Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Žari na oglje

naslovna-slika-zari-na-oglje

Žari na oglje so v Sloveniji zelo priljubljeni, saj so namenjeni ljubiteljem druženj ob koncu tedna in omogočajo pripravo hrane z avtentičnim okusom po žaru brez uporabe industrijskih omak. Manjši žari so primerni za peko manjših kosov mesa (npr. čevapčičev, ražnjičev). Za večje kose mesa ali za pripravo večje količine hrane npr. mesa in zelenjave istočasno potrebujemo žar z rešetko premera 57 cm ali več. Priporočamo, da izberete takšen žar, ki ima rešetko debelejšo od 3 mm oz. takšno, da se ne upogiba. Dno in stene žara naj bodo iz masivne pločevine, da toplota čim dlje časa ostane v žaru. V zadnjem času se pojavljajo tudi žari s šamotno oblogo stranic.  Za gorivo lahko uporabimo oglje, brikete ali les za žar.


Žari na oglje vam nudijo vrsto prednosti, ki jih ostale vrste žarov ne omogočajo

  • Omogočajo višjo temperaturo kot ostali žari.
  • Lahko uporabljate sekance, ki dajo hrani edinstveno aromo.
  • Priprava na oglju ima dodaten čar prvinskega načina prižiganja ognja in priprave hrane na odprtem ognju.

Seveda pa imajo tudi nekatere slabosti

  • Zahtevajo več časa za pripravo in čiščenje. Nekateri navdušenci to ocenjujejo kot prednost, saj to jemljejo za užitek in kreativno preživljanje prostega časa.
  • So manj predvidljivi in zahtevajo več pozornosti.
  • Po določenem času se temperatura močno zniža in je za vzdrževanje temperature potrebno dodajati oglje.
  • Omogočajo pripravo manjše količine jedi, zato niso primerni za druženja večjega števila ljudi.
  • Upoštevati je potrebno zakonske omejitve uporabe odprtega ognja v primeru velike požarne ogroženosti.
  • Niso primerni za uporabo v zaprtih prostorih.
  • Cena posamezne peke je približno 2 do 4 EUR dražja od peke na plinskem žaru.
  • Imajo krajšo življenjsko dobo kot na primer plinski žari.

Kaj morate upoštevati, ko se odločate za nakup žara na oglje?

  • Priporočamo žar z večjo dimenzijo (vsaj 57 cm) ter s pokrovom, ki omogoča indirektno peko.
  • Izberite model z režami za regulacijo dovoda zraka na pokrovu in spodaj, kar omogoča uravnavanje pretoka zraka in posledično nadzor nad temperaturo.
  • Dvižna rešetka na tečajih olajša dodajanje briketov, oglja ali sekancev med peko.
  • Izberite žar s stabilno konstrukcijo. Priporočamo tudi izvedbo z odlagalnimi površinami, kar izboljša priročnost pri uporabi. 

Žar na oglje zahteva od posameznika tudi več znanja glede same priprave žara in ustreznega uravnavanja temperature. Vsak pravi žar mojster bo prisegel na žar na oglje, saj bo hrana ob kakovostnem oglju dobila tisti prefinjen in pravi okus po žaru. Na splošno lahko rečemo, da je žar na oglje nepogrešljiv za vsak pravi piknik.