S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako izbrati pomivalni stroj?

izbira-pomivalnega-strojaizbira-pomivalnega-stroja

Pomivalni stroj danes najdemo že v skoraj vsaki moderni kuhinji. V to nas je prisilil hiter tempo življenja, ko nam venomer primanjkuje časa, zato si želimo vsako storitev poenostaviti in olajšati. Hkrati pa zaradi vedno bolj izboljšanih funkcij z njihovo uporabo prihranimo na našem času kot tudi pri stroških. Pred nakupom pomivalnega stroja razmislite in opredelite kakšne so vaše potrebe in želje, kako veliko gospodinjstvo imate, koliko ste pripravljeni zanj odšteti, koliko prostora ste mu namenili v kuhinji in kako naj izgleda. Premislite tudi o varčnosti stroja! Mi vam predstavljamo nekaj ključnih podatkov, ki vam bodo pomagali najti vam idealni pralni stroj.


Prednosti pomivanja s pomivalnim strojem

 • Zaščitite se pred bakterijamiPomivalni stroji pomivajo posodo pri visokih temperaturah vode, ki jih pri ročnem pomivanju ni mogoče doseči – posledično je posoda bolj čista
 • porabi manj električne energije, kot pri ročnem pomivanju – za segrevanje vode se porablja električna energija
 • porabi manj vode, kot bi jo porabili pri pomivanju na roke– Pomivalni stroji uporabi samo 1/6 vode, ki jo potrebujete za ročno pomivanje.
 • naše roke niso pod predolgim vplivom vode
 • ko umazano posodo pospravite v stroj je kuhinja čista, ni odvečne posode na delovnih površinah, enako je tudi po tem ko je posoda oprana – enostavno jo vzamete iz stroja (čisto in posušeno) in jo lahko pospravite v omaro
 •  

Za koliko denarja

Večina cenejših pomivalni strojev omogoča prav tako dobro oprano posodo kot dražji stroji, a so pri svojem delovanju lahko glasnejši in imajo večjo porabo, vsebujejo manj raznolikih funkcij, ki pripomorejo k boljšemu vzdrževanju posode, ki jo perete


Vrste glede na izvedbo

Pomivalni stroji so na voljo v različnih velikostih, razlikujejo pa se tudi po tem če so vgradni, delno vgradni ali prostostoječi. Dimenzije strojev se gibljejo za širino med 44,8 in 60 cm, za višino med 81,5 in 85 cm, za globino pa med 54,5 in 60 cm. V večjih strojih je možno oprati med 12 in 16 pogrinjkov, manjši stroji pa omogočajo pranje do 9 pogrinjkov.

prostostoječi-pomivalni-strojprostostoječi-pomivalni-stroj

Vgradni pomivalni stroj

Možno ga je vgraditi pod delovni pult in si s tem prihranite delovno površino. Na vrata pomivalnega stroja lahko namestite sprednja vratca kuhinjskih omaric in tako se bo stroj popolnoma vklopil v izgled kuhinje ter skoraj ne bo opazen.

Vgradni stroji so lahko popolnoma vgradni in tako noben element stroja (niti upravljalna plošča) ni viden. Pri njih se upravljalna plošča nahaja na zgornjem robu vrat.
Lahko pa so delno vgradni, kjer je upravljalna plošča vidna na sprednji strani in jo dekorativna vratca ne prekrijejo.

Prostostoječi pomivalni stroj

Takšen tip pomivalnega stroja je samostojen kuhinjski element in lahko stoji med ostalimi aparati v kuhinji. Vsak prostostoječi pomivalni stroj ima možnost odstranitve zgornje plošče in ga zatorej lahko namestite pod kuhinjski pult, le na vrata ne morete montirati okrasnih vrat iz kuhinjske omare.

vgradni-pomivalni-strojvgradni-pomivalni-stroj

Energetska poraba

Poraba vode in električne energije

Najbolj varčni pomivalni stroji porabijo za eno pomivanje 8,4 l vode in 0,54 kWh električne energije. Nek povprečen pomivalni stroj, ki ga najdemo v večini gospodinjstev pa porabi približno 9,5l vode in 0,7 kWh električne energije.

Pri vseh gospodinjskih aparatih je pomembno, da veliko pozornosti namenite njihovi energetski porabi. Potrebno je premisliti, kaj se vam zares izplača – kupiti nekoliko dražji stroj z manjšo porabo vode in energije ali prvotno ugoden stroj, ki bo imel kasneje veliko stroškov zaradi večje porabe energije in vode.

Več funkcij prinaša več stroškov

Načeloma naj bi veljalo, da če vam stroj nudi več udobja in omogoča široko paleto različnih programov, potem bo tudi njegova cena dražja. .

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Delijo se v razrede od A do G, pri čemer je razred A najvarčnejši, razred D pa ima največjo porabo. Na energijski nalepki najdemo tudi QR kodo, ki zagotavlja neposredno povezavo do evropske podatkovne zbirke za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL), v kateri lahko najdemo podrobne informacije o izdelku. Največ pomivalnih strojev, ki so trenutno na trgu, je razvrščenih v razrede »C«, »D« ali »E« in tako tudi označenih.

Ostali podatki iz energijske nalepke

Iz energijske nalepke boste razbrali še:

 • poraba električne energije na 100 ciklov pranja: izražena v kWh
 • poraba vode na cikel pranja: ikona pipe
 • čas trajanja programa: ikona ure
 • glasnost stroja med delovanje: ikona zvočnika (priporočljiva glasnost med 40 in 50 dB)
 • zmogljivost pranja za število pogrinjkov: ikona pogrinjka
energetska-porabaenergetska-poraba

Dodatne lastnosti pomivalnega stroja

Informacijska lučka

Lučka je pomembna pri popolnoma vgradnih strojih z upravljalno površino na zgornji strani vrat. Ker je upravljalna površina skrita, ni jasno vidno kdaj se je program končal. Zato imajo takšni stroji lučko, ki sveti na tla pred stroj. Med časom pomivanja je vidna, ugasne pa se ko je program zaključen.

Zvočni signal

Zvočni signal nas opozori na zaključen program pranja.

Nastavljivost zgornje košare

Določeni modeli omogočajo nastavljivo zgornjo košaro, ki poenostavi pomivanje večjih posod v obeh košarah. Pri boljših modelih pralnih strojev je možno košaro dvigniti in spustiti s pomočjo posebnega mehanizma, četudi je v košari že posoda. Pri slabših modelih pa to lahko storite le če v košari ni posode, saj je potrebno celotno košaro odstraniti in ponovno vstaviti na željeno višino.

Tri pršilne šobe

Vsak pomivalni stroj ima pod obema košarama – spodnjo in zgornjo – vrtljivo pralno šobo. Velik plus pralnih strojev pa je če imajo tudi tretjo pršilno šobo in omogoča dodaten dotok vode iz zgornje strani. Zaradi dodatne pršilne roke, ki je lahko kot vetrnica ali razpršilna šoba, se posoda bolje namaka in izpira. 

Informacijski zaslon

Zaslon vam prikazuje preostali čas pranja izbranega programa. Večina strojev omogoča tudi možnost zamika vklopa, kar izkoristite pri varčevanju, saj lahko nastavite vklop stroja v cenejših urah.

Velikost posode za pribor

Nekateri stroji imajo deljive posode za pribor, ki se jih po potrebi lahko umakne iz stoja, kadar jih ne potrebujete. Po navadi se razlikujejo po velikosti predelkov. Razlikujejo se tudi po tem koliko kompletov jedilnega servisa lahko naenkrat operete v posodi.

Tretja košara – predal za pribor

Pridobite maksimalen prostor za pranje posode, z uporabo zgornjega predala za pribor. Pranje pribora in manjših delov posode še nikoli ni bil tako enostavno. Zgornja košara za pribor vam omogoča lažje sortiranje le tega, prav tako pa imate v spodnji košari tako več prostora za ostalo posodo.

informacijski-zasloninformacijski-zaslon

Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana

Candy

5 let

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Hoover

2 leti

povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovarček izrazov

AQUA STOP

Preprečuje izlitje vode in zazna tudi vsakršno možnost le tega. Predvsem učinkovit je to v prostorih, kjer ni ploščic in se tla kaj hitro lahko prepojijo z vodo in se zaradi tega uničijo. »Aqua stop« stroji imajo dvojno dovodno cev, ki preprečuje izlitje, četudi poči notranja cev. Na spodnji strani je stroj zaprt in v primeru izlitja vode ta steče v zato namenjen predal, senzor pa zazna vodo in zapre dotok vode.

AVTO PROGRAM

Funkcija avtomatskega programa zazna količino posode in stopnjo umazanosti. Temu primerno prilagodi program, ki je pri manjših količinah in manj umazani posodi bolj varčen. Prilagodi se temperatura pomivanja, čas in količina potrebne vode. Program deluje na podlagi »aqua senzorja«, ki meri umazanost vode, torej koliko je umazanije še na posodi. Pomemben je tudi senzor, ki se nahaja na črpalki, za zaznavanje količine posode v stroju.

FUNKCIJA SPLAKOVANJA

Preprečuje neprijeten vonj iz pomivalnega stroja. Omogoča splakovanje posode pred zagonom celotnega cikla. Posodo tako lahko vstavite v stroj in jo le splaknete, da se izognete zasušeni hrani na krožnikih in neprijetnim vonjavam, s ciklom pranja pa počakate na npr. ugodnejše ure pranja.

POLOVIČNO PRANJE

Je funkcija, ki bo prihranila nekaj stroškov med pranjem. Ko niso doma vsi družinski člani, se število umazane posode znatno zmanjša. Zato včasih traja preden napolnite celoten pralni stroj. Takrat vam bo izredno prav prišla funkcija polovičnega pranja. Ta omogoča pranje samo ene košare v stroju.

FUZZY LOGIC

Je funkcija, ki sporoča informacije o ravni napolnjenosti stroja, s tem pa se prilagodi čas pomivanja in poraba vode. Funkcija omogoča boljše varčevanje pri stroških, saj ni skrbi o prekomerni porabi vode pri manj napolnjenem stroju.

FUNKCIJA »GRETJE KROŽNIKOV«

Omogoča ogrevanje krožnikov, servisa in kozarcev. Odlična lastnost, ki poskrbi, da jed nikoli ne boste položili na hladne krožnike, kar bi pomenilo, da se hrana tako hitreje ohladi.

SHRANJEVANJE PROGRAMOV

Je funkcija, ki shrani vaše nastavitve in si jih zapomni za naslednje uporabe. Tako ni potrebno vsakokrat na novo prilagajati programov, ki jih redno uporabljate.

ZAMIK VKLOPA

Je funkcija, ki omogoča nastavitev začetka pranja na vam poljuben čas. Določite ga lahko v razponu 24 ur.

INVERTER MOTOR

Inverter motor je poseben tip motorja, ki za svoje delovanje ne potrebuje električnih krtačk, zato pa motor ne oddaja zvokov. Odlikujeta ga tiho delovanje in dolga ter kvalitetna doba delovanja.

AVTOMATSKO SUŠENJE

Pomivalni stroji z opcijo avtomatskega sušenja zagotavljajo popolne rezultate. Po koncu pomivanja se vrata pomivalnega stroja samodejno rahlo odprejo, ravno dovolj, da odvečna para izhlapi. To omogoča dovod svežega zraka do posode, zato se vsa posoda, tudi plastična, popolnoma posuši.

PROGRAM ZA KRISTALNE KOZARCE

S tem posebej razvitim programom za steklo bo pomivalni stroj nežno poskrbel za vse vaše steklene kozarce. Zaradi nižje temperature pomivanja je program primeren tudi za kristalne kozarce.

SAMOČISTILNI PROGRAM

Čista kad pomivalnega stroja zagotavlja večjo učinkovitost, ki bo vedno izpolnila vaša pričakovanja. Zaženite samočistilni program enkrat mesečno in vam ne bo potrebno ročno čistiti kadi pomivalnega stroja, pršilk in cevi.

PROGRAM EXTRA HYGIENE

S to funkcijo podaljšate čas pomivanja in zvišate temperaturo za 5 °C. V kombinaciji z intenzivnim programom to pomeni, da je posoda pomita pri temperaturi 75 °C, kar uniči večino bakterij. Program, ki posnema proces sterilizacije, je ustvarjen z mislijo na družine z dojenčki, namenjen pa je pomivanju pripomočkov in stekleničk zanje.

NOČNI PROGRAM

Nočni program, ki pomiva samo s 37 dB glasnosti.

POLOVIČNO TRAJANJE

Skrajšajte trajanje programa za do 50 %.

AVTOMATSKO DOZIRANJE

Pomivalni stroj avtomatsko dozira sredstvo iz kartuše v stroju.

 


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica