Kako vzdrževati zamrzovalnik?

vzdrževanje-zamrzovalnika

Poskrbite za svoje aparate in jim z rednim vzdrževanjem podaljšajte življenjsko dobo. Pomemben element vaše kuhinje je zagotovo zamrzovalnik, v katerem shranjujete različna živila, za njegovo optimalno delovanje pa poskrbite z nekaj preprostimi posegi.


Čiščenje zamrzovalnika

Večkrat letno poskrbite za čiščenje zamrzovalnika. Pred pričetkom čiščenja aparata prekinite dovod električne energije in odstranite hrano, po čiščenju pa aparat ponovno priključite in vanj vložite živila.

  • Notranjost aparata lahko čistite z nežno krpo in mlačno vodo, ki ste ji dodali malo kisa. Opremo in notranjost lahko očistite tudi z mlačno vodo in nevtralnim milom.
  • Na zadnji strani očistite kondenzator – z mehko nekovinsko ščetko in sesalnikom očistite prah.
  • Zunanjost aparata očistite z vodo in tekočim čistilom. Za čiščenje lakiranih površin uporabite mehko krpo in čistilno sredstvo na osnovi alkohola – npr. čistilo za steklo. Za lakirane in plastične površine je odsvetovana uporaba agresivnih čistil, saj jih lahko poškodujejo.

Za čiščenje ne uporabljajte čistilnih praškov, detergentov, odišavljenih sredstev ali loščil na osnovi voska.

Preprečevanje plesni in neprijetnega vonja

  • Živila morajo biti vedno zaščitena in dobro zaprta, saj boste tako preprečili vonjave in nastajanje madežev.
  • Če aparata ne nameravate uporabljati dlje časa, zato očistite notranjost in vrata pustite odprta.

Odtajevanje zamrzovalnika

Pri novejših modelih zamrzovalnikov odtajevanje ni potrebno, saj se odtalijo s pomočjo funkcije samoodtajevanja.

Zamrzovalnik je potrebno odmrzniti, ko na embalaži opazite ledene kristale ali debelo plast ledu znotraj zamrzovalnika. Ob zgornjem predalu in na policah se velikokrat nabere določena količina ivja, zamrzovalnik pa odtajajte, ko plast ivja doseže debelino 3-5 mm.

  • 12 ur pred odtajevanjem regulator temperature nastavite na višje vrednosti, da se bo nakopičila hladna zaloga za poznejšo prekinitev delovanja.

Pred odstranjevanjem ledu in ivja izklopite napravo, odstranite shranjena živila in jih, zavita v časopisni papir, postavite na hladno mesto (klet ali okenska polica pozimi).

  • Zamrznjenih živil se ne dotikajte z mokrimi rokami, saj roke lahko primrznejo nanje.

Vrata zamrzovalnika pustite odprta in na sredini vstavite plastično strgalo ter posodo za zbiranje odtajane vode. Postopek taljenja lahko pospešite tako, da v zamrzovalnik postavite lonec tople vode.

Ko je odtajevanje končano, osušite notranjost zamrzovalnika in shranite strgalo. Vklopite napravo in po treh urah v zamrzovalnik ponovno vstavite živila.

  • Za strganje nabranega ledu in ivja ne uporabljajte ostrih pripomočkov, mehanskih naprav ali umetnih sredstev.
  • Dvig temperature zamrznjenih živil lahko med odtajevanjem skrajša njihovo dobo shranjevanja, zato bodite previdni pri uživanju shranjene hrane.

Hitre rešitve

Pred klicem serviserja, preverite nekaj najpogostejših motenj in vzroke zanje ter jih skušajte odpraviti, preden pokličete strokovnjaka. Popravil se ne lotevajte sami in pri rokovanje z zamrzovalnikom poskrbite za svojo varnost.

Motnja Vzrok in odprava
nabiranje ledu  slabo tesnjenje vrat, prepogosto odpiranje vrat, vlaganje tople hrane v zamrzovalnik
dlje časa neprekinjeno delovanje hladilnega sistema   previsoka temperatura v okolici, prepogosto odpiranje vrat, nezadostno hlajenje kondenzatorja in kompresorja, nezaprta vrata 

Are Your Sure?

Exit