S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Praznično okraševanje slaščic

okraševanje piškotov

Že naše babice trdijo, da je bolje če se dekoracija piškotov peče skupaj z njimi. Tako naj bi bila le ta bolj obstojna in naj ne bi odpadla. Za lepši sijaj in izgled piškotov jih je ustrezno premazati s smetano, kondenziranim mlekom ali z jajcem. Mi vam priporočamo razžvrkljan rumenjak z žlico vode.


Dekoracija piškotov

Ne veste kaj bi sedaj naredili z beljakom, ki je ostal od premaza? Za to obstaja veliko receptov, s katerimi boste razveselili vaše najbližje.

Kot dekoracija se uporabljajo:

  • sladkor, ki je lahko grobo ali fino mlet,
  • pisane sladkorne perlice,
  • nasekljane, nastrgane ali cele oreščke (mandlji, orehi, lešniki, sezamova semena, pistacije, pinije…).

Vendar podite pozorni, saj lahko prevelika količina sladkornih okraskov povzroči njihovo stopitev na visoki temperaturi. Ta pa potem zakrkne v trdo skorjo.


Sladkorni preliv

Nežnejše okraske je priporočljivo nanesti po peki, da se ti med peko ne stopijo oz. uničijo. Namestijo se lahko na neposredno vlažen sladkorni preliv ali pa se prilepijo z njegovo pomočjo. Preliv je možno obarvati s pomočjo barvil za živila ali naravnimi barvili. Žafran da rumeno barvo, rdeča pesa omogoči rožnato, špinača zeleno, robide pa vijolično.

1. korak: Presejte sladkor v prahu (naredite ga lahko sami s pomočjo mlinčka) in ga po žličkah vmešajte v tekočino. Če bo preliv gostejši, bo bolje prekril površino in se tudi hitreje posušil.

2. korak: Na 100 g sladkorja v prahu je dovolj 1 – 2 žlici tekočine.

3. korak: Za pripravo beljakovega snega uporabite 1 beljak na 150 g sladkorja v prahu. Tako bo preliv še posebej trdi, odlično bo prekril površino in bo ravno pravšnje teksture za dekoracijo piškotov.

4. korak: Za risanje tankih črt vam priporočamo uporabo čopiča. Za prekrivanje večjih površin pa lahko z barvilom napolnite vrečko za zamrzovanje, kateri odrežete vogalček (če imate doma pravo vrečko za okraševanje, uporabite tisto).

5. korak : Preden piškote ali drugo pecivo prelijete s sladkornim prelivom, je priporočljivo, da podlago glazirate z želejem, saj bo le tako preliv gladek.

pečeni piškoti

Kuvertura

Kuveruraje sestavljena iz visokega deleža kakavovega masla, zato je ta v tekočem stanju zelo tekoča, v strjenem stanju pa je po trdoti podobna čokoladi. Belo kuverturo sestavljajta kakavovo maslo in sladkor, temno kuverturo pa poleg prej omenjenih sestavin vsebuje še kakavovo maso.

Kuvertura se najenostavnejše stopi v vroči vodni kopeli. Priporočamo vam, da uporabite kovinsko skledo, ki se po velikosti in globini poda v lonec. V loncu ne sme biti preveč vroče vode, ta tudi ne sme vreti ali brizgati v skledo. Če pride kuvertura v stik z vodo, se ta po hlajenju ne bo več strdila. Ob prevelikem segrevanju pa bo kuvertura izgubila lesk, v njej pa se bodo pojavile grudice.

Tanke črte iz kuverture lahko narišete s pomočjo čopiča ali vrečke za zamrzovanje. Za izdelovanje posebnih oblik iz kuverutre pa lahko uporabite kovinske modelčke oz. bolje priporočljivi so modelčki iz upogljivega materiala.

čokoladni piškoti
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki