Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Recept: Orehova potica

17.11.2022 201 ogledov 7 min branja
Recept: Orehova potica

Že samo beseda orehova potica večini slovencev prikliče spomin na družino in praznike, kaj šele njen božanski okus! Tudi če nimate izkušenj z njeno pripravo, je ravno to lahko čudovita priložnost za medgeneracijsko povezovanje ter druženje. 

Tradicionalna sladica s svojo obliko in bogatim nadevom vedno znova navdušuje. Je simbol slovenske gostoljubnosti ter kulinarične zgodovine, ki sega vse do srednjega veka. Skozi stoletja se je recept za potico seveda močno spreminjal in razvijal, nadevi so postajali bolj raznoliki, testo pa bolj fino in bogato. S časom so se razvile tudi številne druge različice z nadevi, kot so mak, skuta, rozine in čokolada in še ogromno drugih.

Slovenska potica

Ta popolna sladica, nedvomna kraljica slovenskih src, je močno povezana s slovensko identiteto ter našo kulturno dediščino. Njene korenine segajo v preprosto kmečko tradicijo, ko je bila potica znak obilja in že takrat tudi gostoljubnosti, postrežena pa je bila ob posebnih priložnostih in praznikih.

Spretnosti peke potice in recepture zanjo, so se prenašale iz roda v rod. Skoraj vsaka gospodinja je imela svoj recept in tehniko priprave. Še danes je nepogrešljiva na slovenskih prazničnih mizah in združuje vse generacije in še vedno ima vsaka gospodinja svojo skrivnost. 

Zgodovina slovenske potice

Najstarejša pisna omemba potice, in sicer še v razvojnem poimenovanju »povitica«, je v delih Primoža Trubarja iz let 1575 in 1577. Najstarejši recept za potico je objavil Janez Vajkard Valvasor, v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Poleg podrobnega opisa načina izdelave potice je zapisal tudi razlikovanje potice od kolača, presneca in pogače. Poznejši avtorji do konca 19. stoletja (Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik, Balthasar Hacquet, Janez Trdina, Jožef Pajek) že dosledno uporabljajo naziv potica. (Vir Wikipedia)

Slovenija je uvedla zaščito za slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost

To Slovenski potici zagotavlja zaščito recepture, načina proizvodnje in uporabe tradicionalnih surovin. Ta zaščita pomeni tudi priznanje in ohranjanje kulturne dediščine, ki je povezana z vsemi tradicionalnimi sladicami.

Več informacij o tem lahko najdete na strani kgzs.si.


OREHOVA POTICA

Čas za pripravo: 2 do 3 ure
Čas za peko: 75 minut
Zahtevnost: ★★★★☆


Pripomočki:

  • pekač za potico
  • kuhinjska tehtnica
  • strgalo
  • kuhalnica
  • primerna kuhinjska površina ali prt
  • pečica

Sestavine za testo

  • 600 g moke
  • 40 g kvasa
  • 1 žlica mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 120 g masla ali margarine
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2,5 do 3 dcl mleka
  • nastrgana limonina lupina
  • žlička soli
  • moka za potresanje

Sestavine za nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 1/8 l mleka
  • Nastrgana limonina lupina
  • Noževa konica zmletega cimeta
  • 3 žlice sladke smetane
  • 30 g surovega masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja
  • 150 g sesekljanih orehovih jedrc
  • maščoba za pekač
  • 3 žlice sladkorja v prahu za posip

POSTOPEK PRIPRAVE: KORAK ZA KORAKOM

  1. Rahlo ogreto moko stresemo v skledo. V sredino naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo malo mlačnega mleka, sladkorja in žličko moke s kupčka ter zmešamo s kvasom.
  2. Testo za 15 minut postavite na toplo, da vzhaja.
  3. Ko testo vzhaja, v novi posodi penasto vmešajte maščobo, rumenjake in sladkor.
  4. Segrejte mleko – nekaj mleka prihranite, da ga boste pozneje po potrebi dodajali moki. V preostalo mleko stresite sol, rum in naribano limonino lupinico ter zmes iz maščobe (3. korak).
  5. Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo rahlo testo. Po potrebi dodajamo prihranjeno mleko.
  6. Testo stepamo s kuhalnico tako dolgo, da se loči od posode, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
  7. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.
  8. Za nadev mlete orehe poparite z vrelim mlekom, dodajte drobtine, dišave, smetano, surovo maslo in rumenjake in pomešamo.
  9. Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v orehe.
  10. Ko testo naraste za dvakratno količino, ga na z moko potresenem kuhinjskem prtu razvaljamo za prst debelo.
  11. Namažemo z nadevom, potresemo s sesekljanimi orehi in zvijemo. Pri tem si pomagamo s prtom.
  12. Model za potico premera 29 cm namažemo z maščobo. Vanj damo potico, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 70 minut.
  13. Vzhajano potico postavimo v že ogreto pečico. Pri 220°C jo pečemo 75 minut.
  14. Model vzamemo iz pečice in potico prevrnemo na kuhinjsko mrežo.
  15. Še toplo nežno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ohranjajmo tradicijo

Z vsako peko potice ne samo ohranjate dragocen del slovenske zgodovine, ampak tudi aktivno prispevate k ohranjanju te čudovite tradicije za prihodnje generacije. Ustvarjajmo skupaj, povezujmo generacije in nadaljujmo s tem bogatim izročilom slovenske kulinarike.

33X33X12 CM ZA POTICO
Odprema v 24 urah

PEKAČ / MODEL ZA PEKO FAJN 33X33X12 CM ZA POTICO

27,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
BX 9240 S POSODO
Odprema v 24 urah

ELEKTRONSKA TEHTNICA LAICA BX 9240 S POSODO

23,99 €
Na zalogi
Izenači ceno!
MLINČEK ZA OREHE S PRIMEŽEM

PRIPOMOČEK ZA PEKO MLINČEK ZA OREHE S PRIMEŽEM

23,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
60X40  PODLOGA SILIKONSKA BEŽ
Odprema v 24 urah

PRIPOMOČEK ZA PEKO GALICIJA 60X40 PODLOGA SILIKONSKA BEŽ

23,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01

Seznam želja