S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakovostna prehrana vojaških psov

kakovostna prehrana vojaških psov banner

Ustrezna prehrana, ki mora biti kakovostna in količinsko primerna glede na posameznega psa, je ključnega pomena za njihovo zdravje, telesno kondicijo ter delovne sposobnosti. To pa se toliko bolj pozna pri delovnih psih, kot so policijski, vojaški ali reševalni. Ker morajo biti za delo pripravljeni v vsakem trenutku je zanje redna in kakovostna hrana še toliko bolj pomembna.


Uravnotežena in kakovostna hrana

Psi z vojaškim poslanstvom v večini dobivajo tovarniško pripravljeno suho oz. briketirano hrano. Le-te včasih dodajo tudi mokro oz. hrano iz pločevink. V poletnem času je celotna količina hrane skoncentrirana na en obrok, v zimskem delu leta pa na dva. Vsak pes ima količino dnevnega obroka skrbno določeno na podlagi tedenskega veterinarskega pregleda. Med rednim pregledom ga vedno tudi stehtajo.


Prehranjevanje z eno znamko hrane

Na splošno velja, da za psa ni dobro neprestano spreminjanje hrane oz. mešanje hrane različnih proizvajalcev. Mešanje hrane lahko pri psih povzroči stres, prebavne motnje, slabšo dlako in konstrukcijo telesa, posledično pa se zmanjšajo tudi delovne sposobnosti. 

Neprimerna prehrana lahko prinese tudi atrofijo mišičnega tkiva, kar pa slabo vpliva na delovne sposobnosti psa. Hrana mora biti kakovostna in uravnotežena. Vsi vojaški psi dobivajo hrano istega proizvajalca. To pa je pomembno zato, ker proizvajalec za izdelovanje vseh vrst hrane uporablja enake surovine.

Pri izbiri hrane je potrebno upoštevati vsebnost hranljivih snovi:

  • beljakovin

  • maščob

  • vitaminov

  • mineralov

  • vlaknin

vojaški pes 1

V specifikaciji hrane sicer so zapisani procenti hranilnih snovi, ni pa moč razbrati njihovega izvora in kakovosti. Slabše hrane tako lahko vsebujejo rastlinske beljakovine, ki so cenejše in manj kakovostne od živalskih.

 

Čeprav je vsebnost hranil zapisana v specifikaciji izdelka, pa le-to v Slovenski vojski dodatno preverjajo na Nacionalnem veterinarskem inštitutu v Ljubljani. S pregledom kakovosti surovin in ustreznosti specifikacij izdelka, ki lahko odstopa samo do 6 %, želijo svojim psom nuditi le najboljšo in kvalitetno hrano.

Stroge kriterije glede pasje hrane izpopolnjuje kakovostna super premium Eukanuba hrana. Zato Slovenska vojska prisega na hrano, ki s svojo sestavo skrbi za zdravje psov, njihovo dobro počutje in optimalne delovne sposobnosti.

Vojaški službeni psi imajo izjemno pomembno vlogo in enak status kot vojaki. Pri razvoju njihovih ključnih sposobnosti igrata temeljno vlogo visokokakovostna hrana in oskrba, zato že vrsto let dobivajo super premium hrano Eukanuba Professional.

vojaški pes 4

Izredna skrb za vojaške pse

Vodnik vojaškega psa lahko postane vsak vojak, seveda mora imeti veselje do dela s službenimi psi, priporočljivo pa je tudi predhodno kinološko znanje. Vojak vodnik mora pred tem opraviti še zdravstvene in psihološke teste.

V času misij v tujini sta skupaj z vodnikom deležna izredne oskrbe, tako na primer pred vstopom v helikopter ali drugo vojaško vozilo čakata v klimatiziranem prostoru. V prevozno sredstvo vstopita zadnja in izstopita prva.

Njegov status je enka statusu vojaka. Zato se do ranjenega psa obnašajo enako kot do ranjenega vojaka. Ob morebitni poškodbi ima prednost pri prevozu z letalom oz. helikopterjem.

V vseh vojskah se zavedajo velikega pomena službenih psov. Namreč ti v velikih primerih rešujejo življenja vojakov in civilnega prebivalstva.

vojaški pes 3
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica