Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Pravilno zamrzovanje hrane

28.07.2023 105 ogledov 6 min branja
Pravilno zamrzovanje hrane

Zamrzovanje hrane, torej sadja, zelenjave, mesa, rib, kruha in mlečnih izdelkov, je res odlična metoda za shranjevanje.

Hrana na ta način ohrani svojo prehransko vrednost, nam pa zelo olajša vsakodnevno pripravo obrokov. Z zamrzovanjem hrane smo jih zelo podaljšali rok trajanja in s tem zelo pripomoremo k zmanjševanju količine zavržene hrane.

Vsa živila ne zamrznejo enako, zato preverimo pravilne načine kako se lotiti zamrzovanja na optimalen način.

Osnove zamrzovanja

Ko hrana zamrzne, voda v njej tvori ledene kristale. Velikost teh kristalov lahko vpliva na teksturo hrane po odmrzovanju. Hitro zamrzovanje tvori manjše ledene kristale in zmanjša poškodbe celične strukture, to pa pomaga ohranjati prvotno teksturo in hranilno vrednost hrane.

Za optimalno zamrzovanje mora biti temperatura vašega zamrzovalnika nastavljena na -18 °C ali nižje.

Ta temperatura je dovolj nizka, da ustavi rast mikroorganizmov in upočasni encimske reakcije, ki lahko poslabšajo kakovost hrane.

Zamrzovanje sadja in zelenjave

Sveže sadje in zelenjava sta bogata z vitamini in minerali, vendar se hranila v njih začnejo izgubljati takoj po obiranju. Če jih zamrznete takrat, ko so v svojem najboljšem stanju, lahko »zaklenete« veliko teh dragocenih hranil.

Pred zamrzovanjem je pomembno, da sadje in zelenjavo temeljito operete, da odstranite umazanijo in potencialne patogene. 

Za zelenjavo je priporočljivo blanširanje (kratko prekuhavanje ali kuhanje na pari) tik pred zamrzovanjem. Ta proces uniči encime, ki lahko še naprej razgrajujejo živila tudi pri nizkih temperaturah. Sadja ni treba blanširati.

Sadju lahko koristi dodatek antioksidanta, kot je askorbinska kislina, da ohrani barvo in hranilno vrednost. 

Po pripravi sadje in zelenjavo zapakirajte v nepredušne posode ali vrečke, pri čemer odstranite čim več zraka.

Zamrzovanje mesa in rib

Puste beljakovine so bogate z vitamini, kot je B12, železom in omega-3 maščobnimi kislinami. Bistvo pri zamrzovanju mesa in rib je, da jih zaščitite pred izpostavljenostjo zraku, zato je vakuumiranje vsekakor najboljši način. Če pri sebi nimate aparata za vakuumiranje, lahko živilo tesno zavijete v plastično folijo in ga šele nato vložite v vrečko za zamrzovanje. Pomembno je, da zamrznete meso in ribe, ko so sveži. Ne puščajte jih v hladilniku več dni pred zamrzovanjem, saj lahko to povzroči izgubo hranilnih snovi pa tudi zmanjša kakovost.

Zamrzovanje že pripravljenih jedi

Zamrzovanje že pripravljenih jedi je odlična rešitev za sodobni tempo življenje in te prakse se poslužuje res mnogo ljudi. 

Pri zamrzovanju že pripravljenih jedi je pomembno, da jed ohladite čim hitreje. Preden boste obrok zamrznili, ga ohladite na sobni temperaturi, a naj to ne traja več kot dve uri, da preprečite razmnoževanje bakterij.

Ko se jed ohladi, jo postavite v zamrzovalnik shranjeno v plitki posodi, saj boste s tem enostavno pospešili postopek zamrzovanja. 

Če je jed sestavljena iz beljakovin in zelenjave, priporočamo, da ti dve skupini zamrznete ločeno.

Zakaj? Zato, ker ločeno zamrzovanje omogoča, da se vsaka skupina zamrzne in odmrzne v svoji optimalni hitrosti, za vas pa to pomeni bolj kakovosten in bolj varen obrok, ko se ga odločite zaužiti. 

Zamrzovanje mlečnih in pekovskih izdelkov

Čeprav je mogoče zamrzniti mleko, se lahko pri odmrzovanju loči, zato je najbolj primerno za uporabo v kuhanju ali peki. Siri z visoko vsebnostjo vode lahko po zamrzovanju postanejo drobljivi, a jih je še vedno mogoče uporabiti v kuhanih jedeh.

Kruh in druge pekovske izdelke tesno zavijte, da preprečite izgubo vlage. Pred zamrzovanjem ne pozabite popolnoma ohladiti peciva, v primeru, da je še toplo.

Najbolj pogoste napake pri zamrzovanju

Zamrzovanje hrane, ki je še vroča.

Vroča hrana lahko zviša celotno temperaturo zamrzovalnika, kar lahko povzroči taljenje drugih živil. Vedno pustite, da se hrana ohladi na sobno temperaturo (a ne dlje kot dve uri), preden jo postavite v zamrzovalnik.

Uporaba napačne embalaže.

Pomembno je, da uporabljate posodice in vrečke, ki so primerne za zamrzovanje. Zasnovane so tako, za hrano zaščitijo pred suhim zrakom zamrzovalnika. Prav tako z ustreznim tesnenjem preprečijo absorpcijo drugih okusov v zamrzovalniku.

Prenapolnjenost zamrzovalnika.

Čeprav je včasih skušnjava velika, je pomembno, da je v zamrzovalniku vedno dovolj prostora za kroženje zraka. To pomaga vzdrževati enakomerno temperaturo in enakomerno zamrzovanje vseh živil.

Brez oznak o datumu in vrsti živila.

Po nekem času se vsa zamrznjena živila zdijo podobna, zato lahko zlahka izgubite sled o tem, kaj ste zamrznili in kdaj. Posodice oziroma vrečke vedno označite z vsebino in datumom. Večina živil bo ohranila svojo kakovost približno 3-6 mesecev, nekatera pa lahko zdržijo še dlje.

Neblanširana zelenjava.

Zelenjavo morate pred zamrzovanjem blanširati. Ta hitra toplotna obdelava uniči encime, zaradi katerih zelenjava izgubi okus, barvo in hranila.

Predolgo zamrznjena živila.

Čeprav so živila, ki so dosledno shranjena pri -18 °C ali nižje, varna za zelo dolgo, to ne pomeni, da bodo tudi odličnega okusa. Kakovost hrane se lahko sčasoma poslabša, zato je modro, da zamrznjena živila porabite v priporočenem času shranjevanja.

Zamrzovanje nekakovostne ali pokvarjene hrane.

Postopek zamrzovanja ne izboljša kakovosti vaše hrane. Če zamrznete hrano, ki je že slabe kakovosti ali se začne kvariti, ne bo nič bolje, če jo odmrznete in skuhate. Za najboljše rezultate vedno zamrzujte najbolj sveža živila, oporečna pa zavrzite.


V Merkurju imamo prav vse za vakuumiranje, zamrzovanje in shranjevanje živil. Preverite, če še kaj potrebujete.


Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica