Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Priprava betona in malte

Zidanje

Mešanje betona in zidarske malte velikokrat dela preglavice saj je razmerje peska, cementa in vode zelo pomenbno za nadaljne delo, zato dobro preučite razmerje aditivov. Slabo pripravljena mešanica lahko pomeni večji napor pri delu, podaljšanje dela do željenega zaključka in slabo kvaliteto končnega izdelka.


Mešanje betona

Beton mešamo v razmerju (cement-pesek) 1-3 do 1-5, več cementa uporabimo za temelje in nosilne dele manj pa za dranažo ali podložni beton. Da preprečimo kasnejše sprijemanje cementa v grudice, v mešalcu najprej zmešamo vso potrebno vodo s 3-4 lopatami peska. Nato dodamo cement in mešamo tako dolgo, da grudice cementa izginejo.

Dodajamo agregat, dokler beton ne doseže želene konsistence. Mešanje betona: približno 3 minute, dokler beton ni optimalno premešan. Po možnosti naj se optimalna zmes doseže, ko je os mešalca v vodoravnem položaju.

Beton je potrebno vgraditi v roku ene ure, poleti se ta čas skrajša za polovico na pol ure. Pri vgradnji betona se je potrebno izogibati stresanju betona z višine nad 1 metrom.

Beton, vgrajen v opaž, se mora zgostiti z vibriranjem ali tlačenjem, da zmanjšamo delež zračnih por. Za olajšanje procesa betoniranja ne smemo narediti betonske mešanice preveč goste ali preveč redke, betonska mešanica naj bo kompaktna.

Mešanje betona

Zaključna obdelava

Prve tri do sedem dni po betoniranju je potrebno beton zaščititi p red prezgodnjo izsušitvijo in obremenitvijo, in sicer s:

  • prekritjem z gradbeno folijo ali
  • škropljenjem z vodo ali
  • posebnim sredstvom za zaključno obdelavo ali
  • puščanjem betona dlje časa vgrajenega v opažu in ga pokriti.

Mešanje cementne in apnene malte

Osnovni temelji sodobne gradnje je dober temelj, ki je odvisen prav od uporabe cementa ali apna. Pri zidanju se s pomočjo izvajalcev odločite za uporabo apna ali cementa, ki spadata med vrste malt za zidanje, ometavanja, hidroizolacijo, prekrivanje stropov in zidov. Malto lahko v suhem stanju kupite v trgovini ali pa jo zmešate sami. Malta je mešanica veziva (apno ali cement), vode in agregata, ki se uporablja za povezavo zidnih elementov, uporabna pa je tudi kot dekorativna malta, za obdelavo notranjih in zunanjih površin ter kot specialna malta za toplotne, zvočne in druge vrste izolacij.

Ključne lastnosti materialov

Cement (beton) omogoča hitro in poceni vgradnjo ter nudi izjemno kompaktnost, trdnost in odpornost na različne vplive. Je najbolj razširjen material pri stanovanjskih gradnji in je sestavljen iz cementa, vode, drobljenega kamna ali rečnega proda. Primeren je za izdelavo temeljev, plošč med nadstropji in sten kleti.

Mešanje cementa

Žgano ali gašeno apno se uporablja pri naravni gradnji in je prijazno do narave. V objektu deluje razkuževalno in preprečuje nastanek plesni, zato je pri gradnji dobrodošel material. Njegova pomembna lastnost je vodoodpornost in hkratna prepustnost.

Cementna malta (cement, agregat in voda)

Cementna malta se pripravlja ročno ali strojno, pomembno pa je zaporedje mešanja posameznih komponent.

razmerje cementa in peska: 1:1 do 1:4

zaporedje priprave (vrstni red dodajanja sestavin): cement + pesek + dodajanje vode = malta

Pripravljeno cementno malto je potrebno vgraditi takoj (v roku ene ure), tovrstna malta pa se krči bolj kot apnena.

Apnena malta (apno, agregat in voda)

Apneno malto je mogoče pripraviti strojno ali ročno, ključno pa je zaporedje mešanja posameznih sestavin. Pripravljeno apneno malto je potrebno vgraditi v 12 urah, vezanje malte pa pospešuje stalno dovajanje svežega zraka in visoka temperatura, medtem ko jo zavirata mraz in vlažnost okolja.

razmerje apna in peska: 1:1 do 1:4

zaporedje priprave (vrstni red dodajanja sestavin): voda + apno = apneno mleko + pesek = malta

Agregat

Pri izdelavi malte se uporablja pesek oz. drobljenec, ki mora izpolnjevati posebne pogoje in zagotavljati dobro zapolnjenost stikov med elementi.

Voda

Za izdelavo malte se uporablja pitna voda, ključno pri uporabi vode pa je, da njen pH znaša najmanj 4,5.