Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Katero talno oblogo izbrati?

17.04.2023 58 ogledov 10 min branja
Katero talno oblogo izbrati?

Z izbiro pravih talnih oblog bomo v prostoru ustvarili prijetno razpoloženje in estetski videz, poleg tega s tem  prostor toplotno in zvočno še dodatno izoliramo. Na tržišču je ogromno vrst talnih oblog. Nekateri prisegajo na parket ali lamelni parket, drugi na ploščice oziroma keramiko, tretji na PVC talne obloge, itd.

Vsaka talna obloga ima določene prednosti in pomanjkljivosti. Katero talno oblogo boste izbrali je odvisno od vas, vseeno pa naj bo osnovno vodilo to, da naj bo izbira primerna prostoru in uporabi. Razmisliti morate kdo vse bo v prostor zahajal, kako pogosto, kaj boste v prostoru počeli in katerim dejavnikom bodo tla izpostavljena. Tokrat poglejmo nekaj vrst talnih oblog. Poglejmo v kratkem pregledu nekaj prednosti, pomanjkljivosti in posebnosti najpogostejših talnih oblog.

PANELNI PARKET

Značilnost panelnega parketa je, da ima že obdelano zgornjo površino, je končno lakiran ali oljen in je že pripravljen za enostavno polaganje. Pohoden je takoj po polaganju. Njegova površinska raznolikost vas bo zagotovo očarala. Med njimi boste našli tudi takšne z eksotičnim videzom. Je ena od najpriljubljenejših talnih oblog, ki zaradi naravnega materiala daje videz domačnosti, sproščenosti in topline. Ob rednem vzdrževanju (npr. sanacija parketa vsakih 10 let) ima zelo dolgo življenjsko dobo.

Prednosti: Naravni material (videz in otip), dolga življenjska doba, tiha hoja, topla površina, večina lesnih vrst je primernih za talno gretje, dobra toplotna izolacija.

Pomanjkljivosti: Relativno visoka cena (je dražji od laminata), občutljivost na visoko težo in točkovne obremenitve, ni vsaka vrsta lesa primerna za talno gretje. Ni primeren za vlažne in mokre prostore ali prostore z ekstremnimi razmerami (npr. savne). Ni primeren za zunanjo uporabo.

Življenska doba: Zelo dolga, pri redni uporabi in ob rednem vzdrževanju doživljenjska.  

Sestava: Sestavljen je iz treh slojev. Na spodnji strani je les iglavcev, za zgornji pa je navadno 4 mm debel kos žlahtnega lesa.

Primerno za talno gretje: Da, razen v redkih primerih, kjer je vrsta lesa preobčutljiva na temperaturne spremembe (npr. parjena bukev).

Uporaba: Je široko uporaben in primeren za polaganje praktično v vseh prostorih (spalnica, dnevna soba, otroške sobe, shramba, hodnik,..) Pomembno je le, da v teh prostorih ni veliko vlage.

Vgradnja: Plavajoča na sistem klik ali lepljena na podlago.

Vzdrževanje: V primeru poškodb ga lahko enkrat do dvakrat tudi zbrusimo in na novo polakiramo ali naoljimo.

Garancija: Odvisna od proizvajalca.

Cena: Ena od dražjih izbir talnih oblog

LAMINAT

Laminat je zelo razširjena talna obloga, saj je trden in odporen, ima ugodno ceno in posnema videz parketa. Ena od njegovih prednosti je tudi ta, da ga lahko položimo kar na že obstoječo talno oblogo.

Ko boste izbirali laminat morate biti pozorni tudi na primernost glede obremenitev, saj so razvrščeni v različne razrede obrabe (31., 32. in 33.). Najcenejši laminati sodijo v 31. razred obrabe in so primerni za najmanj obremenjene prostore v vašem stanovanju (npr. spalnice). Ti laminati sodijo v najnižji cenovni razred in so debeli od 6 do 8 mm. Srednji cenovni razred laminatov je v razredu 32. in je primeren za bolj obremenjene prostore, kot so dnevna soba, kuhinja… Debelina teh laminatov je od 8 do 12 mm. 33. razred obrabe pa so laminati debeline 8-14 mm, v najvišjem kakovostnem razredu in se polagajo v najbolj obremenjene prostore, npr. hodniki, obremenjene dnevne sobe. Laminati v 33. razredu so primerni za uporabo tudi v poslovnih prostorih.

V zadnjem času prihajajo na tržišče tudi laminati z vlagoodpornimi ali vodoodpornimi lastnostmi. Nekateri med njimi so primerni tudi za kopalnice, večinoma pa jih polagamo v vhodnim prostorih kuhinjah in v prostorih, kjer je možnost izliva vode.

Prednosti: Hitro in enostavno polaganje, brez lepljenja, primerni za obnove – polaganje na primerno že obstoječo talno oblogo, trpežen in odporen na obrabo, manj občutljiv kot parket, poškodovani del je možno enostavno zamenjati.

Pomanjkljivosti: Občutljivost na vodo in vlago, zaradi tršega materiala je hoja bolj glasna, na dotik je hladnejši, ni ga možno obnavljati. Nekateri laminati so tudi dokaj elektrostatični.

Življenjska doba: Navadno krajša od parketa.

Sestava: Sestavljen je iz treh plasti. Zgornja je dekorativna in zaščitna, srednja zagotavlja trdnost, spodnja pa zagotavlja stabilnost plošče. Zgornja plast je dekorativni papir prepojen z melaminsko smolo, srednja plast je iz zmletih lesnih vlaken. Dekorativni izgled se izdela s tiskom ali fotografsko metodo.

Primerno za talno gretje: Laminat lahko polagate na podlage s talnim gretjem. Poskrbeti morate, da bo podlaga čim bolj ravna in uporabiti ustrezno podlogo, ki ne deluje kot izolator, temveč kot prevodnik toplote. Nekateri proizvajalci ponujajo posebno podlogo samo ta namen.

Uporaba: Primeren je za vse prostore, priljubljena izbira pa je tudi v poslovnem svetu za pisarne, saj ni tako zelo občutljiv za hojo s čevlji in pisarniške stole. Primeren je tudi za hitre prenove oz. obnove.

Vzdrževanje: Enostaven za nego in vzdrževanje.

Vgradnja: Polaganje na klik sistem.

Garancija: Odvisno od proizvajalca.

Cena: Nižja od parketa.

PLUTA TALNE OBLOGE

Talna obloga iz plute omogoča izjemno mehko in prijetno hojo. Običajno so tovrstne obloge posebno obdelane ali pa imajo dodatno prevleko iz plastičnih mas (talna Vinil pluta), kar jih naredi bolj odporne na udarce. Zaradi edinstvenih izolacijskih lastnosti, ki jih ima pluta sama, zagotavljajo optimalno temperaturo tal skozi vse leto, kar pa omogoča, da bodo vaši prostori toplejši, prijetnejši, hkrati pa bo to tudi prispevalo k prihranku pri stroških ogrevanja. Pluta je zelo odporna na različne vrste udarcev, saj ima namreč tako imenovani „naravni spomin“, kar pomeni, da se po močnem udarcu vrne v svojo prvotno obliko.

Talne obloge iz plute so zagotovo pametna izbira, ki bo v vaš vsakdanjik prinesla kakovost in dobro počutje.

Prednosti: naravni material (videz in otip), mehka hoja, zelo dober toplotni in zvočni izolator, zaradi njene prožnosti se ob visoki teži vrne v prvotno stanje, antibakterijska, antistatična

Pomanjkljivosti: Ni primerna za prostore z vlago, občutljiva na koničaste predmete.

Življenjska doba: Zelo trpežne talne obloge in ohranjajo svoj popoln videz dolga leta.

Sestava: Iz 100 % naravnega materiala, običajno je iz lubja hrasta plutovca.

Primernost za talno gretje: Klik sistem spajanja omogoča hitro in enostavno montažo na tla s toplovodnim talnim ogrevanjem.

Uporaba: Najbolj primerna za spalnice, dnevne in otroške sobe.

Vzdrževanje: Lahka za vzdrževanje in čiščenje.

Vgradnja: Klik sistem, primerna za prenove in obnove.

Garancija: Odvisno od proizvajalca.

Cena: Relativno visoka cena.

VINILNE TALNE OBLOGE

Že nekaj let so vinilne talne obloge najbolj prodajane talne obloge v Sloveniji. Posebej priljubljene zaradi pestre palete barv, vzorcev in posnemanja materialov. Vinilne talne obloge se dobijo v različnih oblikah, dimenzijah, debelinah in so namenjene različnim prostorom za normalno ali intenzivno uporabo. Hoja po njih je relativno tiha in prijetna.

Njihova glavna slabost je ta, da so dimenzijsko nestabilne predvsem pri večjih spremembah temperature.

Prednosti: Enostavno postavljanje oz. vgradnja, velika izbira vzorcev in barv, vzdržljive in odporne na visoko težo, dobra odpornost na obrabo, madeže, zelo dobro imitirajo pravi les, kombiniranje z zaključki, trakovi, bordurami, pester nabor barv.

Pomanjkljivosti: Umetni material (PVC, ki je lahko zdravju škodljiv, vendar pa uporabljajo proizvajalci v zadnjem času že materiale, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih ftalatov), obnavljanje ni mogoče.

Življenjska doba:  10 – 15 let.

Sestava: Iz več plasti.

Primernost za talno gretje: Zaradi nizke višine vgradnje so vinilne talne obloge še posebej primerne za obnavljanje in polaganje na talno gretje.

Uporaba: Za vse prostore: predsoba, hodnik, kuhinja, dnevna in otroška soba, spalnica, kabinet in delavnica, stopnišče, lokali, pisarne, učilnice, restavracija, pisarna, kabinet, trgovina.

Vgradnja: Lepljenje na podlago, ki ne drsi.

Vzdrževanje: Enostavna za čiščenje in vzdrževanje. Čistijo se s čistili primernimi za vzdrževanje PVC plošč.

Garancija: Odvisno od proizvajalca.

Cena: V nivoju najdražjih laminatov, cenejši od parketa.

VODOODPORNE TALNE OBLOGE

Egger Home Design talne obloge so izdelane iz 70 % lesnih vlaken, brez škodljivih snovi (brez PVC-ja), kar zagotavlja zdravo klimo v prostoru. Te obloge so tudi nosilec certifikata Modri angel. Po videzu so podobne vinil talnim oblogam, z razliko da so le-te narejene iz naravnih materialov. Podobno kot vinil, lahko te talne obloge izbiramo v številnih vzorcih in barvah.

Prednosti: Vodoodporne, naravni material - 100 % brez PVC in plastifikatorjev, omogočajo prijetno in mehko hojo, dober toplotni izolator, primerne za alergike, izjemno odporne proti zdrsom in obrabi, odporne proti mikro praskam.

Pomanjkljivosti: Ni primeren za vlažne prostore (stiki), na 1-2let ga moramo premazati, poznajo se sledi in risi čevljev.

Življenjska doba: Zelo dolga, ob normalni uporabi doživljenska.

Sestava: Zgornji TPU sloj z dekorativnim papirjem, srednji sloj UWF plošča iz lesenih vlaken, spodnji stabilnostni sloj.

Primernost za talno gretje: So primerne.

Uporaba: Idealne za intenzivno domačo in komercialno uporabo (32. razred), mokrih in komercialnih prostorih z običajno uporabo, na primer čakalnicah ali pisarnah - idealne za področja, kjer je potrebna večja varnost pri hoji. So edine talne obloge, ki jih lahko polagamo tudi v rastlinjakih.

Vzdrževanje: Ima posebno molekularno struktura elastične površine TPU, ki omogoča obnavljanje nastalih površinskih poškodb. Se enostavne za nego.

Vgradnja: Možnost lepljenja na tla ali plavajočega polaganja - polaganje na sistem klik.

Garancija: Za domače prostore: 20 let, garancija za poslovne prostore: 5 let (lepljenje).

Cena: Višji cenovni razred.

Za kakovostno polaganje talnih oblog, morajo biti tla predhodno ustrezno pripravljena. Predenj se odločite za menjavo talnih oblog, vam priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom in ga povprašate za nasvet.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.