Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Obnova stare kopalnice

17.04.2023 180 ogledov 4 min branja
Obnova stare kopalnice

Nakup stare nepremičnine, dotrajane inštalacije in kopalniška oprema ali preprosto želja po lepši kopalnici, nas privedejo do obnove kopalnice. Pri tem je potrebno upoštevati, da naj bodo novi materiali kakovostni, v prihodnje pa bodo služili čim več let. 

MENJAVA VODOVODNE INŠTALACIJE

Največkrat pa je treba pri prenovi zamenjati kompletno podometno vodovodno in električno inštalacijo. Zato je pred menjavo inštalacije potrebno predvideti, kje bodo na novo stali vgradni elementi. V kolikor je v stari kopalnici bila v uporabi kopalna kad in je sedaj ne potrebujete, je prenova idealen čas, da jo nadomestite s tuš kadjo  in kabino. Stoječo WC školjko in bide se v večini primerov sedaj nadomesti z visečimi elementi, ki se priklopijo na podometne splakovalne sisteme in konzole.

V kolikor je zid pretanek, se lahko vgradi podometni sistem s kovinsko konstrukcijo, ki poveča nosilnost in omogoča uporabo visečih elementov. Viseči elementi se nahajajo tudi v ponudbi kopalniških omaric, ki v kombinaciji z umivalniki tvorijo novo stilsko podobo. Omogočajo lažje in enostavnejše čiščenje sanitarnih prostorov.

V kolikor se pri nakupu vodovodnih baterij odločite za podometne baterije, je treba pred polaganjem ploščic pri menjavi vodovodne inštalacije upoštevati tudi vgradnjo podometnih sistemov. 

TALNO OGREVANJE

Radi imamo tople kopalnice, zato priporočamo, da v projekt prenove vključite tudi talno ogrevanje.

V primeru, da se adaptira samo kopalnica in tlakov ni možno menjati ter poglabljati, vam priporočamo, da na tla pod ploščicami vgradite termostatski električni grelni kabel, ki je na razpolago v rolah ali pritrjen na mreži, ki omogoča enostavno polaganje.

Debelina grelne mreže je izredno tanka in bistveno ne vpliva na višino talne površine.

Z grelno mrežo se v kopalnicah navadno prekrijejo samo pohodne površine.

PLOŠČICA NA PLOŠČICO

S ploščicami do novega izgleda

V kolikor prenove ne pogojuje dotrajana podometna inštalacija ter v njej ne bi želeli imeti prevelik gradbeni poseg, izvedite poseg z izredno tankimi stenskimi in talnimi ploščicami, katere lahko položite tudi preko starih ploščic. Take ploščice so kljub svoji debelini in krhkemu videzu izredno kakovostne in trdne, pomembno je le, da so stare ploščice trdno prilepljene na podlago in da je njihova površina ravna.

Po takem sistemu lepljenja »ploščica na ploščico« lahko svojo kopalnico prenovite na hiter in enostaven način.

Zamenjava podometnih sistemov

Po zamenjavi vseh podometnih sistemov pa je treba za polaganje ploščic ustrezno pripraviti talne in stenske površine. V kolikor so se odstranile stare ploščice, je treba površine izravnati z ustreznimi stenskimi ali talnimi izravnalnimi masami. 

Sledi postopek hidroizolacije, ki je zelo pomembna v predelih, ki so podvrženi vodnim vplivom. To so stene tuš kabin, kopalnih kadi, pri umivalnikih, bidejih in talne površine.

Pri lepljenju ploščic in mozaikov je treba upoštevati tehnična navodila proizvajalcev. V kolikor je na tleh talno ogrevanje, je potrebno uporabiti elastično lepilo.  Za fugiranje ploščic pa je na voljo velika barvna paleta fugirnih mas. Na vseh stikih med tlemi in stenami je treba fuge zatesniti z elastično tesnilno maso oziroma silikonskim kitom.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije