Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Naravno, zdravo in varčno ogrevanje z IR paneli

17.05.2023 110 ogledov 10 min branja
Naravno, zdravo in varčno ogrevanje z IR paneli

Infrardeče ogrevanje (IR ogrevanje) je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja. Primerjamo ga lahko z ogrevanjem, s katerim nas narava (sonce) greje že od nekdaj. IR paneli tako oddajajo dolge infrardeče valove, ki nas grejejo neposredno in nam dajejo prijeten in topel občutek že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinj nižje. Delujejo na valovni dolžini od 7 do 14 um3 (mikronov). 

Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju grelni element najprej ogreje zrak, ta pa se nato dviga in kroži ter na tak način prenaša toploto po prostoru. 

Infrardeči paneli pa delujejo na principu delovanja dolgih infrardečih valov, ki ne potrebujejo zraka za prenos toplote, ampak se toplota absorbira v stene, tla in predmete. Zaradi toplejše površine se ogreje tudi zrak, vendar brez dvigovanja prahu in izsuševanja zraka.

Gre za neposreden način segrevanja brez prenosnih medijev in zato skoraj brez izgub. Ker nas infrardeče ogrevanje ogreva neposredno, imamo prijeten, topel občutek že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinje nižje, kot smo jih navajeni sicer, kar pa zelo vpliva na porabo energije, saj vsaka stopinja manj prinese prihranek do 7 %.

 • Pri IR ogrevanju toplota najprej segreje predmete, ki jo nato oddajajo v prostor.
 • Predmeti imajo enako ali večjo temperaturo kot zrak, zato lahko z IR ogrevanjem ustvarimo naravno izolacijo v objektu.
 • Zaradi načina segrevanja se toplota prenaša preko predmetov in ne preko gibanja zraka in s tem prenašanja prahu, kar je prijazno do vseh, ki imajo težave z alergijami.
 • Tla se ogrejejo podobno kot pri talnem gretju.
 • IR preprečuje nastanek vlage in plesni.
 • IR panel lahko dobite v obliki ogledala, slike, stekla ali celo okna.

Zgradba panela

Osnovna struktura IR panela je plošča, narejena iz pocinkane jeklene pločevine. Sprednja in notranja stran panela uporablja posebno sestavino imenovano Thermoquartz, ki zagotavlja maksimalno absorpcijo toplote infra grelca in zunanji nanos imenovan Thermocrystal, ki bistveno poveča učinkovitost sevanja toplote – znan kot infrardeče ogrevanje.

Zunanja površina temelji na kremenovih kristalih, ki izgleda kot zrnata površina plošče, vendar je eden od razlogov za njeno bistveno boljše sevanje. Panel s tem pridobi 2,5-krat večjo površino za prenos v primerjavi z gladko površino enakih dimenzij.

V notranjosti je toplotna izolacija, ki preprečuje uhajanje toplote skozi zadnjo stran plošče in s tem povečuje učinek sevanja, prav tako pa so v notranjosti panela še drugi materiali, ki povečujejo učinkovitost sevanja in varnost uporabe. Dobiti je mogoče tudi panele z gladko površino, steklene panele ter industrijske panele, ki se uporabljajo v garažah ter industrijskih objektih.

Zgradba IR panelaZgradba IR panela

Zdravilni učinki

Gretje z infrardečo energijo ni samo varno, ampak vpliva tudi zelo blagodejno za človeško telo. Žarki prodrejo v podkožno tkivo in ga ogrejejo enakomerno. Rezultat tega je boljša prekrvavitev, aktivacija molekul in aktivnejših fizikalnih in biokemičnih procesov.

Energija v telesu se drastično izboljša, zmanjšuje se stres, izboljša se krvni obtok in očisti kožo, prav tako se dviguje imunski sistem. Infrardeče sevanje prav tako ni nevarno za kožo, saj ne oddaja UV žarkov, ki so škodljivi in imajo za posledico potemnitev (zagorelost) kože. Ogrevanje z infrardečimi paneli je enako delovanju infrardeče savne, katera izredno blagodejno vpliva na človeško telo.

Prednosti IR ogrevanja

Klasična metoda ogrevanja

 • Izgube energije v samem grelnem telesu in pri prenosu toplote. 
 • Neenakomerno porazdeljena toplota po prostoru. 
 • Kroženje zraka, kar povzroča dvigovanje prahu in plesni v prostoru. 
 • Izsuševanje zraka v prostoru.

Ogrevanje z IR paneli

 • Zelo dober izkoristek grelnega panela nad 90 %. 
 • Nizki stroški ogrevanja. 
 • Predmeti in stene ostanejo suhi, zato preprečuje nastanek vlage. 
 • Blagodejen in zdravilen učinek na ljudi. 
 • Možnost ogrevanja sob po različnih temperaturah. 
 • Delovanje panelov ne povzroča hrupa.

Izbira primernega panela

Izbira, montaža in uporaba IR panelov

Pri nakupu IR panelov za ogrevanje je zelo pomembno, da ima uporabnik nameščene dovolj moči za ogrevanje željenega prostora, saj žarki sežejo do 6 metrov. Če se namesti premalo moči, se toplota ne more enakomerno razporediti. V tem primeru toploto čutimo samo pod panelom, celotnega prostora pa ne moremo ogreti na željeno temperaturo. Poraba se lahko poviša tudi za 40 odstotkov.

Kupcem zato svetujemo, da se pred nakupom oglasijo v najbližji Merkurjevi poslovalnici, kjer jim bo strokovno usposobljeno prodajno osebje pomagalo izbrati optimalno število in moč panelov za vsak prostor. Svetujemo tudi, da pred prihodom preverite izoliranost vašega objekta, saj ta parameter zelo vpliva na izračun potrebne moči panelov za ogrevanje.

Montaža

Panele je najbolje namestiti na strop, v tem položaju se doseže največja učinkovitost in intenzivnost toplotnega sevanja. Možna je tudi montaža grelca na zid v vertikalnem položaju. Ne priporoča se montaža na zid, ki se nahaja nasproti okna, saj v tem primeru veliko toplote prehaja skozi okno ter prihaja do izgub.

Če se odločite za nakup IR panela z montažo, vam Merkurjev pooblaščeni izvajalec montira izbrani panel na ustrezno mesto za optimalno delovanje in demonstrira prikaz delovanja. Po dogovoru vam izvede tudi montažo sobnega termostata. Pri nakupu z vgradnjo ste upravičeni nižje stopnje DDV-ja, s čimer boste še dodatno prihranili. Garancija na storitev Merkurjeve montaže je 3 leta.

Standardna montaža IR panela:

 • dostava in montaža IR panela,
 • nosilne konzole,
 • priklop na obstoječo električno napeljavo ob IR panelu
 • drobni in montažni material
 • zagon in svetovanje o uporabi naprave
 • potne stroške monterja do 30 km (relacija Merkur-stanovanjski objekt, na katerem se bo izvajala montaža).

V kolikor je na Merkurjevi ponudbi vgradnje sobni termostat (analogni/digitalni žični/brezžični), se v okviru osnovne montaže izvede montaža termostata brezplačno.

Uporaba

Svetujemo vam, da skozi vso grelno sezono ohranjate temperaturo stalno, čez noč temperature ni smiselno zniževati, ker bi se tako poraba povečala, udobja pa bi bilo vedno manj, saj se čez noč stene in drugi predmeti preveč ohladijo.

Ob nakupu panela priporočamo tudi nakup termostata, s katerim boste lahko nastavljali željeno temperaturo v prostoru. Vsak prostor ima svoj termostat, montirani pa morajo biti tako, da niso izpostavljeni direktnemu sevanju oziroma v bližini panela ali oken, ter montirani na notranjih stenah v višini 1,2 - 1,5 metra. V ponudbi imamo analogne, digitalne in brezžične termostate.

Poslikave panelov

Plošča panela je standardno bele barve, lahko pa se jo po izbiri prebarva akrilnimi barvamiIR panel pa je mogoče tudi ročno poslikati, lahko pa se odločite za digitalno poslikavo panela, ki vam omogoča neomejeno izbiro in poslikavo panelov.

Tako vam lahko natisnemo vašo osebno fotografijo ali pa izberete katerega izmed motivov na spletni strani Fotolia, ki ponuja več kot 3 milijone različnih fotografij. Izgled panelov si tako lahko prilagodite po vaših željah in omogočite prostoru novo dimenzijo estetike.

Garancija in življenjska doba

Proizvajalec IR panelov Vitalheizung zagotavlja 7 letno garancijo na svoje proizvode, ta garancija ne obsega napak, nastale med prevozom ali zaradi nepravilne montaže. Vzdrževanja razen čiščenja pri IR panelih praktično ni, pričakovana življenjska doba pa je do 50 let.

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Kako staro je IR ogrevanje?

Grelna telesa, ki delujejo na principu toplotnega valovanja so tako stara, kot je človeku znana uporaba ognja. Kot prvi centralni radiator je bil znan hipokaustalni radiator Rimljanom. Deloval je na principu toplo valovnega radiatorja s pogledom na naraven način življenja in zdravega bivanja Ponovno prihaja dolgo pozabljen način ogrevanja v naše domove in stanovanja v tej moderni dobi! S pomočjo električne energije in posebnih karbonskih vlaken, katera se izdelujejo za vesoljsko industrijo je dosežen zdravju ugoden in energetsko varčen toplotni učinek.

Zakaj je pri IR ogrevanju boljša prostorska klima?

Ker ni porabljen kisik, niti prostorski zrak ni izsušen in ne prihaja do nobenega izgorevanja. Toplota nastaja s pretokom električne energije v nekovinskem vodilu, kateri je zaprt, ter ohranja izolacijo prenosnega panoja. Zrak se ne izsušuje, ker toplotni panel oddaja toplotne valove, ki prodrejo skozi zrak, ne da bi spremenili njegovo fizikalno stanje.

Kakšne so slabe strani ostalih grelnih sistemov, kateri delujejo na principu cirkulacije zraka?

Nekateri imajo povsem škodljive posledice na zdravju, ki jih povzroča izsušen zrak, dvigovanje prahu, neenakomerno razporejena toplota v prostoru (vroča glava, hladne noge) itd.

Vsi sistemi, kateri večinoma ogrevajo zrak, t.i. črna toplota, delujejo na principu kroženja zraka. Ogrevan zrak se dviguje, ki se pozneje ohladi in se pri tem ponovno spušča, pri čemer prihaja do kroženja zraka. Na ta način je prostor ogrevan. Večja je temperatura zraka, večja je izguba vlažnosti zraka in večje je seveda dvigovanje prahu.

Posledice: Visoka temperatura zraka, suha in onesnažena klima v prostoru, katera ima negativne posledice na našem organizmu in počutju.

Kako te negativne posledice omilit, je odvisno od stanovanjskih razmer in nadaljnje porabe električne energije. Še najhuje je v primeru, ko je uporabljen ventilator. Ne samo, da dvigovanje prahu in izgubo zračne vlažnosti velikokrat povečajo, ampak visoka temperatura stroja lahko spremeni navaden domači prah delno v saje ki jih potem razporedi nazaj v prostor. Nastajajo tudi toplotne razlike med tlemi in stropom včasih celo do 10 °C in mnogi izmed nas imajo za to nenehno občutek hladnih nog.

Ali pri IR ogrevanju potrebujem kotlovnico?

Pri IR sistemu ogrevanja ne potrebujemo nobenega dodatnega prostora, saj se paneli montirajo na strop ali na steno. Tako prostor za kotlovnico in rezervoar za kurilno olje ni potreben. Prav tako ne potrebujemo sistema cevovodov, radiatorjev in dimnika.

Kakšna je toplota tal v primerjavi s talnim ogrevanjem?

Ker z IR ogrevanjem segrevamo premete (tudi tla), je toplota tal podobna kot pri talnem sistemom ogrevanja. Za razliko od talnega je prednost z IR načinom ogrevanja ta, da so tople tudi stene, ki nas pri konvekcijskem načinu ogrevanja najbolj hladijo.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.