Brušenje lesenih tal

Brušenje lesenih tal

Z brušenjem tal odstranite sledi obrabe in tlom daste enotno barvo, lahko pa poskrbite le za osvežitev. Za popolno odstranjevanje starih premazov pa bo potrebnih več zaporednih brušenj. Poškodovani nanos laka je potrebno odstraniti oziroma nekoliko obrusiti (da se ne sveti več), da bo možna vezava z novo plastjo laka, za to zadostuje, da z brusilnikom parket obdelate le enkrat.


Najprej pa iz prostora odstranite vse pohištvo, preproge in zavese. Z majhnim dletom nato odstranite obzidne letve, štrleče glave žebljev pa zabijte do konca. Tla temeljito posesajte.

Odvisno od lastnosti površine sta potrebna dva do štirje koraki brušenja z brusilnim strojem.


Pomembno:

Mozaični in kockast parket brusite diagonalno na vlakna, ladijski pod pa vzporedno s potekom desk. Med brušenjem se ne ustavljajte in ne spreminjajte smeri. Vogale in robove prostora pred zadnjim brušenjem obdelajte z brusilniki za robove in vogale. V ta namen uporabite ploščo zrnatosti 40, za kasnejše fino brušenje pa ploščo zrnatosti 100.

Razpoke in fuge pred zadnjim brušenjem popravite s polnilom za fuge, nato tla temeljito očistite.
Lak nanesite z enakomernimi gibi s čopičem. Pri delu bodite s hrbtom obrnjeni proč od vira svetlobe, ker boste tako lažje opazili morebitne napake. Po približno dveh urah je priporočljivo vmesno brušenje na roko ali z ročnim brusilnikom z zrnatostjo 120. Nato tla ponovno skrbno očistite. Sedaj lahko nanesete drugo plast laka in jo pustite, da se suši približno osem do dvanajst ur.

Are Your Sure?

Exit