Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

CELOLETNA VZGOJA DOMAČE ZELENJAVE

domača zelenjavadomača zelenjava

Zagovorniki domačih pridelkov in pridelave sveže zelenjave skozi celotno leto, si pri vzgoji le te pomagajo z različno vrtno zaščito. Mednje sodijo tople grede, tuneli, rastlinjaki, plastenjaki in drugo. Pred nakupom zaščite je potrebno premisliti kakšne kakovosti in velikosti potrebujete, kam boste vrtno zaščito postavili ter za katero vrsto rastlin jo želite uporabiti. Vsak model ima svoje prednosti in slabosti. Vsekakor pa vam bo postavitev vrtnih zaščit podaljšala možnost pridelave sveže zelenjave čez celo leto – tudi pozimi.


Kakšna zaščita je primerna?

Še preden se odločite za nakup zaščite, temeljito premislite, ali boste zelenjavo pridelovali tudi v hladnejšem delu leta ali se boste raje posluževali kupljeni zelenjavi. Če radi vrtnarite in vas to opravilo sprošča, ne oklevajte in pridelujte domačo, svežo zelenjavo tudi pozimi. Priporočamo, da se za nakup vrtne zaščite odločite v enem iz vrtnarskih centrov, saj ti ponujajo kvalitetnejše rastlinjake, ki vam bodo služili še dolgo časa. Takšni rastlinjaki so odporni na različne vremenske razmere, kot je močan veter, moker sneg, žled, burja, vročina, močan dež … Če zaščito uporabljate tudi pozimi ne pozabite uporabiti mreže proti voluharjem in mišim, saj jih bo mikal vaš pridelek, predvsem korenovke.

Topla greda ali rastlinjak naj bi imela vsaj eno strešno ali stransko okno, ki omogoča zračenje. Poleti se temperature povzpnejo nad 30 °C, čeprav si ne bi mislili pa v zaprtem rastlinjaku temperature tudi pozimi narastejo kar visoko. Zračenje je obvezno opravilo, s katerim se izmenjuje zračna vlaga in prepreči propadanje rastlin zaradi nenadnih visokih temperatur.


Tipi vrtnih zaščit

Rastlinjak

Narejen je iz polikarbonatne kritine z aluminijastimi oz. pocinkanimi profili. Njegova življenjska doba je dolga, ne potrebuje čiščenja snega, saj ima stabilno konstrukcijo, ki je odporna tudi na padanje manjših vej in ledu. Čeprav bo treba za nakup rastlinjaka odšteti nekoliko več denarja, pa se bo vložek obrestoval, saj vam bo služil dolgo in dobro. Rastlinjak ima le eno okno namenjeno prezračevanju, po navadi na strehi.

rastlinjakrastlinjak

Plastenjak narejen iz folije in z pocinkanim ogrodjem

Pri plastenjaku je možno dvigovanje stranske stene, kar omogoča boljši pretok zraka in lažje prezračevanje. Zaradi folije ima plastenjak kratko življenjsko dobo in je bolj dovzeten za mehanske poškodbe, če tudi je njegova konstrukcija dovolj stabilna.

plastenjakplastenjak

Plastenjak domače izdelave

Plastenjak domače izdelave je cenovno ugodnejši saj je izdelan in lesa in folije, kar pa je tudi njegova slabost. Zaradi hitro uničljivega materiala nima dolge življenjske dobe (v primerjavi z rastlinjakom). Zaradi robov se rad velikokrat poškoduje. Možno je prilagajanje terenu in razmeram.

Enojna in dvojna topla greda

Topla greda izdelana iz polikarnonatne kritine je odlična izbira za manjše vrtove. Zaradi razmeroma majhne teže je enostavna za postavitev, saj tehtajo le do nekje 11 kg. Največkrat jo vrtičkarji uporabljajo za prvo vzgojo solate ter pospešitev rasti sadik.

enojna topla gredaenojna topla greda

Enojna topla greda

dvojna topla gredadvojna topla greda

Dvojna topla greda


Lega in pravilna postavitev

Pred postavitvijo rastlinjaka oz. tople grede je potrebno določiti mesto postavitve, nikakor pa ne izberite senčne lege. Priporočljivo je, da vrtno zaščito postavite v smer vzhod/zahod, saj bo zelenjava tako osončena skozi celoten dan in hkrati zaščitena pred močnimi vetrovi. Za primorsko območje predlagamo celo zasaditev protivetrne zaščite s cipresami.


Katera zelenjava je primerna za vzgojo v rastlinjaku oz. topli gredi?

Vsaka zelenjava je primerna za vzgojo v zaščitenih prostorih. Pozimi bodo najuspešnejša naslednja zelenjava: berivka, črna redkev, azijska zelenjava mix, korenasti in listni peteršilj, motovilec, pak choi, por, glavnati radič, rukola, prezimna špinača in druge.

Če uporabljate rastlinjake iz folije ali polikarbonata, potem je v poletnih mesecih v njih priporočljiva vzgoja plodov, ki imajo radi toploto, to so paprika, čili, feferoni, paradižnik, jajčevec, kiwano, kumara, melona, lubenica in druge.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki