Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

MEDOVITE RASTLINE: zelišča, cvetoče trajnice, drevesa in ostale rastline, ki jih čebele obožujejo

29.05.2023 53 ogledov 5 min branja
MEDOVITE RASTLINE: zelišča, cvetoče trajnice, drevesa in ostale rastline, ki jih čebele obožujejo

Čebele zelo rade obiskujejo različna zelišča, cvetoče trajnice in ostale medonosne rastline. Gostijo se na manjših in večjih grmih, sadnih rastlinah in drevesih. Ne pozabimo na koristne vrtne rastline za zeleno gnojenje, ki jih v času cvetenja zelo radi obiščejo opraševalci. Na vrtu se čebele gostijo tudi na medovitih drevesih.

Zelišča in začimbe, ki jih rade obiščejo čebele

Baldrijan je glede rastlišča pravo nasprotje origanu, timijanu in baziliki, saj dobro prenaša zastajanje vode. Baldrijan cveti v pomladanskem času, konec poletja pa pocvita.

Za čebele so izredno privlačni cvetovi drobnjaka, ne pozabimo tudi na vrtni šetraj.

Vsi ljubitelji domačih zelišč poznajo materino dušico oz. vrtni timijan, ki je manjše rastli in cveti od julija do avgusta.  Čebele in ostale opraševalce privablja celo poletje. Najbolje se počuti na sončnih legah.

Origano je zelišče, ki lahko raste na zeliščni gredi, večjem koritu ali visoki gredi. Najbolje se počuti na suhih in odcednih rastliščih, ki so izpostavljena soncu.

Modri cvetovi bazilike “Magic Blue” so prav tako zelo privlačni za opraševalce.

Čebele imajo rade mačjo in poprovo meto

Opraševalci obiščejo cvetove poprove mete v poletnem času, saj cveti julija in avgusta. Najbolje je, da jo sadimo v večje posode ali korita, da se nam ne razrašča po vrtu. V vrtno gredo z zelišči jo lahko postavimo tudi skupaj z posodo.

Od meseca julij do septembra cveti tudi mačja meta, ki privablja metulje in čebele. Po cvetenju jo lahko močneje prikrajšamo, da se obraste in ponovno cveti. Žuželke rade obiskujejo tudi ostale vrste met.

Cvetoči grmi so zanimivi za opraševalce

Ob sprehodu po vrtu opažam, da so cvetovi sivke polni čebel. Cvetenje sivke občudujemo od maja do septembra. V Merkurju lahko izbirate med različnimi sortami. Obisk čebel na cvetovih sivke lahko opazujete tudi na morju v času prostih vikendov ali dopusta.

Skoraj vsak slovenski vrt ima na zeliščni gredi posajen žajbelj, ki s cvetovi ravno tako privablja čebele.

Poleg omenjenih grmov se čebele gostijo še na spomladanski resi, ki čebelam omogoča zelo zgodnjo pomladansko pašo. Ne smemo pozabiti na lesko, ki lahko cveti že v februarju. V mesecu marcu in aprilu cveti tudi vrba iva.

Cvetoče trajnice so privlačne in vsestransko uporabne

V okrasnih gredah pogosto srečamo hermeliko, ki cveti v različnih barvah. Opraševalci obiskujejo njene cvetove avgusta in septembra. Občudujemo jo tudi v zasaditvah v posodah, kjer dela družbo ostalim okrasnim rastlinam.

V poletnem času je s cvetovi privlačen ameriški slamnik, ki cveti od julija do oktobra. Ameriški slamnik in in hermelika sta trajnici, ki brez težav prezimita in se v naslednjem letu ponovno obrasteta ter cvetita. V jesenskem času so za čebele zelo privlačni cvetovi aster, saj cvetijo, ko večina okrasnih rastlin že odcveti.

Na malinah in robidah se rade pasejo čebele

Ob sprehodu med malinami v času cvetenja boste na cvetovih opazili veliko število čebel. Po opraševanju se iz cvetov razvijejo plodovi različnih barv. Največkrat so plodovi rdeči, poznamo pa tudi sorte z rumenimi plodovi.

Tudi na cvetovih robid se radi zadržujejo opraševalci, saj cveti od začetka poletja do avgusta.

V maju je treba poganjke robide redčiti in na grm pustiti dva, ki rodita v tekočem letu, ter dva mlada poganjka, ki bosta rodila v prihodnjem letu.

Koristne medovite rastline in drevesa

Na vrtove lahko za zeleno gnojenje sejemo facelijo, ki je koristna in privlačna za čebele. Na prazne gredice po zgodnjem krompirju sejemo ajdo. Medovite so tudi oljna ogrščicadeteljebuče in sončnice.

Med medovitimi drevesi se čebele zelo rade gostijo na evodiji, ki je v času cvetenja dobesedno prekrita s čebelami. Njene cvetove in čebele lahko opazujemo v poletnem času. Medovita drevesa so še lipadivja češnjakostanjcigarovectulipanovec in druga.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.