Kako deluje mikrovalovna pečica?

naslovna-slika-kako_deluje_mikrovalovna_pecica.jpg

Zakaj mikrovalovna pečica?

Mikrovalovna pečica je nujen sestavni del in pripomoček sodobne kuhinje. Če jo pravilno uporabljamo in izkoristimo vse, kar zmore in ponuja, bomo prihranili veliko časa (pri nekaterih jedeh lahko običajni čas priprave zmanjšamo tudi do 75 odstotkov), truda in energije, pripravljene jedi pa bodo prav zaradi načina priprave še okusnejše in bolj zdrave, saj se bodo hranilne snovi, vitamini in rudninske snovi v njih bolje ohranili.


Prednost priprave hrane v mikrovalovni pečici

Varčnost: ker mikrovalovne pečice nikdar ne ogrevamo vnaprej, hrana pa se v njej pripravlja krajši čas, so stroški porabe energije manjši. Vonjave običajno ostanejo znotraj pečice, posoda in kuhinja pa ostaneta hladni, saj se segreje le hrana.

Ker posodo segreje le toplota hrane, je tveganje, da se bomo opekli s posodo ali pečico, manjše. Hrano lahko pripravljamo in ponujamo v isti posodi, zato je tudi manj pomivanja. Čiščenje pečice je lažje, ker se hrana ne zapeče nanjo kot pri klasičnih pečicah in štedilnikih.


Mnenje dietologa

Dokazano je, da živila, obdelana z mikrovalovi, dobro ohranijo svoje naravne značilnosti, zlasti rudninske soli in beljakovine. Maščobe prav zaradi kratkega časa kuhanja ne spreminjajo svojih lastnosti (razen seveda, če se odločimo za kombinirano pečenje z mikrovalovi in infra žarki oziroma z žarom, pri katerem jedi dobijo okusno hrustljavo skorjico, bogato z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami), zato je tak način pripravljanja hrane primeren za diete pri zmanjševanju telesne teže ali holesterola.

Vlakna zelenjave ostanejo nespremenjena, ohranijo pa se tudi vitamini, občutljivi za toploto (zlasti vitamina A in C), ki se sicer pri daljšem kuhanju ali pečenju uničijo.


Kaj so mikrovalovi?

Tako kot radijski in televizijski valovi so mikrovalovi oblika elektromagnetnega valovanja. Ustvarja jih magnetron v notranjosti mikrovalovne pečice, povzročajo pa vibracije v molekulah vode znotraj živil. Zaradi trenja se razvije toplota, pri čemer se živilo odtali, segreje in skuha.

Čas kuhanja je bistveno krajši v primerjavi s klasičnim kuhanjem, ker mikrovalovi prodirajo v živilo z vseh strani. Energija se izrabi v celoti (toplota se namreč ustvarja v samem živilu), medtem ko energija pri segrevanju na klasični kuhalni plošči najprej segreva posodo in šele nato živilo, pri čemer prihaja do velikih izgub.

Vir: Gorenje.si


Are Your Sure?

Exit