predvsem zelo učinkovita pri ustvarjanju optičnega učinka večjega prostora in odbijanju svetlobe, hkrati pa ima močan estetski učinek. Poleg običajnega stekla lahko uporabite barvano steklo v bronasti ali rožnato zlati barvi. Vrata so primerna za sobe s karakterjem, ki pustijo vtis.

Kje jih vgraditi? Ogledala se najlepše podajo na vrata večjih dimenzij, namestite pa jih v prostoru, kjer imate posebne dekorativne elemente, npr. v dnevno sobo.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije