Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje in nega pelargonij

Sajenje in nega pelargonij

Pelargonije uvrščamo med rastline, ki so najpogostejše kot okenske in balkonske rastline. Veljajo za eno najstarejših in najpriljubljenejših tovrstnih rastlin. Vsako leto se na svetu vzgoji več kot deset milijonov teh rastlin, ki nas razveseljujejo vse tja do pozne jeseni. Domovina pelargonij je Južna Afrika, našli so jo tudi na Madagaskarju ali v Avstraliji, vendar je večji del teh rastlin in tudi prve, ki so prišle v Evropo pred dobrimi 300 leti, iz Afrike. Temu primerna mora biti tudi oskrba.


Nega in cvetenje

Pelargonije so skromne rastline in najlepše uspevajo na sončni oz. južni legi, kjer bodo dobro prenašale vročino, saj so že iz domovine navajene na višjo temperaturo. Tudi v senčni ali polsenčni legi bodo uspevale, le cvetele bodo manj. Pelargonije posadimo v prst, kateri dodamo nekaj navadne vrtne zemlje zato, da ne bi rastlinam prehitro začele propadati korenine zaradi preobilnega zalivanja. Ker so pelargonije doma iz bolj sušnega področja zadošča, da jih v kateremkoli kraju Slovenije temeljito zalijemo le dvakrat tedensko. Zalivamo jih obvezno v jutranjem času, ko temperature še niso visoke in takrat rastlina ne doživi temperaturnega šoka.

Pomembno! Da bi pelargonije čez celo poletje bogato cvetele, jim sproti odstranjujemo vse odcvetele cvetove.

Prezimovanje pelargonij

V jeseni pustimo rastline zunaj kar se le da dolgo. Pred morebitnim padcem temperatur jih zaščitimo z vrtnarsko kopreno, časopisnim papirjem, juto. Ko nastopi daljše obdobje mraza, jih prenesemo v notranjost. Rastlinam odstranimo odcvetele cvetove in popke. Te rastline lahko prezimimo v svetlem in zračnem prostoru pri temperaturi od 8 do 10 °C s tem, da jih v zimskem času ne zalivamo več kot enkrat tedensko.  Paziti pa moramo, da omočimo samo zemljo in ne rastline same. Pelargonije postavimo na prosto šele ko ni več nevarnosti za pozebo.

presajanje

Presajanje pelargonij

Zgodaj spomladi prezimajoče rastline presadimo že ob koncu zime, konec meseca februarja ali najkasneje na začetku marca, v zelo majhne posode. Te rastline čez mesec dni presadimo v 2 do 3 cm večje lončke in šele v mesecu aprilu ali maju jih presadimo v korita.
Rastline bodo tako v času, ko bodo rasle v majhnih lončkih, naredile veliko in čvrsto koreninsko grudo.

Ko bomo posadili rastlino v korito z nekoliko večjo površino in večjo količino zemlje, se nam ni treba več bati, da bi v kratkem času listi porumeneli in da rastlina ne bi nikamor rasla. Korenine bodo hitro popile vodo, zemlja pa se bo dokaj hitro osušila. V kolikor pa rastlino s slabo razvitim koreninskim sistemom posadimo v korito ali v veliko posodo, potem postane zemlja prekisla, še preden korenine prerastejo to korito ali veliko posodo. Taka zemlja je neprimerna za to rastlino in takšna rastlina bo zelo slabo uspevala.


Bolezni in škodljivci

Največja težava pri pelargonijah je siva plesen, ki je najpogostejša bolezen zaradi vlažnega, deževnega vremena. Odcveteli cvetovi se obešajo na rastlino in pričnejo gniti pri čemer se s plesnijo okužijo tudi ostali deli rastline. Ta nevarnost je izrazita predvsem v vlažnem jesenskem času. V kolikor se pojavi plesen jo moramo zatirati z ustreznim fungicidom.

Na rastlinah pa se lahko pojavi tudi koreninska gniloba. V tem primeru koreninice odmrejo, rast rastline se praktično zaustavi, novi listi pa so opazno manjši.

Predvsem spomladi pa na pelargonijah lahko nastane tudi rja. Najprej se na listih pojavijo rumene pegice, na spodnji strani pa nato še rjavi kupčki, ki vsebujejo temno rjav prah. Ti kupčki nato počijo in prah se prenese še na druge dele rastline. Tudi proti rji morate ukrepati z ustreznim funficidom.

Od škodljivcev pa na pelargonijah lahko pričakujemo: listne uši, pršice, tripse, rastlinjakovega ščitkarja in ogrce. Za ukrepanje proti škodljivcem pa priporočamo, da o preparatih vprašate strokovnjake na prodajnih mestih, kjer tovrstne insekticide prodajajo.


Razmnoževanje

Pelargonij ne razmnožujemo iz semen. Razmnožujemo jih s potaknjenci, ki jih pripravimo konec poletja, najbolje v drugi polovici avgusta. Izbiramo kratko letošnjo mlado rast, ki izvira blizu dna močnih rastlin. Odrežemo jih z ostrim nožem tik pod kolencem. Odstranimo spodnje liste in potaknjence en dan sušimo na zraku. Posadimo jih v lahko zračno prst in postavimo v zavetno lego. Pred mrazom lončke s potaknjenci umaknemo v notranje prostore, najbolje je, če jim namenimo svetlo mesto, ki ima okoli 18ºC. Spomladi jih posadimo v lonce in korita. Zalivamo jih dvakrat tedensko.


Gnojenje

Za bogato cvetenje pelargonij je ključnega pomena redno dognojevanje z visokokakovostnim tekočim gnojilom za cvetoče rastline. Rastline redno v tedenskih presledkih torej zalivamo s specialnim gnojilom za pelargonije, ki ima prilagojeno sestavo hranil in mikrohranil. Gnojilo raztopimo v vodi, s katero rastline zalivamo vsak teden od začetka pomladi do pozne jeseni.


Kratki namigi:

  • pelargonije razmnožujemo s podtaknjenci,
  • v toplih mesecih jih zalivamo le dvakrat tedensko,
  • prezimimo jih v svetlem prostoru in zalivamo le enkrat tedensko,
  • februarja jih presadimo v majhne posode in postopoma v večja korita,
  • v poletnem času jim odstranjujemo bogate cvetove, da se ne pojavi siva plesen.
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki