Preprečite razvoj bakterij v hladilniku

hladilnik

Ko razmišljamo o zdravem prehranjevanju, imamo pogosto v mislih le hranilno sestavo živil in način njihove priprave. Pozabimo pa, da je za zdravo prehrano ključnega pomena tudi čistoča živil. Dejstvo je, da z načinom shranjevanja živil aktivno pripomoremo k temu, da bodo ta higiensko neoporečna, torej zdrava. Osrednjo vlogo pri tem pa seveda odigra kraj, kamor hitro pokvarljiva živila shranjujemo – naš hladilnik. Ključnega pomena je redno čiščenje in vzdrževanje hladilnika, zato moramo hladilnik redno izprazniti, obrisati notranjost in čistiti hladilne predale.


Bakterije so povsod

Rezultati nedavne raziskave laboratorija za higieno in medicino v Aachnu kažejo, da prostor v stanovanju, ki je bakterijsko najbolj izpostavljen, ni kopalnica ali stranišče, temveč kuhinja!

Za čistočo v tem prostoru skrbimo s čiščenjem, s čimer pa si dostikrat naredimo medvedjo uslugo, saj postanejo čistilni pripomočki, na primer krpe za čiščenje, pri predolgi uporabi pravo gojišče bakterij in drugih povzročiteljev bolezni. Tako včasih, ko mislimo, da bakterije odstranjujemo, v hladilnik v resnici prinašamo nove.

Verjetno drži, da si glede tega, kakšen naj bo naš hladilnik, da bo shranjevanje živil v njem optimalno, doslej nismo prav dosti belili glave.

Razen klasičnih čistilnih sredstev ne poznamo dosti pripomočkov, s katerimi bi lahko vplivali na optimalno hrambo živil. Nekateri proizvajalci hladilnikov in bele tehnike pa ponujajo inovativne rešitve za ohranjanje čistoče v hladilniku.

hladilnik

Zaščita antibacteria

AntiBacteria je notranji zaščitni sloj hladilnika, ki ščiti pred razvijem bakterij. AntiBacteria iz snovi AgION ni kemijska spojina, temveč anorganska substanca na osnovi naravnega srebra, ki je dodana materialu notranjih sten in notranjega dela vrat Boschavih hladilnikov. AgION v notranjosti hladilnika stalno sprošča majhne količine ionov srebra, ki uničuje bakterije. Anorganski element napade vse mikrobe, drugače kot organske antimikrobiološke substance (na primer antibiotiki, ki lahko uničijo samo eno vrsto bakterij), in to na tri načine: uniči celične stene, onemogoči celično dihanje in preprečuje celično delovanje. 

Tako se bakterije v hladilniku zanesljivo uničijo, prepreči se njihova rast v celotni življenjski dobi hladilnika, sami pa bomo pomirjeni, saj bomo vedeli, da živila shranjujemo v higiensko res neoporečnem okolju. Zaščito AntiBacteria imajo vsi Boschevi hladilniki.

Povedati je treba, da mikroorganizmi na splošno niso nujno škodljivi, saj pripadajo naravnemu biološkemu krožnemu toku. Naše zdravje je ogroženo le, če se bakterije prekomerno razširijo, saj lahko v tem primeru proizvajajo strupene snovi, zaradi katerih lahko zbolimo.

Z uporabo AntiBacterie pomembno vplivamo prav na prekomerno bakterijsko razmnoževanje in tako prispevamo k zdravju sebe in svoje družine.


Namigi za shranjevanje sadja in zelenjave

Če v vašem gospodinjstvu nakupujete in pojeste veliko sadja in zelenjave, je prav, da se jih naučite pravilno shranjevati. Tako ne boste nikoli po nepotrebnem zavrgli živil.

  • Pri kuhanju skoraj vedno uporabljamo čebulo, saj jedem doda odličen okus in jih popestri. Čebulo shranjujte v hladnem, suhem in temnem prostoru. Čebule ne shranjujte poleg krompirja, saj bo pospešila razpadanje obeh. Narezano čebulo lahko hranite v zaprti posodi, kjer bo zdržala 2 dni.
  • Korenje lahko kar tako grizljate ali pa iz njega pripravite okusno kremasto juho. Korenje bo dlje ostalo sveže, če mu odrežete zeleni del. Najdlje bo zdržalo, če ga zavijete v mokro krpo in date v zaprto posodo v hladilniku.
  • Paradižnika nikoli ne shranjujte v zmrzovalnik - razen kuhanega. Paradižnik lahko v shrambi zdrži tudi do 2 tedna. Če je popolnoma dozorel, ga dajte v hladilnik, kjer bo zdržal 2-3 dni.
  • Namesto sladice ali kot del nje - hruške so odlična popestritev vašega jedilnika. Postavite jih na hladen pult, kjer bodo zdržale nekaj tednov.
  • Kdo ne obožuje slastnih rdečih jagod? Jagode bodo najbolje shranjene v papirnati vrečki v hladilniku. Pazite, da ne pridejo v stik z vlago.
  • Banane shranjujte tako, da jih najprej ločite in jih ne puščate v šopu. Shranite jih lahko na pultu, v košari ali peharju, da omogočijo dostop in kroženje zraka.

Are Your Sure?

Exit