Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje in nega pelargonij

01.04.2024 144 ogledov 9 min branja
Sajenje in nega pelargonij

Pelargonije so najpogostejše okenske in balkonske rastline pri nas. Meseca aprila ali maja je čas, da kupljene sadike ali lanskoletne potaknjence presadimo v korita. 

Vsako leto se na svetu vzgoji več kot deset milijonov pelargonij, ki nas razveseljujejo vse tja do pozne jeseni in velja za eno najstarejših ter najbolj pribljubljenih tovrstnih rastlin. Ste vedeli, da je njihova domovina Južna Afrika? Našli so jo tudi na Madagaskarju in v Avstraliji, vendar je večji del teh rastlin in tudi prve, ki so prišle v Evropo že dobrih 300 let nazaj, iz Afrike. Temu primerna naj bo tudi oskrba teh čudovitih rož.

V nadaljevanju si poglejmo vse o negi in cvetenju, prezimovanju, razmnoževanju, sajenju, boleznih in škodljvcih ter gnojenju pelargonij.

NEGA IN CVETENJE PELARGONIJ

Pelargonije so skromne rastline in najlepše uspevajo na sončni oz. južni legi, kjer bodo dobro prenašale vročino, saj so že iz domovine navajene na višjo temperaturo. Tudi v senčni ali polsenčni legi bodo uspevale, le cvetele bodo manj.

Posadimo jih v prst, kateri dodamo nekaj navadne vrtne zemlje zato, da ne bi rastlinam korenine začele prehitro propadati zaradi preobilnega zalivanja.

Ker so pelargonije doma iz bolj sušnega področja zadošča, da jih v kateremkoli kraju Slovenije temeljito zalijemo le dvakrat tedensko. Obvezno jih zalivamo v jutranjem času, ko temperature še niso visoke in rastlina ne doživi temperaturnega šoka.

Da bi pelargonije celo poletje bogato cvetele, jim nujno sproti odstranjujemo vse odcvetele cvetove.

PREZIMOVANJE PELARGONIJ

V jeseni pustimo rastline zunaj kar se le da dolgo. Pred morebitnim padcem temperatur jih zaščitimo z vrtnarsko kopreno, časopisnim papirjem, juto. Ko nastopi daljše obdobje mraza, jih prenesemo v notranjost. Rastlinam odstranimo odcvetele cvetove in popke.

Pelargonije lahko prezimimo v svetlem in zračnem prostoru pri temperaturi od 8 do 10 °C s tem, da jih v zimskem času ne zalivamo več kot 1-krat tedensko. Paziti moramo, da omočimo samo zemljo in ne rastline same.

Pelargonije postavimo na prosto, torej na okenske police, balkone, terase in vrtove šele ko ni več nobene nevarnosti za pozebo. 

RAZMNOŽEVANJE PELARGONIJ - KDAJ REŽEMO PELARGONIJE?

Pelargonij ne razmnožujemo iz semen. Razmnožujemo jih s potaknjenci, ki jih pripravimo konec poletja, najbolje v drugi polovici avgusta.

 1. Izbiramo kratko letošnjo mlado rast, ki izvira blizu dna močnih rastlin.
 2. Odrežemo jih z ostrim nožem tik pod kolencem.
 3. Odstranimo spodnje liste in potaknjence en dan sušimo na zraku.
 4. Posadimo jih v lahko zračno prst in postavimo v zavetno lego.
 5. Pred mrazom lončke s potaknjenci umaknemo v notranje prostore, najbolje je, če jim namenimo svetlo mesto, ki ima okoli 18 ºC.
 6. Zalivamo jih dvakrat tedensko.
 7. Spomladi jih posadimo v lonce in korita. 

PRESAJANJE PELARGONIJ

Prezimajoče rastline prvič presadimo že zgodaj spomladi - konec meseca februarja ali najkasneje na začetku marca. V času rasti v majhnih lončkih bodo naredile veliko in čvrsto koreninsko grudo. 

 1. Konec februarja ali začetek marca: potaknjence (ki smo jih pripravili konec poletja) zdaj posadimo v zelo majhne posode.
 2. Konec marca ali začetek aprila: presadimo jih v 2 do 3 cm večje lončke.
 3. Aprila ali maja jih presadimo v korita.

Ko bomo posadili rastlino v korito z večjo površino in z večjo količino zemlje, se nam ni treba več bati, da bi v kratkem času listi porumeneli in da rastlina ne bi nikamor rasla. Korenine bodo hitro popile vodo, zemlja pa se bo dokaj hitro osušila.

V kolikor rastlino s slabo razvitim koreninskim sistemom posadimo v veliko posodo ali korito, potem postane zemlja prekisla še preden korenine prerastejo to korito ali posodo. Taka zemlja je neprimerna za to rastlino in takšna rastlina bo zelo slabo uspevala.

BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI

Največja težava pri pelargonijah je siva plesen, ki je najpogostejša bolezen zaradi vlažnega, deževnega vremena. Odcveteli cvetovi se obešajo na rastlino in pričnejo gniti pri čemer se s plesnijo okužijo tudi ostali deli rastline. Ta nevarnost je izrazita predvsem v vlažnem jesenskem času. V kolikor se pojavi plesen jo moramo zatirati z ustreznim fungicidom.

Na rastlinah se lahko pojavi tudi koreninska gniloba. V tem primeru koreninice odmrejo, rast rastline se praktično zaustavi, novi listi pa so opazno manjši.

Predvsem spomladi na pelargonijah lahko nastane tudi rja. Najprej se na listih pojavijo rumene pegice, na spodnji strani pa nato še rjavi kupčki, ki vsebujejo temno rjav prah. Ti kupčki nato počijo in prah se prenese še na druge dele rastline. Tudi proti rji morate ukrepati z ustreznim funficidom.

Od škodljivcev pa na pelargonijah lahko pričakujemo: listne uši, pršice, tripse, rastlinjakovega ščitkarja in ogrce.  Pomagate si lahko tudi z doma pripravljenim insekticidom iz čilija ali koprive

GNOJENJE PELARGONIJ

Za bogato cvetenje pelargonij je ključnega pomena redno dognojevanje s specialnim gnojilom za pelargonije, ki ima prilagojeno sestavo hranil in mikrohranil. Gnojilo raztopimo v vodi, s katero rastline zalivamo vsak teden, od začetka pomladi do pozne jeseni.

 

SPOMNIMO:

 • Pelargonije razmnožujemo s podtaknjenci.
 • v toplih mesecih pelargonije zalivamo le 2-krat tedensko.
 • Prezimovanje pelargonij naj bo v svetlem prostoru, pri tem pa jih 1-krat tedensko zalijemo.
 • Februarja jih presadimo v majhne posode in postopoma v večja korita.
 • V poletnem času pelargonijam odstranjujemo bogate cvetove, da se ne pojavi siva plesen.
 • Maksimalno uživamo ob pogledu na svoje čudovite, zdrave in močne pelagonije.

Dodatno vprašanje?

Če imate še kakšno vprašanje, na katerege nismo odgovorili, morda lahko poskusite poklepetati z našo virtualno asistentko M.AI.A, ki o rastlinah ve res veliko stvari. Vedno pa nam lahko pišete tudi na svetovalnica@merkur.si in bomo odgovor poiskali pri naših strokovnjakih za vrt.


Kupujete sadike pelargonij in gnojila za pelagronije?

V trgovskih centrih MERKUR lahko kupite tako sadike pelargonij kot tudi gnojila in korita zanje. Gnojila in korita lahko kupite tudi preko spleta, po sadike pa lepo vabljeni v naše fizične trgovine.

POWER L12

PELARGONIJA VOLMARY POWER L12

4,25 € / kos
ZONALE L12

PELARGONIJA ZONALE L12

1,99 € / kos
CALLIOPE DARK RED SUMMER LOVERS L12

PELARGONIJA VOLMARY CALLIOPE DARK RED SUMMER LOVERS L12

4,50 € / kos
PELARGONIUM PELTATUM L10

PELARGONIJA PELTATUM L10

0,99 € / kos
GRANDIFLORUM CLARION L12

PELARGONIJA VOLMARY GRANDIFLORUM CLARION L12

5,10 € / kos
GNOJILO PLANTELLA SPECIALNO ZA PELARGONIJE 1 L
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA OKR. RASTLINE PLANTELLA SPECIALNO ZA PELARGONIJE 1 L

8,59 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
TEKOČE ZA BALKONSKE RASTLINE 1 L
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA OKR. RASTLINE PLANTELLA BASIC TEKOČE ZA BALKONSKE RASTLINE 1 L

5,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
GNOJILO ASEF TEKOČE MINERALNO ZA BALKONSKE RASTLINE 1000ML
Odprema v 24 urah

GNOJILO TEKOČE MINERALNO ZA CVETOČE BALKONSKE RASTLINE ASEF 1 L

6,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
GNOJILO TEKOČE MINERALNO ZA BALKONSKE RASTLINE 2000ML
Odprema v 24 urah

GNOJILO TEKOČE MINERALNO ZA CVETOČE BALKONSKE RASTLINE ASEF 2 L

10,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
ZEMLJA ZA BALKONSKE RAST. IN PELARG.BREZ ŠOTE 40L
Odprema v 24 urah

SUBSTRAT ZA LONČNICE SUBSTRAL 40 L

11,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate dodatna vprašanja?

Če imate še kakšno vprašanje, na katerega v članku morda niste našli odgovora, lahko poskusite poklepetati z našo virtualno asistentko M.AI.A, ki o rastlinah ve res veliko stvari. Vedno pa nam lahko pišete tudi na svetovalnica@merkur.si in bomo odgovor poiskali pri naših najboljših strokovnjakih za vrt.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije