(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru18 Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Sveži kalčki - zdravju prijazna prehrana


Kaleče rastlinice vsebujejo veliko snovi, ki jim omogočajo hitro rast in oblikovanje tkiv. Z uživanjem kalčkov dobimo iz rastline najboljše snovi za naš organizem.
Kalčki so izredno zdravo in okusno živilo. Vsebujejo vrsto življenjsko potrebnih vitaminov, encimov, hormonov in mineralnih snovi v visoki koncentraciji. Uživanje surovih kalčkov poživi presnovo, izboljša odpornost organizma in prispeva k notranjemu ravnotežju v delovanju telesa. Za pripravo kalčkov so primerna semena žit, vrtnin, sončnic in zelišč.
Kako do kakovostnih kalčkov?
- za vzgojo kalčkov so v ponudbi posebni kalilniki iz več plastičnih posod. Posode so v obliki rešetke, da lahko odteče odvečna voda.
- čas kaljenja je odvisen od vrst semen: 2 dni (kreša, kvinoja), 3-4 dni stročnice, 5-7 dni drobna semena zelenjave.
Postopek priprave kalčkov
- semena pred pripravo prebermo, tako da ostanejo le zdrava in cela
- semena dobro operemo in čez noč namočimo
- semena enakomerno porazdelimo po posodi kalilnika
- kalilnik postavimo na svetlo mesto brez direktnega sonca
- temperatura naj bo 18 do 21°C
- 2-3 krat dnevno kalilnik z vrha zalijemo z vodo, da navlažimo kalčke. Pomembno je, da je seme ves čas vlažno, a ne da leži v vodi
- uporabno zrele kalčke speremo z veliko vode, da odstranimo ovojnice semen in nesklajena semena
Ali ste vedeli...
- da ima pol kozarca kalčkov več vitamina C kot šest ozarcev pomarančnega soka
- da kalčki kapusinc vsebujejo 10 krat večjo količino kalcija kot krompir

