Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Prenova stranišča oziroma wc-ja

17.04.2023 53 ogledov 8 min branja
Prenova stranišča oziroma wc-ja

Pri izbiri novega stranišča za vašo kopalnico imate možnost izbirati med tremi različnimi slogi postavitve. Razlike v veliki meri vključujejo, kako je stranišče nameščeno v prostoru in koliko prostora zavzame. Običajno so vsi trije modeli izdelani iz podobnega materiala - steklenega porcelana - in lahko ste prepričani, da sta visoka kakovost in trajnost zagotovljeni, ne glede na njihov slog. Vsi so na voljo v različnih dizajnih, od sodobnih in oglatih do elegantnih in zaobljenih. Ta kratek vodič vas bo peljal skozi vse ključne funkcije vsakega sloga ter vam pomagal izbrati, kateri je najboljši za vašo kopalnico. 

OB STENI

Če iščete stranišče, ki prihrani prostor in je hkrati sodobno, potem je stranišče ob steni popolno za vas. Ta ima školjko trdno pritrjeno ob steno, medtem ko je kotliček skrit v pohištveni enoti ali v steni sami.

Dostopen je bodisi prek plošče ali splakovalne plošče vgrajene v steno.

Običajno kotliček prodajajo ločeno. Cevi so skrite skupaj s kotličkom, zaradi česar je to čist in urejen del kopalniške opreme. Ker se vidi le straniščna školjka, to ustvarja občutek večjega prostora, tako pa vam školjka omogoča enostavnejše čiščenje in vzdrževanje.

Obstenska stranišča ne zahtevajo nobene podpore z okvirjem - prilegajo se kotu, kjer se stena spaja s tlemi, pričvrščene so močno ob obeh. To zagotavlja varnost pričvrščenega stranišča brez dodatnih težav z namestitvijo okvirja, kjer gre za elegantno stranišče, ki je tako funkcionalno kot stilsko.

Lahko pričakujete, da boste plačali vse od 50 do 400 evrov za obstensko stranišče, večina cen pa je v rangu med 100 in 200 evrov. Kot pri vseh straniščih v trgovini ste lahko prepričani o njihovi kakovosti in mnoga imajo garancijo 10 let ali celo za vse življenje. V smislu prostora, ki je potreben, stranišča po navadi zavzamejo med 37 in 43 cm v višino, 35-41 cm v širino in 47-56 cm v globino. 

VISEČA STRANIŠČA

To so morda najbolj moderna stranišča. Že samo ime vam opiše njegov izgled - straniščna školjka je montirana na steno samo, ne na tla. Kot pri obstenskih straniščih, je kotliček skrit v steni, kjer je dostopen preko splakovalne plošče. Zaradi kompaktne zgradbe in školjke, ki se ne dotika tal, je ta stranišča najlažje očistiti, saj lahko dosežete ves prostor okoli njih kot tudi pod njimi.

Prostor pod straniščem bo ustvaril iluzijo, da je vaša kopalnica večja, kot je. Zato so viseča stranišča najboljša rešitev za majhne kopalnice ali sanitarije. 

Prednosti visečih stranišč

Ena od ključnih prednosti visečega stranišča je, da lahko višino prilagodite svojim potrebam. To pomeni, da so viseča stranišča dobra ideja, če želite opremiti kopalnico za nekoga z omejeno mobilnostjo ali nekoga, ki se morda ne more skloniti tako nizko. takšen tip stranišča zahteva montažo na stenski okvir, da so varna, vendar če so pravilno nameščena, bodo izjemno čvrsta, tako da vam ni treba skrbeti, da bi razpadla - grajena so tako, da vzdržijo približno 200 kg!

Zaradi skritega splakovalnika in potrebe po stenskem okvirju so viseča stranišča najbolj primerna v povsem novih in obnovljenih kopalnicah, ne priporočamo pa jih kot zamenjava za obstoječe stranišče. To pa zato, ker morajo biti nameščena v steni sami in zato potrebujejo veliko dela na steni med samo namestitvijo. Če so pravilno nameščena, so videti še posebej dinamično in ustvarijo dovršen izgled vaše kopalnice. Viseča stranišča so postajajo vedno bolj priljubljena v zadnjih letih, vendar še vedno niso tako pogosta kot tandem (tesno sklopljena) stranišča. Če bi radi imeli stranišče, ki bo vaše goste začudilo, je to lahko ravno najbolj primerno za vas. 

PRIČAKOVANI STROŠKI

Ni potrebno, da za stranišče odštejete celo premoženje. Seveda je vredno za kakovostne modele odšteti več, saj vam lahko služijo vse življenje, vendar pa so tudi ti lahko razmeroma poceni. Vsa kopalniška stranišča so na voljo z vsaj desetletnim ali celo doživljenjskim jamstvom, kar priča o njihovi izredni kakovosti.

Standardni cenovni razpon, ki ga lahko pričakujemo za straniščno školjko, obsega od 190 do 320 evrov, medtem ko najdražja stanejo do približno 630 evrov. Dražja stranišča so navadno tesno sklopljena, vendar so tudi ta na voljo po ugodnejši ceni. 

Nekateri modeli ne vključujejo sedeža, zato lahko ta predstavlja dodaten strošek, vendar pa za kakovostnega ne boste porabili več kot 20 evrov. Kakovostno stranišče ugledne blagovne znamke mora biti vzdržljivo, vendar je lahko tudi elegantnega videza in se lepo prilega vaši kopalnici.

KAKO JE LAHKO VIDETI VAŠE STRANIŠČE?

Ne zgodi se pogosto, da bi vstopili v kopalnico in rekli »Vau, kakšno krasno straniščno školjko imate!«.

Le kdo vidi to kot najprivlačnejši del kopalnice, ko pa so tam tako elegantne kadi in tuši! Vendar to še ne pomeni, da mora biti vaša školjka grda!

Daleč od tega – v Merkurju najdete številne modele, ki so stilsko dovršeni in se lepo prilegajo celotnemu videzu vaše kopalnice. izberite najprimernejši model, ki bo sodil v vašo kopalnico in jo polepšal.

Stranišča, tako kot večina kopalniške opreme, lahko spadajo v dve glavni kategoriji, in sicer glede na to, kako so videti: tradicionalna in sodobna. Za tradicionalne modele je verjetneje, da imajo zaobljeno obliko z zaobljeno školjko in morda značilno oblikovan kotliček. Sodobnejša stranišča imajo lahko ostre robove s skoraj pravokotno obliko školjke. Ta se odlično podajo oglatim umivalnikom in kopalnim kadem.

Vsa stranišča, ki jih kupite v prodajalni s kopalniško opremo, so narejena iz steklenega porcelana, ki je zelo trpežen in odporen na madeže. Stranišča so skoraj vedno bela, zaradi česar se enostavno ujemajo z drugo kopalniško opremo, kot so kadi ali umivalniki, pa tudi s pohištvom. Če imate straniščno enoto že nameščeno, ste lahko prepričani, da se bo vsaka druga kopalniška enota ujemala z njo. 

Straniščni pokrovi

Straniščni pokrovi iz trgovine se običajno zapirajo nežno, kar pomeni, da vam ne bo treba skrbeti zaradi loputanja s pokrovom in ropotanja.

Sedeži s pokrovi so pogosto na voljo tudi v drugih barvah, ne le belih, na ta način pa lahko stranišču dodate nekaj barve in s tem popestrite kopalnico. 

Straniščni bloki

Straniščni bloki so odličen način, kateri vam zagotavlja urejen in čist videz. Stranišče se bo tako zlilo z ostalim pohištvom v prostoru, cevi pa bodo skrite. Če imate v svoji kopalnici veliko pohištva je straniščni blok odlična stilska dopolnitev celotnega prostora.

Na voljo so v številnih lesnih tonih in drznejših barvah, tako da se lahko lepo prilegajo celotnemu videzu kopalnice.

Vsaka kopalnica potrebuje stranišče in glede na številne možnosti, ste lahko prepričani, da boste našli tisto, ki popolnoma ustreza vašim potrebam. Ne glede na to, ali želite, da se vidi celo stranišče, ali pa želite posamezne dele prikriti s pohištvenimi elementi, boste našli model, ki ustreza slogu vaše kopalnice ter je hkrati uporabno in elegantno. 

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije