Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Praznično okraševanje slaščic

18.12.2023 53 ogledov 6 min branja
Praznično okraševanje slaščic

Mnogi trdijo, da je dekoracija najbolj obstojna, če se peče skupaj s piškoti. To pomeni, da se dekorativni elementi med peko bolje spojijo s površino piškota, kar prepreči, da bi se ti elementi med uživanjem ali transportom odpadli.

Za dodaten sijaj in privlačen videz piškotov je priporočljivo uporabiti premaz. Smetana doda bogat, kremast okus, kondenzirano mleko pa zagotavlja sladkost in sijaj. Premaz iz razžvrkljanega rumenjaka z žlico vode pa bo piškotom dal zlato-rjav odtenek in sijaj.

Dekoracija piškotov

Kot dekoracija se uporabljajo predvsem:

  • Sladkor, ki je lahko grobo ali fino mlet za različne teksture.
  • Pisane sladkorne perlice in drugi okraski, ki pridejo v nešteto oblikah za dodajanje barve in zabave.
  • Nasekljani, nastrgani ali cele oreščki kot so mandlji, orehi, lešniki, sezamova semena, pistacije, pinije, ki dodajo hrustljavo teksturo in bogat okus.
pečeni piškotipečeni piškoti

Sladkorni preliv

Za nežnejše dekoracije, kot so barvne risbe ali črke, je priporočljivo, da se te nanesejo po peki. Tako se izognemo tveganju, da bi se dekoracija med peko stopila ali izgubila obliko.

Te okraske lahko namestimo na vlažen sladkorni preliv ali jih prilepimo z njegovo pomočjo.

Preliv lahko obarvamo z naravnimi barvili - žafran za rumeno barvo, rdeča pesa za rožnato, špinača za zeleno in robide za vijolično.

  1. Presejte sladkor v prahu (lahko ga pripravite sami z mlinčkom) in ga po žličkah vmešajte v izbrano tekočino (npr. voda, limonin sok).
  2. Na 100 g sladkorja v prahu dodajte 1 do 2 žlici tekočine.
  3. Za pripravo beljakovega snega uporabite 1 beljak na 150 g sladkorja v prahu za izjemno trd preliv, ki bo odlično prekril površino.
  4. Za risanje tankih črt uporabite čopič. Za prekrivanje večjih površin pa napolnite vrečko za zamrzovanje (ali profesionalno vrečko za okraševanje) z barvilom in odrežite vogalček.
  5. korak: Pred nanosom sladkornega preliva, piškote najprej premažite z želejem, da zagotovite gladko podlago.
pečeni piškotipečeni piškoti

Kuvertura

Kuvertura, sestavljena iz visokega deleža kakavovega masla, v tekočem stanju ostaja zelo tekoča, medtem ko je v strjenem stanju podobna trdoti čokolade. Bela kuvertura vsebuje kakavovo maslo in sladkor, medtem ko temna kuvertura vsebuje tudi kakavovo maso.

Najboljši način za stopitev kuverture je v vroči vodni kopeli. Uporabite kovinsko skledo, ki se prilega v lonec z vročo, a ne vrelo vodo.

Pazite, da voda ne pride v stik s kuverturo, saj se ta po stiku z vodo ne bo več strdila.

Prav tako preprečite preveliko segrevanje, saj lahko kuvertura izgubi sijaj in se pojavijo grudice.

Za risanje tankih črt uporabite čopič ali vrečko za zamrzovanje.

Za izdelovanje posebnih oblik uporabite kovinske ali fleksibilne modelčke.

pečeni piškotipečeni piškoti

5 najpogostejših vprašanj:

Kako najbolje okrasim božične piškote, da bodo videti res praznični?

Bistvene so tradicionalne barve (rdeča, zelena in zlata). Uporabite tehnike, kot so brizganje, namakanje v čokolado, uporaba sladkornih perlic in jedilnih bleščic. Izberite tradicionalne oblike kot so snežinke, sneženi možje, jelenčki, božički, jelke in zvezde. 

Kako ustvariti bleščeče učinke na božičnih slaščicah?

Za sijoče učinke uporabite jedilne bleščice, zlat prah ali celo jedilno zlato. Odvisno kam jih nanašate, a lahko jih denimo potresete na vlažno površino, lahko si pomagate z malce limoninega soka, ki deluje kot lepilo. Pomagate si lahkp tudi z malce sirupa ali medu. 

Lahko uporabim fondant za praznično dekoracijo slaščic?

Seveda. Fondant je odličen za ustvarjanje tridimenzionalnih okraskov, kot so božična darilca, zvončki ali figurice. 

Kako dolgo se suši sladkorni preliv?

Običajno traja nekje od 1 do 2 uri, da se preliv povsem posuši. V vlažnih pogojih ali pri debelejših plasteh preliva bo ta proces trajal dlje.

Ali obstaja kakšen trik za enakomeren videz glazure?

Za enakomerno nanašanje glazure je pomembno, da sladico najprej premažete s tanko plastjo, ki bo ujela drobtinice in pustite, da se ta plast nekoliko strdi. Šele nato nanesete končni sloj glazure. Uporabite širok raven nož ali lopatico za enakomerno razporeditev glazure.

Kako naj shranim okrašene piškote?

Okrašene piškote shranjujte v zrakotesni posodi, da ohranijo svežino in teksturo. Poskrbite, da so povsem ohlajeni in da se je dekoracija popolnoma posušila še preden jih zložite v posodo. Če so piškoti bogato okrašeni, svetujemo, da jih zložite v le eno vrsto ali pa med plastmi uporabite papir za peko, da se piškoti ne bi med seboj zlepili.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije