(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru18 Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Peka na žaru in vzdrževanje

Kaj je pomembno pri izbiri oglja in kako ga najbolj enostavno prižgati?
Uporabljajte kakovostno suho oglje ali brikete. Za enostavno in hitro prižiganje svetujemo kocke za prižiganje in kamin za prižiganje oglja. Kamin napolnite z briketi, na rešetko za oglje postavite 2-3 kocke za prižiganje in jih prižgite. Kamin postavite nad plamen. Počakajte 20-30 minut, odvisno od vrste briketov. Briketi so pripravljeni za uporabo, ko vrhnji sloj dobi sivkast ovoj. Takrat jih potresete na rešetko za oglje. Po peki razžarjenih briketov ni priporočljivo gasiti z vodo, saj lahko zaradi naglih temperaturnih sprememb pride do termo-šoka, ki poškoduje zaščitno plast emajla. Brikete najlažje ugasnemo tako, da zapremo zračnike za dovod zraka na pokrovu in na dnu kotla. Briketi bodo tako sami ugasnili, uporabili pa jih boste lahko tudi ob naslednji peki.
Kakšna je razlika med direktnim in indirektnim načinom peke na žaru?
Pri direktnem načinu peke hrano pečemo neposredno nad virom toplote, pri indirektnem načinu peke pa je vir vročine pozicioniran stran od hrane.
Splošno pravilo je sledeče: hrano, ki zahteva manj kot 25 minut peke (npr. piščančji kosi, kotleti, ražnjiči, zelenjava), pečemo direktno. Večje kose hrane (cel piščanec, svinjska pečenka,…) pečemo daljše časovno obdobje pri nižji temperaturi na indirekten način.
Obe metodi lahko izvajate na žaru na oglje ali plinskem žaru.

Kako izboljšam aromo živil pečenih na žaru?
Za dodatno dimljeno aromo lahko dodamo različne aromatične sekance (pred uporabo jih najmanj 30 minut namakamo v vodi) ali vlažna in sveža zelišča, kot so rožmarin, timijan ali lovorjevi listi.
Sekance ali zelišča potresemo po briketih neposredno pred začetkom peke.

Ali moram pred samo peko žar predhodno pogreti?
Da, za optimalno delovanje je potrebno žar predhodno pogreti. Žar z zaprtim pokrovom za približno 10 minut pregrejte na maksimalni vročini. Temperaturo pred peko priredite vrsti hrane, ki jo boste pripravljali.
Kako lahko reguliram toploto pri žaru na oglje?
Na temperaturo v notranjosti žara vplivata dva dejavnika: količina briketov/oglja, ki jo uporabljate in nastavitev loput za pretok zraka v kotlu. Večja je količina briketov v žaru, višja je temperatura, bolj odprte lopute na kotlu pa pomenijo večji pritok kisika in s tem višjo temperaturo. S količino briketov reguliramo grobo nastavitev temperature, podrobnejšo nastavitev pa opravimo s pripiranjem loput za pretok zraka.
Kako vzdržujem litoželezno ploščo?
Plošče, ki niso prevlečene, po uporabi očistite z ščetko iz mesinga. Lahko jih očistite tudi z blagimi čistilnimi sredstvi ali milnico.
Po čiščenju ploščo temeljito posušite in impregnirajte z rastlinsko mastjo. Ploščo hranite v suhem prostoru.

Kako s pokrova najlažje odstranim mastne obloge?
Ostanke hrane odstranite s krtačko za čiščenje iz mesinga. Nastajanje mastnih oblog na pokrovu najlažje preprečite tako, da po vsaki peki še topel pokrov (ne več vroč) obrišete s papirnato krpo.
Pripomočki za vzdrževanje žarov na oglje:
- Ščetka za čiščenje
- Sredstvo za čiščenje
- Kuhinjska gobica ali krpa za čiščenje
- Alu posodice
- Po vsaki peki na žaru: čiščenje rešetke za peko
Z rešetke s papirnato brisačo odstranite vse večje ostanke hrane, odprite lopute za pretok zraka in zaprite pokrov. Čiščenje s pogrevanjem traja približno 10 minut, odvisno od umazanosti rešetke. Še vročo rešetko nato skrtačite s ščetko za čiščenje.
Iz dna kotla odstranite pepel, ko se le-ta ohladi. Tako boste odpravili težave s pretokom zraka pri naslednji peki.
Umazanijo in madeže najlažje odstranite s toplo milnico.
Pripomočki za vzdrževanje plinskih žarov:
- Ščetka za čiščenje
- Sredstvo za čiščenje
- Kuhinjska gobica ali krpa za čiščenje
- Majhen nož
- Alu posodice
- Po vsaki peki na žaru: čiščenje rešetke za peko
Komoro za peko po vsaki uporabi pregrevajte, dokler ne neha nastajati dim. Rešetke za peko naknadno očistite tudi z ščetko za čiščenje.
Čas priprave
Teža/velikost |
Metoda |
ČAS |
||
|
|
direktna |
indirektna |
|
Cel piščanec |
1,2 kg |
|
x |
60-90 min |
Polovica piščanca |
ca. 230 g |
x |
x |
60-75 min |
Piščančja prsa s kostjo |
1,2 kg |
|
x |
30-35 min |
piščančja prsa brez kosti |
120-180 g |
x |
|
10-12 min |
Piščančje perutničke |
75 g |
x |
x |
30 min |
Cela gos |
5-7 kg |
|
x |
3 h |
Cel puran |
7-12 kg |
|
x |
3-4 h |
Ribji file
|
debelina 1 cm |
x |
|
6-8 min |
debelina 2 cm |
x |
|
8-10 min |
|
Cela riba |
debelina do 4 cm |
x |
|
10-15 min |
debelina do 7,5 cm |
x |
|
20-30 min |
|
Steak, T-Bone
|
debelina do 2,5 cm |
x |
|
10-12 min |
debelina do 4 cm |
x |
|
14-16 min |
|
Rumpsteak |
450-900 g |
x |
x |
12-15 min |
Hamburger |
do 2 cm debeline |
x |
|
10 min |
Pljučna pečenka |
1,8-2,8 kg |
|
x |
2-2,5 h |
Rebra, ledja, hrbet |
debelina ca. 2 cm |
x |
|
12-14 min |
Rebrca |
1,5-1,8 kg |
|
x |
60-90 min |
Pečenice
|
velike |
x |
|
do 25 min |
majhne |
x |
|
10-14 min |
|
Šampinjoni |
|
x |
|
8-10 min |
Krompir |
pokuhan |
x |
|
do hrustljav. |
Koruzni storži |
|
|
x |
15-20 min |
Paradižnik |
polovice |
x |
|
6-8 min |
Bučke |
polovice |
x |
|
6-8 min |
Ananas |
|
x |
|
6-10 min |
Jabolko |
|
|
x |
15-20 min |
Banane |
|
x |
|
6-8 min |
Fige |
|
x |
|
5 min |