S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zunanja okrasitev doma

Prazniča zunanja okrasitev domaPrazniča zunanja okrasitev doma

Na vrtu in na zunanjem delu hiše lahko ustvarite pravo božično pravljico. 

Okrasite okna, strehe in ograje ali pa na travnik in dvorišče postavite božične figurice, oblikovane iz lučk. Če v vaši dnevni sobi stoji prelepo božično drevo, lahko s pomočjo pisanih ali enobarvnih lučk tudi na vašem dvorišču zasveti novoletno drevo. Lučke se bodo prelepo podale k zasneženi pokrajini in vas razveseljevale že ob prihodu na dovoz.


Bodite kreativni in se z lučkami v rokah odpravite na prosto

Ne skrivajte prekrasnih lučk v notranjosti svojega doma, temveč jih s kreativnimi rešitvami postavite na ogled. Okrasitev prilagodite glede na svoj okus – naj bodo to minimalni posegi v okolico ali pa bogato okraševanje travnika in vrta pred hišo – in se na praznike pripravite v družbi najdražjih, s katerimi boste skupaj poskrbeli za okrasitev doma in okolice.

Varna priključitev lučk

Lučke za delovanje potrebujejo električno energijo, zato poskrbite za varno napeljavo ali zunanjo zagotovitev energije za vklop. Pazite, da bo vtičnica zaščitena pred vremenskimi vplivi. Izmerite razdaljo med vtičnico in elementi, na katere želite obesiti lučke in preverite, ali so kabli dovolj dolgi. V primeru, da so kabli prekratki, izberite drugo lokacijo ali element za okrasitev, druga rešitev pa je vodoodporni podaljšek.


Nimate možnosti uporabe elektrike?

Če imate večji vrt ali nimate dostopa do zunanje vtičnice, izberite lučke, ki namesto na elektriko delujejo na baterije. Tovrstne lučke so primerne za okraševanje vrtnih hišk, delovnih lop, in počitniških hišic.

Pazite, da za zunanjo uporabo namenite le luči, ki so temu primerne in odporne na vremenske vplive.


Namestitev lučk

Pred namestitvijo si oglejte površine, na katere boste namestili lučke in preverite vzorce, ki jih boste oblikovali. Pred pričetkom nameščanja preizkusite, da kablov in vtičnice nič ne ovira (na dovoznih poteh pazite, da z avtom ne boste prečkali napeljave).

 • Preverite, ali lučke delujejo, ko je kabel povezan v električno omrežje. Zamenjava lučk bo težja, ko bodo že obešene, zato to storite še pred nameščanjem.
 • Pazite na poškodovane kable – če so odrgnjeni ali huje poškodovani, teh lučk ne uporabljajte, temveč kupite nove lučke, saj bi bila v nasprotnem primeru njihova uporaba nevarna.

Pri nameščanju lučk bodite pozorni na svojo varnost, saj rokujete z elektriko, hkrati pa delate na višini – v primeru namestitve lučk na drevesa, streho ali višjo površino.

 • Pazite, da boste lestev prislonili na trdno podlago in si priskrbite pomoč druge osebe.
 • Ko namestite lučke, jih ne prižgite takoj, temveč sledite izvoru elektrike in kabel vpnite v kljukice. Kabli morajo biti čvrsto pričvrščeni.
 • Delo naj poteka počasi in previdno, dokler ne pridete do konca kabla.
 • Po končanem nameščanju preverite , ali so lučke varno nameščene in vas ne ovirajo. Nato lahko lučke prižgete.
zunanja okrasitev doma lučkezunanja okrasitev doma lučke

Okrasitev doma in okolice

Ustvarite božično pravljico kar na pročelju doma. Omislite si osupljivo razporeditev luči, ki jo lahko namestite na preddverje, okna in okenske police in napušče. Čudovito okrasitev si lahko privoščite tudi na oboku ali pergoli.

 • Premešajte različne barve: med seboj se odlično dopolnjujeta zlata in bela barva, kombinirate pa lahko tudi zeleno in rdečo barvo za tradicionalno vzdušje.

Za okrasitev potrebujete

 • Zunanje okrasne novoletne luči, ki so odporne na vremenske vplive: v Merkurjevih centrih lahko izbirate v široki ponudbi novoletnih luči. Topla svetloba bo nežno osvetlila pročelje, s svetlikajočimi lučmi pa bo poskrbljeno za veselo vzdušje. Mreže ali zavese iz luči poskrbijo za občutek pravljičnosti, če jih namestite na okna ali spustite, da visijo z obokov.
novoletne lučkenovoletne lučke
 • Dekorativne sponke ali kljuke za oblikovanje vam bodo pomagale pri ustvarjanju različnih oblik. Med njimi so najpogostejše zvezde, snežaki, božički, božične sani in drugi praznični motivi. S pomočjo kljuk boste lučke lahko obesili med različnimi točkami na plastične ali lesene površine, kot so vratni okviri in žlebovi. Pazite, da bodo sponke in kljuke prenesle težo obešenih lučk, namestite pa jih na vsakih 30-50 cm lučk.
 • Varno lestev in pomoč.

Okrasitev zunanjih rastlin

Če na vašem vrtu rastejo zimzelena drevesa ali bi želeli popestriti prazne veje listavcev, lahko nanje namestite lučke ali pa jih postavite na dovolj močne rastline. Drevesa lahko okrasite podobno kot božično drevo v notranjosti doma. V Merkurjevi ponudbi lahko poiščete čudovite žive ali umetne jelke.

 • Drevesa in rastline okrasite od zgoraj navzdol – z ovijanjem ali cikcak vzorcem. Najboljši videz boste dosegli, če boste lučke enakomerno razporedili od vrha do dna.

Za okrasitev potrebujete

 • Zunanje okrasne luči, ki so odporne na vremenske vplive.
 • Jelke – bodisi tako, ki na vašem vrtu raste naravno ali tako, ki jo posadite v lonec.
novoletne lučke 2novoletne lučke 2

Po končanih praznikih skrbno pospravite lučke, da jih boste lahko uporabljali tudi za naslednje sezone.

Shranite jih v suh prostor, npr. notranjo omaro. Preden lučke pospravite, jih nekaj časa zadržite na toplem, da se posušijo zaradi vlage, ki so ji bile izpostavljene zunaj. Preglejte kable, da ni prišlo do poškodb. Mini ideje za velik učinek 

Shranjevanje lučk

 • Če si želite minimalistične okrasitve, lahko namesto celotnega pročelja ali okenskih okvirov okrasite manjše elemente v okolici. Lučke namestite na ptičja gnezda (pri tem uporabite luči, ki se ne segrevajo), viseča ali balkonska korita za rože.
 • Vencu iz naravnih vej na vhodnih vratih dodajte bele lučke , ki ga bodo dodatno izpostavile.
 • Posebno toplo noto bodo zunanji osvetlitvi z lučkami dodale lanterne različnih stilov, ki jim dodajte okraske iz mahu, vejic ali storžev. Pri tem bodite pazljivi, saj obstaja možnost vžiga.
novoletna okrasitevnovoletna okrasitev

Pomembno

 • Pri nameščanju lučk bodite pozorni na svojo varnost in poprosite za pomoč, ko uporabljate lestev.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica