Vse o kopalnici

Moderna kopalnicaModerna kopalnica

Kopalnica je zelo pomemben prostor v vsakem domu, v katerem največkrat začenjamo in zaključujemo dneve. Zato je zelo pomembno, da se v njej dobro počutimo, da je ambient prijeten in da energija prostora odgovarja naši lastni energiji. To je prostor sprostitve in razvajanja, zato nam mora nuditi občutek sproščenosti in udobja. Tudi pri kopalnicah, povsem enako kot pri drugi notranji opremi bivalnih prostorov, se iz leta v leto spreminjajo smernice in modni trendi, vseeno pa pri opremi kopalnice ne velja upoštevati le aktualnih trendov, ampak predvsem individualne želje in potrebe – tem je mogoče sodobne smernice tudi prilagoditi.


Kakšna je sodobna kopalnica?

Sodobne kopalnice se nikakor ne morejo primerjati s preprostimi kopalnicami, kot smo jih poznali in uporabljali nekoč. V sodobni kopalnici skoraj ni več nobenih omejitev. Moderne kombinacije keramike, lesa, kamna, umetnih materialov in vrhunskega kopalniškega pohištva dajejo sodobnim kopalnicam povsem novo dimenzijo. Kopalniška oprema pa ni spremenila le celostne podobe kopalnic, pač pa je maksimalno izboljšala tudi uporabniški vidik. V kopalnici kljub hitremu življenjskemu tempu preživimo veliko časa, predvsem pa preživimo v njej tisto malo časa, ki ga namenimo samo sebi. Zato mora biti tudi kopalniški interier opremljen v skladu z našimi potrebami, željami, navadami in pričakovanji.


Keramične ploščice ali druge stenske in talne obloge?

Prva izbira, ki najočitneje predstavlja vsako kopalnico, je izbira primerne keramike ali druge vrste talnih in stenskih oblog. Če se odločite za keramiko, so v zadnjih letih pri oblikovanju kopalnice v trendu predvsem keramične ploščice velikih dimenzij (pravokotne ali kvadratne), pogosto tudi v kombinaciji z manjšimi, mozaik ploščicami. Z mozaikom obložijo stene svoje kopalnice od vrha do tal le najbolj drzni. Z mozaikom pogosteje obložimo le manjši del kopalnice, na primer kabino za prhanje, za preostale stene pa lahko izberemo klasične ploščice. Ploščice večjih dimenzij, na primer 80 x 40 cm, 120 x 60 cm in 100 x 100 cm, kopalnico navidezno povečajo in ji dajo bolj moderen videz. Poleg priljubljenih klasičnih ploščic s sijajem pa so v porastu tudi matirane in reliefne keramične ploščice

Zakaj izbrati keramične ploščice?

Moderne kopalniške ploščiceModerne kopalniške ploščice

Splošne prednosti keramičnih ploščic, kot so preprosto vzdrževanje, dolga življenjska doba, odlična zaščita pred vlago ter odpornost proti temperaturnim spremembam, so danes vsem dobro poznane, sodobne tehnologije obdelave keramike pa omogočajo, da so še bolj uporabniku prijazne. Površina keramičnih ploščic vrhunskih proizvajalcev je lahko obdelana v matirani ali polirani izvedbi. Prednost prve izvedbe je, da ploščice ne drsijo, zato so idealne za talne površine. Polirana izvedba pa daje ploščicam gladek, sijajen videz, hkrati pa zagotavlja lažje vzdrževanje in čiščenje, saj je površina popolnoma nevpojna, zato ji vlaga in drugi madeži oziroma nečistoče ne pridejo do živega. Za razliko od standardnih, običajnih  keramičnih ploščic pa se vrhunske znamke keramičnih ploščic razlikujejo še po lasersko rezanih robovih, ki omogočajo, da keramiko lahko polagamo na stik (brez fug). S tem načinom polaganja se izognemo težavnemu vzdrževanju oziroma čiščenju fug, hkrati pa kopalnici zagotovimo lepši končni videz.

Druge vrste talnih in stenskih oblog za kopalnice

Danes je na trgu bogata izbira stenskih in talnih oblog za kopalnice, ki uporabnikom omogočajo zanimive sodobne izvedbe. Vsi vemo, da so za kopalnico primerni materiali, ki dobro prenašajo vlago. Drugi pogoj je, da so odporni proti kemikalijam in obrabi. V zadnjih letih se vse bolj uveljavljajo tudi modne lesene obloge in imitacije lesa. Če ste v dvomih glede uporabe naravnih materialov, kot so les, pluta in bambus, izdelovalci keramičnih ploščic ponujajo alternativno rešitev: keramične ploščice v videzu naravnih materialov. Manj pogosto se v zadnjem času uporabljajo kamnite obloge (naravni in umetni kamen), v prestižnih kopalnicah pa sta še vedno priljubljena naravna materiala marmor in granit

Imitacija lesa

Imitacija zidaka

Imitacija kamna

Ploščice v imitaciji lesaPloščice v imitaciji lesa
Ploščice v imitaciji zidakaPloščice v imitaciji zidaka
Ploščice v imitaciji kamnaPloščice v imitaciji kamna

Lesene obloge v kopalnici

Uporaba lesa v kopalnici dandanes ni več nekaj nenavadnega. Les najdemo celo v kabini za prhanje, prav tako pa se ob pravilni izbiri in kakovostni izvedbi lahko tudi lesena talna obloga dobro obnese. Lesena talna obloga je na pogled lepa in praktična ter daje prijeten videz domačnosti. Za kopalnice so bolj primerne nekatere tropske vrste lesa (tikovina, iroko, merbau, mahagonij, afriški doussie, afrormosia, kewazingo ali bubinga, afriški in azijski padauk), ki so zaradi večje vsebnosti olj tudi zelo odporne proti vlagi. Izberete lahko tudi obloge iz evropskih vrst lesa (hrasta, breze, cedre, češnje), ki pa potrebujejo posebno obdelavo. Primerne so tudi nekatere druge vrste masivnega lesa (evropski in ameriški hrast, gorski in sibirski macesen, smreka, jelka, ameriška rdeča breza ...). Pri polaganju lesene talne obloge v kopalnici pa je treba upoštevati nekaj ključnih pravil, zato to delo raje prepustite izkušenemu mojstru.   

Lesena talna oblogaLesena talna obloga

Oprema kopalnice

Masažna tuš kabinaMasažna tuš kabina

Oprema kopalnice mora poleg vizualne všečnosti izpolnjevati tudi nekaj osnovnih zahtev vsakega uporabnika: biti mora sodobno opremljena, vizualno privlačna, funkcionalna in hkrati tudi kar najbolj preprosta za vzdrževanje. Zadostiti pa mora potrebam posameznika ali družine v smislu izbire osnovne opreme: če ste zagovornik kopalne kadi, potem le-ta v vaši kopalnici ne sme manjkati, prav tako je ta še vedno najbolj priljubljena ter praktična izbira za družine z otroki. Če raje uporabljate tuš, pa si boste namesto kopalne kadi raje izbrali sodobno in prostorno tuš kabino, s katero boste še vedno zlahka prihranili tudi nekaj dodatnega prostora. Za vse tiste, ki neizmerno uživate v vodnih masažah in vam prostorske možnosti kopalnice to dopuščajo, pa bo zagotovo odlična izbira sodobna masažna kad, v kateri se boste zlahka sprostili po napornem dnevu.

Kako na izbiro opreme vpliva velikost kopalnice?

Ko govorimo o velikosti in obliki kopalnice, se tudi sodobni trendi nagibajo v smeri manjših in bolj zasebnih prostorov. Oblika in velikost stranišča in kopalne kadi sta se znatno zmanjšali, tudi zato, da bi se lažje prilagodili manjšim mestnim stanovanjem, kakor tudi zaradi občutka zadržane elegance in intimnosti prostora. Seveda manjša kopalnica ne pomeni manj udobja in manj funkcionalnosti, ravno nasprotno, če boste premišljeno izbrali kopalniško opremo, vam ne bo treba sklepati kompromisov. Praktično, sodobno, minimalistično, funkcionalno in hkrati udobno opremljeno kopalnico vam bodo zavidali tudi vaši obiskovalci.

Sodobna majhna kopalnicaSodobna majhna kopalnica

Najboljši materiali za kopalnice

Združevanje modnega in organskega je zmagovalna kombinacija, ki pričara dinamično vzdušje v celoten kopalniški prostor. Naravni material, ki prinaša neokrnjeno naravo v dom, je zagotovo les. Združevanje lesa in kamna je tudi za kopalnice pravzaprav zelo preudarna izbira, saj takšna kombinacija omogoča najrazličnejše dizajne, v katerih se zlahka prepletata naravna toplina lesa in sijaj keramike. Les lahko v prostor vnesete s kopalniškim pohištvom in galanterijo, ali pa se drzno odločite za lesene obloge, ki jih kombinirate z izbrano sanitarno opremo.

Izbira pravih barv za kopalnico

Moderna temno-svetla kopalnicaModerna temno-svetla kopalnica

Temne barve so že nekaj let velik trend v notranji opremi nasploh in to velja tudi za kopalnice. Seveda pa jih morate uporabiti premišljeno in pravilno! Najbolj trendna je trenutno siva barva, ki je čudovito preprosta in elegantna v vseh svojih odtenkih. Tudi bolj žive barve lahko poljubno kombinirate s pastelno tonaliteto. Na splošno sicer velja, da je za kopalnice bolje izbrati čiste, nevtralne barve, nikakor pa to ne pomeni, da ne morete vključiti živahnih barv! Kombinacija nevtralne osnove s poudarki temnih ali visokointenzivnih barv bo vselej dobra, sodobna in uravnotežena izbira. Svetlejši toni vizualno povečajo in odprejo prostor, kar je predvsem za manjše, slabše osvetljene kopalnice ključnega pomena. Če pa se odločite za temnejše barve, morate razmisliti o intenzivnejši osvetlitvi ali kopalnico opremite z večjimi ogledali, s čimer prav tako vizualno povečate prostor.

Kopalniška galanterija, armature in pohištvo

Pika na i vsake sodobne kopalnice je brez dvoma tudi drobna kopalniška galanterija. Izbrati bo treba kopalniške armature (pipe za kopalnico), kopalniški blok ali kopalniške omarice, manjkati seveda ne sme ogledalo, potrebovali pa boste tudi posodo za milo, držalo za brisače, brisače in morda tudi ventilator za kopalnico. Na prodajnih policah Merkurja je na voljo sodobna in kakovostna kopalniška galanterija domačih in tujih proizvajalcev, zato se za vsak okus in vsako potrebo najde primeren kos, ki se bo podal tudi v vašo novo sanjsko kopalnico.


Prenova stare kopalnice

Če ste se odločili za prenovo kopalnice v stanovanjskem bloku, boste omejeni z določenimi zahtevami obstoječega prostora, če ne drugega, pa vsaj z osnovno postavitvijo obstoječih instalacij in priključkov. Potrebujete ideje? Ali že imate zamisel, pa bi jo radi preverili najprej na papirju? Hitra in učinkovita rešitev za vas je lahko brezplačni 3D-izris, ki vam zagotavlja boljšo predstavo, kakšna bo podoba vaša prenovljene kopalnice. V Merkurju poskrbimo za celostno prenovo vaše kopalnice, vse od načrta do izvedbe, pri čemer v največji možni meri upoštevamo vaše zamisli in želje. Z nami bo prenova kopalnice hitra, učinkovita in strokovna! 

3D izdris kopalnice3D izdris kopalnice
Primer 3D izrisa kopalnice

Od česa je odvisna višina stroškov prenove kopalnice?

Vrednost investicije oz. stroški so vsekakor odvisni od številnih dejavnikov: najprej od tega, kako velika je vaša kopalnica, kakšne talne in stenske obloge boste izbrali, ali boste zamenjali tudi dotrajane cevi in elektroinštalacije, ali boste zamenjali svojo staro kopalno kad oziroma jo nadomestili s tuš kabino, kako kakovostne materiale boste izbrali, kakšne bodo nove armature, kopalniške omarice, ter druga kopalniška galanterija. Nekaj pa vas bo seveda stalo tudi delo


Želite prenoviti kopalnico? V Merkurju lahko naročite celovito prenovo kopalnice

Prenova kopalnice - RečenostorjenoPrenova kopalnice - Rečenostorjeno

Prenova kopalnice je zahteven projekt, ki zahteva precejšen časovni in finančni vložek, zato je pomembno, da jo dobro načrtujete. Najboljša in najmanj stresna odločitev za vas je, da se odločite za celovito prenovo kopalnice s preverjenimi mojstri in jamstvom. Vse to vam nudi Merkur.

Pomembno je, da se na prenovo dobro pripravite, pri tem pa vam bo pomagal Merkurjev strokovni svetovalec. Z njim se lahko dogovorite o vsem v zvezi s prenovo, izdelki, ogledom na domu, predračunom, roki in časom izvedbe del.

Z odločitvijo za celovito prenovo kopalnice se boste izognili nepotrebnim zapletom pri prenovi. Merkurjevi mojstri bodo poskrbeli, da bo končni videz vaše kopalnice prav takšen, kot ste si ga zamislili.  Tako si med prenovo lahko privoščite kar dopust, delo pa prepustite strokovnjakom in se vrnete v svojo novo, sodobno, sanjsko kopalnico, brez nepotrebnega stresa.

Are Your Sure?

Exit