S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Januar v vrtu Davorja Špeharja je obarvan zeleno

Januarja največ sejemo za mikro zelenjavo. V rastlinjaku Davorja Špeharja prezimujejo številne vrtnine, ki bodo zgodaj spomladi razveselile s prvim pridelkom. Sejemo tudi za prve sadike vrtnin, zelišč in cvetlic. Ne pozabite na pravilno oskrbo rastlin na balkonih in okrasnem vrtu. Za skrb v januarju so hvaležne tudi sobne rastline in domač sadovnjak.

Na okenskih policah sejemo mikro zelenjavo

 

Ste vedeli, da žlica ali dve mikro zelenjave po hranilni vrednosti premaga manjšo skledo solate? Za mikro zelenjavo uporabljamo špinačo, blitvo, solato, rukolo, vrtno krešo. Zanimiv okus imajo tudi azijska listna zelenjava, peteršilj in zelena. Uporabna so tudi žita. Med najbolj okusnimi je zagotovo pšenica. Uporabljamo tudi rž in ječmen. Ne pozabimo na setev zelišč kot so bazilika in majaron.

 

FOTO 1: Davor Špehar in setev mikro zelenjave v oddaji Dobro jutro

Vsa semena, zemljo in podstavke za setev si priskrbite v Merkurjevih vrtnih oddelkih. Vse izdelke lahko naročite tudi preko Merkurjeve spletne trgovine. 

FOTO 2: Podoba rastlinjaka v mesecu januarju

Rastlinjak je v januarju poln življenja

 

V rastlinajku so razmere drugačne kot na vrtu. V primeru, da je zmanjkalo motovilca, ga lahko sejete še enkrat. V mesecu januaru lahko sejemo za sadike solate, čebule, pora, blitve, špinače, rukole in zimskega tolščaka. Vse setve do kalitve in pojava prvih listov hranimo v stanovanju ali hiši. V neogrevan rastlinjak jih prenesemo ob temperaturah nad lediščem. V primeru hujše zmrzali jih ponovno prenesemo v notranje prostore. Semena so na razpolago v Merkurjevih vrtnih oddelkih.

 

Vsi, ki ste v rastlinjaku zamudili s sajenjem prezimnega česna to še vedno lahko storite. V januarju lahko sadite tudi čebulček in jari česen. Tako bo prvi solatni krožnik popestrila tudi mlada čebula in mlad česen. V rastlinjaku v tem času prezimujejo številne rastline, ki jih pobiramo zelo zgodaj v spomladanskem času.

 

 Ne pozabite na setev priljublenih zelišč in cvetlic

 

V januarju največkrat sejemo timijan, majaron, meliso in ostala zelišča, ki za razvoj sadike potrebujejo veliko časa. Zelišča sejemo direktno v lončke. Ste vedeli, da večina zelišč bolje kali na svetlobi? Prav zato jih ne prekrivajte s preveliko plastjo zemlje. Sejemo lahko tudi vrtne nageljčke, salvije in lobelije. Setve do kalitve hranite v toplih prostorih, kasneje jih postravite v hladen in svetel prostor, ki ne zmrzuje.

 

V zelenjavnem vrtu pobiramo in prezimujemo vrtnine

 

Brstični in listnati ohrovt pobiramo celo zimo. Vse do konca januarja lahko režemo radiče, ki imajo zelenordeče, pegaste glave. Na vrtu pobiramo tudi glavnati ohrovt, ki smo ga sadili v poletnem času.

 

FOTO 3: Glavnati ohrovt pobiramo tudi januarja Vir:  Adobe Stock

Na vrtu počivajo tudi rastline, ki smo jih sejali jeseni. Blitva, zimska solata, motovilec in špinača prezimijo na prostem. Brez težav prezimi tudi divja rukola, azijska listna zelenajva in zimski tolščak.  Prezimne sorte radiča so še na vrtu in jih režemo v spomladanskem času.

Kako poskrbimo za visoke grede?

 

Visoko gredo v hladnješih krajih Slovenije prekrijemo z naravno zastirko iz slame ali drugih organskih materialov. V toplejših obalnih krajih konec meseca že pričnemo s prvimi setvami in sajenjem. V primeru zmrzali lahko visoko gredo zaščitimo z lokom in zimsko kopreno. Tako mlade sadike zaščitimo pred mrazom.

 

Okrasni vrt in rastline v posodah, koritih

 

Okrasni vrt v zunanjem okolju počiva. V januarju še vedno lahko posadite tulipane ali ostale čebulnice. To velja predvsem za zamudnike, ki tega opravila niso storili v jesenskem času. Če zemlja ni zmrznejna lahko sadite okrasne grmovnice in okrasna drevesa. V januarju občudujemo tudi prikupne jesenske zasaditve v balkonskih koritih.

FOTO 4: Cvetoča balkonska korita v zimskem času

FOTO 5: Redno zalivamo tudi posode na balkonu 

V primeru suhe zime brez snega je treba poskrbeti za občasno zalivanje iglavcev, rododendronov in ostalih zimzelenih rastlin. Ne pozabimo na zalivanje rastlin, ki zimo preživljajo pod nadstreškom ali na balkonu. Tako bodo pomlad počakale v najboljši podobi

Sobne rastline v zimskem času

 

Sobne rastline v zimskem času zmerno zalivamo. Pazimo, da se v podstavku ali okrasnem lončku ne zadržuje voda. To namreč povzroča gnitje korenin in propad rastline. Gnojenje v zimskem času opustimo, s hranilno raztopino zalivamo samo rastline, ki v tem času cvetijo.

 

Sadovanjak v začetku leta 

 

Prve sadilne jame skopljite v januarju, če seveda razmere to dopuščajo. V primeru, da zemlja ni zamrznjena lahko tudi sadimo. To je v zadnjih letih pogosto predvsem v toplih, zelenih zimah. Na drevesih odstranite še zadnje sadne mumije (gnili plodovi), ki so vir okužb v prihodnjem letu.

 

Še vedno lahko poskrbite za zaščito pred divjadjo in beljenje debel. Ne pozabite na ptice, ki jih redno oskrbujte s semeni, da bodo v pomladanskem času v vašem vrtu lovile škodljivce. Ptice bodo hvaležne tudi za lojne pogače.

 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica