Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Priprave na trgatev

01.09.2022 108 ogledov 3 min branja
Priprave na trgatev

Konec meseca septembra se že opravljajo prve trgatve. Če med letom trte niste preveč obremenjevali, se držite načela "manj je več". Če pridelka ne omejimo, se trs izčrpa in ne ustvari zadostne zaloge hranil za odganjanje v prihodnjem letu. Preobremenjene trse ogroža tudi mraz, preobremenjenost pa je lahko tudi vzrok za pojav izmenične rodnosti pri vseh sortah, posebej pa pri tistih z večjimi grozdi.

V tem času že pripravimo vinske posode in ostalo opremo, gospodinje v kuhinji pa naj razmislijo o jedilniku, saj bo v času trgatve potrebno poskrbeti za mnogotera lačna usta. Kdor pristaja na tradicijo in kakovost, ima tako kadi kot tudi sode v večini iz hrastovega lesa. Če je v vinogradu kakovost grozdja nadpovprečna, s trgatvijo ne bo težav. Eden od ukrepov za boljšo kakovost bodočega vina je tudi podbiranje, kar pomeni trgatev gnilega grozdja, zdravo seveda pustimo še na trsu. Tam, kjer zasledimo pojav gnilobe ali kisle gnilobe, še pred trgatvijo poberemo nezaželene grozde, z njih pa odstranimo gnilo in nagnito grozdje.

To je dobro storiti posebno v primeru, če vemo da naši trgači niso ravno vzor natančnosti. Takšno grozdje kletarimo posebej, zanj pa uporabimo močnejše odmerke žvepla in kvasovke primerne za nagnito grozdje. Grozdje zelo slabe kvalitete lahko z uporabo ustreznih sredstev predelamo v kis. Pri obiranju odstranimo tudi čim več od ptic in žuželk poškodovanih grozdnih jagod. Tam, kjer je bilo listje v območju grozdja predčasno odstranjeno, na grozdih lahko nastane ožig, zaradi pomanjkanja padavin pa pridelek lahko kaže tudi znake suše. Čas trgatve je pri  posameznih sortah najbolje določili z refraktometrom. Sama trgatev naj poteka v suhem vremenu, dobro je tudi, da vsaj dva dneva prej ne dežuje. Časovna pot grozdja do pecljalnika in stiskalnika naj bo čim hitrejša.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01