Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Načrtovanje kopalniške opreme

17.04.2023 69 ogledov 7 min branja
Načrtovanje kopalniške opreme

Kopalnica ima v domu velik pomen – ni le prostor za vzdrževanje osebne higiene, temveč je s sodobno opremo pridobila novo funkcijo prostora za sproščanje. V domu je pomembna ureditev moderne, dobro načrtovane in uporabne kopalnice, inovativni proizvodi pa nam omogočajo, da kopalnico opremimo v skladu z našimi željami in potrebami.

OPREMA KOPALNICE ZA UDOBJE IN FUNKCIONALNOST

Sodobne kopalnice ponujajo stik z naravo, saj se v opremo in pohištvo vračata kamen in les kot stenska in talna obloga, leseni ali kamniti umivalniki in kadi. V manjših kopalnicah se zaradi občutka prostornosti dobro obneseta kovina in steklo, ki prostor navidezno povečata.

Oprema v kopalnici in stranišču mora biti funkcionalna, udobnih modelov in oblik, skratka mora biti takšna, da se v teh prostorih počutimo udobnofunkcionalno ter prijetno

Vaša kopalnica naj bo prostor, namenjen sproščanju in prijetnemu negovanju telesa. Na ustvarjanje dobre atmosfere vpliva celotna estetika, poleg opreme pa bodite pozorni tudi na razsvetljavo in keramiko.

Za stene izberite vaše osebne barve in tako boste dodali kopalnici piko na i – v večjih kopalnicah si lahko privoščite bolj dramatične barve, v manjših pa posezite po svetlejših tonih.

KOPALNIŠKO POHIŠTVO

Kopalnico opremite s pohištvom, ki vam bo dalo želen občutek udobja, a hkrati tudi domačnosti. Ob nakupovanju pohištva upoštevajte dimenzije prostora vaše kopalnice. Pazite, da bodo kosi kopalniškega pohištva odporni na vodo, paro in višje temperature, saj bo tako njihova življenjska doba daljša, vzdrževanje pa lažje.

Višina kopalniških omaric naj bo nekaj centimetrov nad tlemi tudi zaradi lažjega čiščenja kopalnice. Lep in funkcionalen dodatek v kopalnicah je tudi kopalniški radiator, ki ima v osnovi vlogo ogrevanja, hkrati pa s svojim dizajnom služi kot obešalo za brisače.

Poleg kosov pohištva izberite tudi ogledala, zaradi katerih bo kopalnica videti večja, izberete pa lahko tudi črno ali belo barvano steklo za trendovski videz. Tla kopalnice obložite s ploščicami, kamnom, ploščicami ali marmorjem, izberite pa nevtralne barve in kopalniškim elementom dovolite, da bodo izoblikovali končno podobo kopalnice. V kopalnici lahko z nekaj inovativnimi posegi uredite damski prostor za ličenje, kotiček za sproščanje z dišavami in svečkami ali prijetno vodno »igrišče« za otroke. 

RAZSVETLJAVA

Kopalniška razsvetljava naj bo dovolj svetla, da se ne bodo pojavljale sence ali da nas ne bo zaslepila, uredite jo lokalno nad samimi ogledali in splošno, ki razsvetljuje celoten prostor.

Za slednjo lahko služi plafonjera na stropu ali steni kopalnice, vgradne halogenske, stenske ali viseče svetilke. Luči pravilno montirajte, da bo njihov odsev v ogledalu čim manjši.

Osvetlitev bo boljša, če poskrbite za točkaste izvore svetlobe nad ogledalom, cevaste svetilke po celi dolžini ogledala in več točkastih izvorov desno in levo ob ogledalu.

SANITARNI IZDELKI

Naj se vaše kopalniško pohištvo ujema z umivalnikom,bidejem in WC školjko. Umivalniki lahko stojijo samostojno ali pa so vgrajeni v omarice.

V majhnih prostorih so boljša rešitev umivalniki, pritrjeni na steno. Večje kopalnice lahko opremite skopalno kadjo, v manjših pa se bolje obnese kad s tuš kabino.

V prostor premišljeno umestite tudi stranišče, ki je lahko viseče, tesno sklopljeno (združena kotliček in školjka) ali obstensko. 

V kopalnicah se po navadi nahajata tudi pralni in sušilni stroj za perilo, zato za male kopalnice priporočamo kombiniran pralno-sušilni stroj. 

KOPALNIŠKE NAPELJAVE

Ob načrtovanju kopalnice pozorno uredite napeljavo. Najbolje je, da je kopalnica v hiši ali stanovanju postavljena v bližino stranišča in kopalnice, da odtočne cevi ne bodo predolge. Veliko pozornost namenite tudi napeljavi elektrike za vtičnice, električne aparate in luči, ki naj bodo zunaj območja, kjer bi lahko prišlo do stika z vodo.

V kopalnici poskrbite za dobro prezračevanje in zmanjševanje vsebnosti vlage – poskrbite za prezračevalno rešetko in vgradite ventilator za kopalnice. 

OSNOVNE ZAHTEVE ZA NAČRTOVANJE KOPALNICE:

 • kopalnica mora imeti delujoče okno ali ustrezen prezračevalni sistem,
 • vtičnice morajo biti ozemljene,
 • fiksno mora biti nameščena vsaj ena svetilka,
 • straniščne školjke morajo imeti na vsaki strani pokrova vsaj 40 cm,
 • elektriko je treba napeljati tudi na mesta, kjer se bodo morebiti vgrajevale masažne kopalne kadi. 

IZBIRA KOPALNIŠKIH PLOŠČIC

Izbiro ploščic prilagodite velikosti kopalnice. V manjših prostorih uporabite svetlejše ploščice manjših dimenzij, v večjih prostorih pa lahko izbirate med različnimi dimenzijami in barvami, ki so lahko obogatene z mozaiki in dekorji.

KAKO VZDRŽEVATI KOPALNIŠKO OPREMO?

Bodite pozorni na čiščenje kopalniške opreme, s pomočjo katerega bo vaša kopalnica dosegla dolgo življenjsko dobo:

 • po uporabi vode morate kapljice takoj pobrisati s površin, da preprečite razbarvanje površin
 • s površin kopalniške opreme odstranite agresivna sredstva kot so kemikalije ali tekočine s trajnim delovanjem
 • omaric iz keramike ali marmorja ne čistite s krtačami, da jih ne poškodujete,
 • za vsakodnevno čiščenje keramike je dovolj, da jo obrišete z mokro krpo in občasno uporabite ustrezno čistilno sredstvo za keramične ploščice
 • ogledala čistite z vlažno krpo ali brisačo
 • pip in prh ne čistite s kisom ali kislinskimi čistili 

Z NAMI PRENOVITE ALI NAČRTUJTE KOPALNICO

Če potrebujete pomoč pri načrtovanju nove ali prenovitvi stare kopalnice, vam v Merkurju ponujamo celovito storitev brezplačnega 3D izrisa , svetovanje in individualno obravnavooglede in izmere na domu v primeru nakupa z vgradnjo in možnost obročnega odplačevanja.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.