Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zunanji lonci in korita

18.05.2023 174 ogledov 5 min branja
ZUNANJI LONEC DEROMA MILLENIUM

Ustrezna izbira cvetličnega lonca bo poskrbela za uspešno rast in cvetenje rastlin, vse bolj pa je razširjeno tudi gojenje izbrane zelenjave v loncih. Izbira je prav zares velika, saj se lonci in korita med seboj razlikujejo po velikosti, obliki, barvi, materialu ter namembnosti. Nekateri so le okrasni, zato so estetsko privlačnejši, a direktno vanje ne morete saditi zelenja.

Plastična korita in lonci

Lonci in korita se uporabljajo za zasajanje rastlin, ki jih skozi sezono želimo premikati po prostoru, za tiste, ki ne prenesejo mraza in zatorej prezimijo v notranjih prostorih . Odlično se obnesejo tudi na balkonih stanovanj ter okenskih policah. Če je za lonce značilen pester izbor oblik, pa so korita zastopana predvsem v pravokotnih oblikah, saj so namenjeni za okenske police in balkonske ograje.

Plastični lonci so eni izmed bolj uporabnih in popularnih. Ti so lahko narejeni iz polipropilena ali kombinacije polipropilena ter polietilena. Prvi so nekoliko manj kvalitetni, saj v mrzlem vremenu radi počijo ter postanejo krhki. Odlikuje jih predvsem majhna teža in so tako enostavni za prenašanje ter postavitev na najrazličnejše podlage, odporni so tudi na udarce in enostavni za čiščenje.

Zastopani so v najrazličnejših dimenzijah, barvah ter oblikah. Zaradi uporabljenih materialov so tudi lonci cenovno dostopni. Zaznamuje jih neprepustnost za zrak, kar je sočasno njihova prednost in tudi slabost. Vsebina se izsušuje počasneje, zato zalivanje poteka redkeje, a to lahko vodi v hitrejše gnitje korenin. Njihova slabost je lahko bledenje barv, saj vsi proizvajalci ne uporabljajo UV odpornih materialov.

plastični lonciplastični lonci

Glineni lonci

Glineni lonci so izdelani iz žgane gline in se večinoma uporabljajo za večje ter težje rastline, ki bi se lahko prevrnile, saj so ti lonci veliko težji od plastičnih. Cenovno so dražji, a jih odlikuje lep in ličen izgled. Stene glinenih loncev so poroznekoreninam olajšajo dihanje, kar pomeni pogostejše zalivanje a tudi manjšo verjetnost za gnitje korenin. Njihovo čiščenje je zahtevnejše, prav tako pa so bolj dovzetni do nastanka razpok ob udarcih. Tudi v času zime lahko počijo, saj so občutljivejši na zmrzal. Njihov nabor je na trgu manjši, zastopajo različne oblike in dimenzije, barvno pa so najučinkovitejši le v naravni barvi žgane gline, saj se pobarvani glineni lonci lahko čez čas začnejo luščit.

glineni lonciglineni lonci

Betonska korita in kamnite posode

Betonski cvetlični lonci so izdelani v najrazličnejših oblikah, vrstah, reliefnih motivih na njihovi površini in velikostih. Teža lonca je sorazmerna z njegovo velikostjo, manjši lonci so znosne teže, veliki lonci pa zagotavljajo izredno stabilnost, saj je njihova teža kar velika. Odlični so za oblikovanje cvetlične bariere. Njihova slabost je segrevanje v vročih poletnih dneh ter močna ohladitev v zimskih dneh.

betonske in kamnite posodebetonske in kamnite posode

Lesena korita in lonci

Leseni lonci nudijo dobro izolacijo, a so neodporni na vlago, zato se priporoča njihova uporaba le v okrasne namene, kjer niso izpostavljeni dežju in drugim vremenskim razmeram. Njihova slabost je hitro spreminjanje barve in izgleda, a okolici dajo prijeten rustikalen ter domač videz. Odlična rešitev so plastični PVC lonci, ki imajo površino na izgled podobno lesu, a imajo še vedno vse lastnosti plastičnih loncev.

Kakšen lonec boste izbrali – glede na obliko, velikost, barvo, izgledom in materialom, je odvisno od rastlinja, ki ga želite zasaditi, okolice kamor je lonec namenjen, vaših želja in preferenc, razmislite pa tudi na vremenske vplive.

leseni loncileseni lonci

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.