
Turške kofte z jogurtovo pomako

Sočne turške köfte so polpeti (ali kroglice) iz govejega mletega mesa, polni orientalskih začimb in zelišč.
V Turčiji jih pripravljajo na nešteto načinov – pečene v pečici, na žaru ali pripravljene v omaki – vedno pa navdušijo z božanskim okusom.
Ali ste vedeli? Za turško kuhinjo je značilna izredna raznolikost.
Jedi so prihajale iz dežel, ki jih je Turčija osvojila, je nanje mejila ali pa jih je prevzela od starih kultur. Je mešanica jedi Hetitov, Rimljanov, Egipčanov, Arabcev. (vir: Kulinarika.net)
Tokrat turške köfte pripravljamo v kombinaciji z osvežilno jogurtovo pomako, lepinjo in svežo zelenjavo, lepo zapečene na žaru.
Sestavine za kofte
- 1 kg
- mletega mesa
- 1 večja
- rumena čebula
- 1 čž
- česna v prahu
- 1 čž
- čebule v prahu
- 1 čž
- sladke paprike
- 1 čž
- soli
- 1 žlica
- paradižnikovega koncentrata
- 1/3 čž
- popra ali čilija
- 1 čž
- mlete kumine
- 2 žlici
- narezanega peteršilja
Sestavine za pomako
- 250 ml
- grškega jogurta
- 3 žlice
- kisle smetane
- 1/2 čž
- mletega česna
- 1/2 čž
- soli in popra
- 1 čž
- drobno narezanega svežega peteršilja
- po želji
- rdeča čebula, sveže kumare
- po želji
- lepinje
Postopek priprave po korakih
- 01
Vse sestavine za kofte temeljito premešamo. Zmes oblikujemo na palice.
- 02
Vse sestavine za pomako prav tako zmešamo. Shranimo v hladilniku.
- 03
Kofte premažemo z oljem. Popečemo jih na žaru ali ponvi za nekih 6 minut na stran da se dobro zapečejo ali v pečici (20 minut na 220 stopinj).
- 04
Serviramo jih s pomako in lepinjami, ter sveže narezano rdečo čebulo in kumarami.
Izdelki, ki jih je Ana našla v MERKURju.
Iščete nov žar? Preverite lepe, visoko kakovostne in ugodne žare Naterial?
*čž = čajna žlička

















