S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zabavna in varna igrala

naslovna-slika-igralanaslovna-slika-igrala

Otroci na vrtu skrajno uživajo in na enostaven način stopijo v stik z naravo. Vrt je lahko tudi otroška soba, če je seveda oblikovan in urejen tako, da zagotavlja varno igro z različnimi igrali.


Izbira igral

Izbira igral je pestra in ugodna. Gugalnice, tobogani, otroške vrtne hiške in ostala igrala bodo otroku v veliko veselje. Ne pozabimo pa tudi na peskovnik, ki bo odlično mesto za pridobivanje gradbenih veščin.

Pri izbiri igral bodimo pozorni na varnost in vzdržljivost igral. Lesena igrala so kakovostnejša, vendar jih je potrebno dodatno zaščititi. Vsekakor pa je pri vseh vrstah igral potrebno paziti na postavitev, saj je stabilnost igral ključnega pomena za brezskrbno vrtno rajanje.

Če pa imamo vsaj malo mizarske žilice, jih lahko iz lesa izdelamo sami. V manjšem vrtu lahko igrala razporedimo po vsem vrtu, pazimo le, da so dovolj oddaljena od morebitnih nevarnih točk. Okoli vsakega igrala naj bo dovolj prostora, da se med seboj ne bodo motila in da se bodo otroci lahko brezskrbno igrali. V velikem vrtu oblikujemo otroški kotiček, kjer se bodo otroci igrali, obenem pa nam bodo ves čas na očeh. Ta je lahko obdan z ograjo ali različnim grmičevjem, da se loči od ostalega vrta. 


Načrtovanje otroškega vrta

Pri načrtovanju otrokom primernega vrta morate upoštevati različna razvojna obdobja otroka in mladostnika. 

 • Najprej zadošča peskovnik v neposredni bližini hiše, kajti majhne otroke je treba nenehno nadzorovati.
 • Nekoliko kasneje morate upoštevati potrebe po gibanju vašega otroka. Sedaj je pomembna pohodna travnata površina, ki jo lahko opazujete iz hiše.
 • Starejši potrebujejo možnosti za skrivanje: skrivnostni divji vogali, niše, zatočišča, podrast za skrivanje in opazovanje.

Vrt razdelite tako, da ostane dovolj prostora za igranje otrok. Premični materiali vseh vrst (kamni, prod, pesek, koščki lesa in deščice) so očarljivo gradivo za igro, iz katerih se lahko naredijo vedno novi objekti. Prostor za otroke lahko nastane tudi z oblikovanjem površine, z drevesi, grmi in živimi mejami. Pri številnih osnovnošolcih se prebudi želja po lastni gredi na vrtu, ki jo nato vneto obdelujejo in z navdušenjem oberejo. Spet drugi si zaželijo domačo žival in tudi za to je treba najti prostor. 


Namigi za ureditev otroškega vrta

Oprema igrišča mora biti raznolika, omogočati mora skupinske igre in spodbujati ustvarjalnost. 

 • Peskovnik, bazenček in travnik za kobacanje sodijo v neposredno bližino hiše, ne smejo pa biti na žgočem soncu.
 • Trata ali na kratko pokošen travnik vabita k igri z žogo in divjanju.
 • Dvorišče z ravno trdno površino je primerno za učenje rolkanja in za igre z žogo.
 • Voda in pesek nudita čudovite možnosti za packanje in gradnjo. Pesek ne sme biti pran.
 • Voda na vrtu prevzame vsakogar: paleta sega od bazenčka in cevi z vodo preko potočka in vodovoda do ribnika. Porabo dragocene dobrine lahko omejujete z zapornim in avtomatično prekinjajočim dotokom.
 • Plezanje je pri otrocih še posebej priljubljeno. Drevesa morajo biti stara najmanj deset let in ustrezno trdna, preden so primerna za to. Lahko pa se ogrodje za plezanje tudi zgradi in ozeleni. Vrbove veje so lahko tako prepletene, da v nekaj letih nastane iz njih trden letvenik.
 • Zibelke, gugalnice in drsalnice so prav tako priljubljena igrala. Zibelke so lahko pritrjene na drevesa, za guganje so primerne mreže, pritrjene med drevesna debla.
 • Otroci si vroče želijo hišico na drevesu, uto ali kočo. Preprosto je zlasti zgraditi koče in šotore iz lesa, pa tudi iz ilovice (najbolje po navodilih). Za vsakogar izvedljive so koče iz grmov. V razdalji 50 cm posadite divje grme (brez bodic in trnov) v krog, pravokotno ali ovalno. Premer mora biti okoli 2,5-3 m. Na enem mestu je treba predvidevati odprtino kot vhod. Že naslednje leto se začnejo stene zapirati.

Viseči brest tvori po daljšem času gosto uto vse do tal. Hitreje nam uspe z vrbo kot živim gradbenim gradivom. Ko upogibljive šibe dosežejo potrebno višino, jih lahko zgoraj in ob straneh spnete skupaj. Tudi bambus je živ in trden material, ki veliko zdrži. Bambusov gozdiček (zadošča nekaj rastlin ne preveč razbohotene Sinarundinaria nitida) in otrokom se že zdi kot pragozd. 

Za odrasle in otroke so enako privlačne gosto obraščene ute, preprosta lesena ogrodja, na katera se vzpenjata podraščec (Aristolochia macrophylla) ali divja trta (Parthenocissus quinquefolia).

 • Na kurišču (ob družinskem žaru) se otroci naučijo ravnati z ognjem. Pazite, da prostor ni pod drevesom in v bližini vnetljivih predmetov. 

Varnost za otroke

Vse strupene rastline preženite s svojega vrta za tako dolgo, dokler ne boste menili, da je vaš otrok dovolj velik, da prepozna te nevarnosti. Tudi neškodljive rastline pogosto niso primerne za uživanje. Otroka lahko igraje naučite, katerim rastlinam naj se izogiba. Tudi dostop do plitve vode je treba preprečiti z ograjo. Dostop naj bo mogoč le pod nadzorom in ograja taka, da jo boste lahko kasneje odstranili. Vse igrače, stopnice, vogale ročajev in robove zaoblite. Vse vrtno orodje, sredstva za gnojenje in zaščito rastlin hranite zunaj otrokovega dosega.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja