S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Trajnice so rastline, ki so preproste za nego in dolgožive

Trajnice so rastline, ki so preproste za nego in dolgožive

Na domač vrt, balkon ali teraso lahko sadimo različne trajnice, ki niso zahtevne za oskrbo in so hkrati trdožive. Sadimo jih na vrtne grede, posode ali med ostale rastline. S cvetenjem v različnih barvah in svojo lepoto listov nas bodo osrečile v sončnem ali nekoliko bolj senčnem delu vrta, balkona ali terase.

Mediteranske rastline za cvetoče poletje po celi Sloveniji

Mediteranske rastline so v notranjosti Slovenije najlepše v poletnem času, zato je treba poskrbeti za ustrezno prezimovališče. V tem primeru so to trajne rastline, ki jih največ gojimo na terasah ali predvrtu. Veliko ljubiteljev cvetja jih goji kot enoletnice in uživajo v njihovem sezonskem cvetju samo v tekočem letu. Naslednje leto si priskrbijo novo rastlino.

Foto: Lantana na steblu vas čaka v Merkurju

Foto: Prikupen cvet abutilona nas zagotovo prevzame

 

Poiskali smo zanimivosti med travami in zvončnicami 

V Merkurju smo med perjankami, ki jih uvrščamo med trave odkrili pravi biser. Pennisetum “Red Head” zagotavlja dobro teksturo in barvni kontrast na skupnih gredah ali zasaditvah v posodah. Najbolje se počuti na polnem soncu. Zvončnica, ki jo latinsko imenujemo Campanula persicifolia “Takion Blue” je trajnica, ki cveti v modro do vijolični barvi in je enostavna za gojenje. V vročem poletju ima raje delno senco, uspeva tudi na polnem soncu.

Foto: Prikupna socvetja perjanke so zelo lepa na pogled od sredine poletja dalje

Foto: Zvončnica, ki cveti v modri barvi popestri  vrtne gredice

Ameriški slamnik, rman, netreski in homulice odlično prenašajo vroče poletje

Ameriški slamniki so trpežne rastline, ki celo poletje cvetijo v različnih barvah. Vse je odvisno od sorte. Zasledimo klasične rožnate cvetove, bele in številne druge variante. Rastlina je odporna skoraj na vse težave in se odličnopočuti na sončnih legah. Tudi v poletnem času ne trpi suše.

Rman je trajnica, ki cveti v poletnem času in to v različnih barvah. Za oskrbo je povsem enostavna rastlina in zelo dobro prenaša vročino, sušo ter polno sonce. Zelo zanimivi in nezahtevni so netreski in sedumi, ki brez težav prenašajo vroče in stresne razmere.

Trajnice, ki najbolje uspevajo v senčnih delih vrta

Kot pokrovna rastlina v senci ali polsenci se odlično počuti ajuga. Raste lahko pod drevesi grmovjem ali v posodah. V senčnem delu ali delno sončnem področju vrta lahko sadimo številne hoste. Lepe so tudi v posodah, če jih kombiniramo z ostalimi trajnicami.

Foto: : Hoste so so lepe v listih, saj poživijo gredice med trajnicami, grmi in drevesi

Astilbe ali vrtne kresnice v naravi najdemo kot podrast v gozdovih. Rastlina nima nobenih težav, če jo sadimo v senčno lego in skrbimo za vlažna ter odcedna tla. Tudi lepi srčki, ki cvetijo v spomladanskem času bodo najlepše uspevali v polsenci. Posadite jo lahko med astilbe, hoste, praprot in ostale senčne rastline.

Mehkodlaka plahtica sodi med nižje pokrovne trajnice, ki najbolje uspevajo na polsenčni ali delno sončni legi. Rastlina je enostavna za oskrbo. Jutranje kapljice rose ali dežja so najlepše ravno na tej trajnici in jih je zanimivo občudovati

Ostale zanimive trajnice v Merkurju 

Maslenice so trajne rastline, ki niso zahtevne za gojenje. Uspevajo na polnem ali delnem soncu. Planika najbolj uspeva na soncu, nevtralnih in dobro odcednih tleh. Agapanthus “Summer Love Blue” ali afriška lilija je  privlačna trajnica popestri barvno paleto cvetenja na vrtu.

Aster dumosus “Tonga” je astra, ki sveti v jesenskem času in je enostavna za gojenje. Tej rastlini ugaja sončna lega.

Pripravil: Davor Špehar

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica