Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Čistilne naprave

naslovna-slika-cistilne-napravenaslovna-slika-cistilne-naprave

Se sprašujete, kako bi ekološko in kakovostno rešili problem odpadne vode v gospodinjstvu? Z vgradnjo čistilne naprave se boste izognili praznjenju greznice in se ravnali po zakonodaji ter odgovorno do okolja. Nakup in uporaba čistilne naprave je cenovno ugodnejša kot kanalni priključek, prihranite pa tudi pri tekočih stroških.


Kako izbrati čistilno napravo?

Čistilne naprave so namenjene čiščenju odpadne vode iz kuhinj, stranišč, kopalnic in drugih virov onesnaženja v gospodinjstvu. Z vgradnjo naprave boste poskrbeli za čiščenje odpadne vode, individualno odstranjevanje odpadnih vod pa ima številne prednosti. Naj dodamo še zakonodajno opozorilo – vsa gospodinjstva, ki niso priključena na kanalizacijsko omrežje, morajo imeti vgrajene male komunalne čistilne naprave, saj greznice vodo le delno prečistijo in niso v skladu z ekološkimi smernicami.

Učinkovitost in prednosti uporabe čistilne naprave boste najbolje izkusili, če bo le-ta prilagojena vašim potrebam. Pri izbiri upoštevajte različne velikosti, vrste in postopke vgradnje posameznih čistilnih naprav. Prepričajte se tudi o tem, ali je naprava ustrezno certificirana, pred nakupom pa se pozanimajte tudi o stroških in načinu vzdrževanja ter certificiranja.

Velikost čistilne naprave

Izbiro velikosti čistilne naprave prilagodite številu prebivalcev v vašem gospodinjstvu. Za manjše stanovanjske enote so najboljša izbira naprave s kapaciteto od 2 do 8 oseb, ki so enostavne, zmogljive in varčne.

  • Naprave najbolje delujejo, če so obremenjene z njihovo nazivno vrednostjo.

Vrste čistilnih naprav

Male hišne čistilne naprave

Za čiščenje vode iz gospodinjstev, gospodarskih objektov, manjših gostinskih objektov in stanovanjskih blokov so dobra izbira male – hišne čistilne naprave. Primerne so za vgradnjo na območjih, kjer ni javnih kanalizacij. Z enostavno tehnologijo, učinkovitim čiščenjem, majhno porabo energije in majhno porabo energije delujejo neprestano.

  • Čistijo odpadne komunalne vode iz stranišč, kopalnic, pomivalnih in pralnih strojev.
  • Struktura: mehanski del, biološki prostor in usedalnik.
  • Materiali: Trajno odporni na atmosferske vplive.
  • Vrste naprav, ki sodijo v to skupino: Komunalne, hišne čistilne in biološke naprave.
slika-1slika-1

Biološke čistilne naprave

V primeru, ko so odpadne vode onesnažene z biološko razgradljivimi snovmi, je smiselna uporaba bioloških čistilnih naprav. Primerne so za čiščenje komunalnih voda iz vrstnih hiš, posamičnih objektov, hotelov, šol in gospodinjstev.

  • Struktura: predčistilni bazen, komora, prezračevalnik, usedalnik, črpalka, odvajalna cev.

Delovanje čistilne naprave

Delovanje čistilne naprave je odvisno od vrste naprave in se ločijo glede na delovanje male čistilne naprave in delovanje biološke čistilne naprave.

Čiščenje v običajnih čistilnih napravah

Čiščenje vode v čistilnih napravah poteka večstopenjsko. V prvi stopnji – mehanskem čiščenju – filtri odstranjujejo odpadke, ki so večji od 5 mm. Voda je v tej fazi še vedno umazana, a delno prečiščena in potuje v bazene, kjer v naslednji fazi poteka biološko čiščenje. V procesu biološkega čiščenja gre za razgrajevanje organskih snovi z mikroorganizmi, ki razgradijo umazanijo. Voda se nato prelije v drug bazen – usedalnik, kjer se voda dodatno prečisti s posedanjem. Iz tega bazena je voda napeljana v reko ali drugam. 

Čiščenje v bioloških čistilnih napravah

Čiščenje odpadne vode v biološki čistilnih napravah najprej poteka v mehanskem delu, kjer se večji delci usedajo, voda pa nato odteka v biološko stopnjo, v kateri se očisti in odteka naprej v odprte vode ali ponikalnico. Naprava mora biti opremljena z odzračevalnim sistemom za odvod plinov.

slika-2slika-2

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki