Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zakaj namestiti detektor ogljikovega monoksida

17.05.2023 101 ogledov 5 min branja
Zakaj namestiti detektor ogljikovega monoksida

V času kurilne sezone naj vaša skrb ne bo le zadostno ogrevanje, temveč bodite pozorni tudi na pravilno delovanje ogrevalnega sistema. Tako boste v vašem domu zagotovili zadostno toploto v hladnih dneh in varnost ob uporabi ogreval.

Če kot vir ogrevanja uporabljate kamine na drva in plinske peči, morate v skladu z novo zakonodajo (od 1.1.2017) obvezno namestiti detektorje – merilnike ogljikovega monoksida. Detektor je obvezen v zaprtih prostorih, kjer se uporabljajo kurilne naprave.

Zakaj uporabljati detektor?

Pri ogrevanju na trdna, tekoča ali plinasta goriva (vsa vsebujejo ogljik) se ob nepravilnem izgorevanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa in je smrtonosen. Brez detektorja ogljikovega dioksida ne moremo zaznati. Ko monoksid nastaja, se koncentrira v zaprtem prostoru. Ob njegovi prisotnosti v prostoru se zgodi, da preprosto zaspimo – če smo temu izpostavljeni dlje časa, je plin lahko usoden. Ogljikov monoksid lahko zaznamo samo z elektronsko napravo – detektorjem.

Delovanje in namestitev detektorja

Detektor in merilec ogljikovega monoksida je namenjen merjenju prisotnosti monoksida v prostoru. Merilec z zvočnim signalom opozori, da se v prostoru nahaja ogljikov monoksid, prav tako pa na prikazovalniku prikaže količino monoksida v prostoru.

Detektor namestite ob kurilno napravo oz. v bližino mesta, kjer lahko pride do uhajanja. Ogljikov monoksid se zadržuje pri tleh, zato je namestitev detektorja smiselna na višini 1,5 m od tal. Detektor se ob aktiviranju oglasi z glasnim zvokom in opozori na povišan nivo ogljikovega monoksida v prostoru. Ob alarmu je potrebno prostor nemudoma zapustiti in pustiti vrata odprta, da se prostor prezrači. Izvor ogljikovega monoksida je potrebno odpraviti bodisi s servisom kurilne naprave ali s sanacijo ventilacijskega in dimniškega sistema.

Kurjenje z uporabo detektorja je varno in omogoča brezskrbno uporabo ogrevalnega sistema. Priporočamo, da prostor, kjer se kuri, vsaki dve uri prezračimo in zagotovimo dotok zraka. Pred kurilno sezono moramo vsako leto skrbno pregledati kurilne naprave in odpraviti morebitne pomanjkljivosti.

Detektor ogljikovega monoksida varuje pred povišano stopnjo CO v hišah, apartmajih in stanovanjih, nekateri modeli pa so primerni tudi za uporabo v avtodomih, plovilih in počitniških prikolicah.

Zakaj pride do nastanka prevelikih koncentracij CO?

  • slabo odvajanje zgorevalnih produktov (slabo očiščeni ali neočiščeni dimniki)
  • neustrezno prezračevanje oz. oskrba s svežim zrakom v prostoru, kjer se nahaja ogrevalna naprava
  • uporaba strojev ali naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem v zaprtem prostoru (agregati, motorne žage, motorne črpalke)

Kaj storiti ob prvih znakih uhajanja ogljikovega monoksida?

  • odprite vrata in okna, da se prostor prezrači
  • izklopite vse ogrevalne naprave
  • zapustite prostor
  • če imate nameščen detektor, v prostor ne vstopajte toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati
  • če sumite na zastrupitev, pokličite na 112
  • pokličite vzdrževalca kurilnih naprav

Predpisana uporaba detektorjev

Glede na zakonske predpise bo uporaba detektorjev od 1. januarja 2017 obvezna za vse, ki uporabljajo kurilno napravo – kamin, plinsko ali kakšno drugačno peč. V kurilne naprave v bivalnih prostorih naj bi se praviloma vgradile naprave, ki so neodvisne od zraka v prostoru. V bivalni prostor pa se lahko vgradi tudi naprava, ki za delovanje uporablja zrak v prostoru. V tem primeru mora biti poleg naprave nameščen detektor za odkrivanje ogljikovega monoksida.

Pravilnik določa tudi, da se v zaprte prostore ne sme vgraditi grelnikov za ogrevanje stavb, ki nimajo urejenega odvoda dimnih plinov neposredno skozi dimovodne naprave v okolico. Cilj pravilnika je znižanje zastrupitev z dimnimi plini in manjše število požarov v prostorih s kurilnimi napravami.

Pravočasno poskrbite za lastno varnost in kakovostno ogrevanje. Preverite Merkurjevo ponudbo detektorjev in merilnikov ogljikovega dioksida, ki vsebujejo alarme in prikazovalnike.

Če se odločate o novem ogrevalnem sistemu, preverite Merkurjeve nasvete, kjer se lahko podučite o prihranku stroškov za ogrevanje, energetski prenovi hiše, vzdrževanju kaminov, sodobnih kurilnih napravah in drugih tematikah, ki se vam porajajo ob urejanju ogrevalnega sistem.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01