Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sušenje sadja in zelenjave

17.04.2023 16 ogledov 6 min branja
Sušenje sadja in zelenjave: postopek, nasveti in triki

Pripravite si bogato ozimnico, v kateri ne bo manjkalo okusnega sadja in zelenjave. Posušeno sadje lahko uporabite pri peki sladic ali kot zdrav obrok za malico, zelenjavo pa kot dodatek različnim jedem.

Sušenje sadja in zelenjave je način konzerviranja, ki pomaga ohraniti encime in hranilno vrednost živil. Dehidriranje je nekaj vmesnega med kuhano in surovo hrano. Proces odstrani dovolj vode, da prepreči rast bakterij, kvasovk in plesni. 

SUŠENJE SADJA

Gre za proces, pri katerem se voda iz sadja izloča v zrak. Zrak mora pri tem krožiti in se menjati, da lahko vlago odvaja in dela prostor novi.

Kako sušimo sadje?

Da bi sadje pravilno osušili, je potrebno kožo naluknjati, da omogočimo boljše sušenje in iztekanje vlage oz. sokov. Lahko pa sadje narežemo na kose ali krhlje.

Za najdaljšo dolgoročno hrambo živil jih vakuumsko zapakirajte in shranjujte pri temperaturi do 60°C. Na sušena živila zelo negativno vpliva svetloba, zrak in vlaga. Pravilno shranjeni izdelki imajo rok uporabe od 6 do 12 mesecev, odvisno od kakovosti priprave in izdelkov. 
 
Sušenje poteka v dveh delih, od 24 do 36 ur - kar je odvisno od vrste sadja. Sušenje moramo prekiniti, ko je iz sadja izhlapelo približno 80% vlage. S prekinitvijo vlago v sadju izenačimo in ga nato (ko je nekaj časa na zraku) ponovno damo v sušilnico, da se počasi posuši.  

Kje lahko sušimo?

Če bivate v toplih krajih, lahko sadje sušite na prostem, pogosteje pa se suši v krušnih pečeh, v električnih sušilnikih ali na radiatorjih. Pri sušenju v pečici bodite pozorni, da sadje večkrat obrnete. 

Sušilniki so odlične naprave, s katerimi lahko posušimo svoje lastno sadje in zelenjavo. Veliko komercialnih pridelovalcev uporablja razne kemikalije in dodaja sladkor. Ni pa potrebno posebno poudarjati, da te dodatki podaljšajo rok trajanja živil, kar je sicer dobro, ampak niso pa najbolj zdravi za naše telo. 
 
Ne pozabite nastaviti sušilnega aparata na okoli 55°C, da bodo živila ohranila hranilno vrednost. Ko se sadje posuši , se prepričajte, da se ohladi v celoti, preden ga zapakirate. Osušeno sadje zapakirajte v nepredušno stekleno ali plastično posodo in postavite v najtemnejši, najhladnejši, in najmanj vlažen prostor.

5 PLADNJEV, 240W

SUŠILNIK HRANE BLOW 5 PLADNJEV, 240W

49,99 €
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
DA 401 INOX

SUŠILNIK HRANE SILVA SCHNEIDER DA 401 INOX

59,99 €
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
FDD601

SUŠILNIK HRANE BLAUPUNKT FDD601

89,99 €
Na zalogi pri dobavitelju
Izenači ceno!
ABC 728.00
Odprema v 24 urah

SUŠILNIK HRANE ABC ABC 728.00

119,99 €
Na zalogi
Izenači ceno!
DO353VD
Odprema v 24 urah

SUŠILNIK HRANE DOMO DO353VD

134,99 €
Na zalogi
Izenači ceno!
SUŠILNIK HRANE STATUS STATUS 14
Odprema v 24 urah

SUŠILNIK HRANE STATUS STATUS 14

75,90 €
Na zalogi
Izenači ceno!
SUŠILNIK HRANE GORENJE FDK 500 GCW
Odprema v 24 urah

SUŠILNIK HRANE GORENJE FDK500GCW

69,90 €
Na zalogi
Izenači ceno!

SUŠENJE ZELENJAVE

S sušenjem zelenjave se srečamo redkeje kot s pripravo suhega sadja Kakovost vaše sveže zelenjave bo določila okus in teksturo končnega izdelka. Vso zelenjavo dobro očistite, odstranite vse neužitne dele. Večina zelenjave se posuši v dveh, zelišča pa v enem dnevu. 

Nekatere vrste zelenjave je potrebno pred sušenjem blanširati - očiščeno in zrezano zelenjavo na kratko potopiti v vrelo vodo, nato pa ohladiti v hladni vodi. 

Zelenjavo narežite na približno enake kose in jih enakomerno razporedite po aparatu za sušenje. Ne motite procesa sušenja z dodajanjem zelenjave. Posušena zelenjava ima krajši rok uporabe kot sadje, zato je najbolje, da zelenjavo uporabite v šestih mesecih. 

Kako sušiti posamezno vrsto zelenjave?

  • Korenje, peteršilj, čebula, por, česen, paprika: zelenjavo narežemo na tanke kolobarje - v čips. Posamezne vrtnine šele po končanem sušenju zmešajte med seboj. 
  • Listna zelenjava (špinača, zelje, ohrovt, radič): Sušimo posebej liste in stebla. Če želimo rastline uporabiti za čaj, jih lahko pustimo v prvotni obliki ali pa jih malo zmečkamo. 

POMEMBNO

  • Sadje lahko premalo posušimo in zato začne plesneti. 
  • Če sadje sušimo predolgo, bo izgubilo preveč vode. 
  • Zelenjavo in sadje sušimo na temperaturi med 55 in 60°C, saj tako poskrbimo za minimalno izgubo toplotno občutljivih snovi.  
  • Zelenjava, ki jo boste posušili, naj bo zdrava in kakovostna - odstranite vse nezdrave dele. 
  • Če skladiščite v kleti, pazite na zadostno kroženje zraka. 

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica