Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Poletna opravila v okrasnem vrtu

poletna opravila

Poskrbimo, da bo okrasni vrt lep vse do jeseni

juniju obrezujemo vse zgodaj spomladi cvetoče grmovnice in žive meje. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, plevel in zalivamo. V tem času lahko tudi oblikujemo žive meje iz pušpana, gloga, kaline ali ligustra, drena in ameriškega kleka. Oblikovane žive meje režemo konec junija. Poleti bodo na takih mejah zrasli le še kratki poganjki, zato se bo oblika ohranila.

Če okrasnih rastlin nismo pognojili z dolgodelujočimi membranskimi pognojili, ki hranila v pravilnih odmerkih rastlinam zagotavljajo vso sezono, je sredi junija čas, da dodamo specialno gnojilo za okrasne rastline .

Ob koncu meseca junija lahko po potrebi obrežemo tudi velika drevesa, kot so lipa, breza, hrast, javor in gaber. Drevesa v tem času oblikujemoosvetljujemo krošnjo in izrezujemo odvečne veje. Rane premažemo z naravno cepilno smolo.

zalivanje

Vrtnice bodo terjale največ pozornosti

vrtnice

Junija namenimo nekaj časa tudi vrtnicam. Vrtnice so že pričele s cvetenjem, zato odmrle in posušene cvetove sproti odstranjujemo, ker s tem preprečimo pojav sive plesni in pospešimo nadaljnje cvetenje. Če režemo cvetove za šopke, odrežemo steblo tako, da so na peclju s cvetom največ trije listi ali popki. Vrtnice vzpenjavke, pokrovne vrtnice in divje šipke po cvetenju obrežemo in razredčimo. 

V času polnega cvetenja vrtnice drugič dognojimo s specialnim gnojilom za vrtnice, ki ima hranila prilagojenja njihovim specifičnim potrebam. Pest gnojila potresemo okoli grma, ga zadelamo v tla in dobro zalijemo. Ko opazimo prve pepelaste pege na listih in cvetnih pecljih pričnemo škropiti. Vrtnice škropimo vsakih 10-12 dni, dokler bolezni ne odpravimo.


Dodajmo vrtu piko na i

Nadzemni deli narcis in tulipanov so že porumeneli, zato čebulice previdno izkopljemo in jih položimo na časopisni papir, da se dobro osušijo. Do sajenja v jeseni jih shranimo v suh in zračen prostor.

Na prazne gredice posadimo cvetoče enoletne rastline (begonia, tagetes, salvija, gazanija, portulak ...). Še vedno lahko posadimo nove trajnice, ki so v lončkih. Odcvetele trajnice porežemo in dognojimo s specialnim gnojilom za okrasne rastline. K visokim trajnicam postavimo oporo, da se ne zlomijo. Skrbno negujemo tudi vse rastline, posajene v posodah. Vse posodovke redno zalivamo. Oleandre moramo redno pregledovati in po potrebi poškropiti proti kaparju. Sedaj lahko presadimo rastline, ki smo jih spomladi na gosto sejali. Imeti morajo dovolj prostora, da se razrastejo in pokažejo v vsej svoji lepoti.

rože

Visoke dalije privežemo k opori, da jih ne polomi veter. Če želimo imeti pri dalijah velike koške, pustimo rastlinam iz potaknjencev le glavni popek, ostale porežemo.

Astre in mnoge druge rastline so v poletnih mesecih izpostavljene listnim ušem. Te sesajo na spodnji strani listov in povzročajo njihovo zvijanje. Listnih uši in ščitkarjev se rešimo tudi z namestitvijo rumenih lepljivih plošč v bližino rastlin.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki