Kako pravilno uporabljati pečico?

naslovna-slika-kako_pravilno_uporabljati_pecico_banner-a.jpgnaslovna-slika-kako_pravilno_uporabljati_pecico_banner-a.jpg

Bi radi spekli domače piškote ali prijatelje obdarovali s torto, ki jo boste pripravili sami? Uživajte v pripravi jedi in kar najbolje izkoristite vašo pečico ter vse funkcije, ki vam jih ponuja. Pravilno uporabljajte pekače, hrano pred pečenjem odmrznite in poskrbite za predsegrevanje pečice. Merkur vam svetuje, na kaj morate biti pri uporabi pečice še pozorni. Naj bo peka vaša sprostitev!


Uporaba pekačev

Pečice imajo že vključene pekače, ki jih uporabljate pri peki.

Preverite, čemu je namenjen posamezni pekač.

Stekleni pekač: Uporablja se za peko jedi z vsemi sistemi pečice, uporabite pa ga lahko tudi kot servirni pladenj.

Rešetke: Nanje lahko postavite pekač ali posodo z živilom ali pa uporabite za peko na žaru.

Nizek pekač: Primeren je za peko kolačev in peciva.

Globoki pekač: Uporaben je za peko mesa in vlažnega peciva, uporabite pa ga lahko tudi kot posodo za prestrezanje maščobe.

Ko v vročo pečico vstavljate ali iz nje jemljete jedi, uporabljajte rokavice - prijemalke , ki so odporne na toploto.

pečica_1.jpgpečica_1.jpg

Peka na različnih delih pečice

Glede na vrsto uporabljenih živil določite, kam v pečici jih boste postavili. Postavitev je odvisna tudi od lokacije nameščenih grelnih cevi. Bližje kot smo grelnim cevem, višja in intenzivnejša je temperatura pečenja.

Spodnja reža

V primeru, da se grelne cevi nahajajo na dnu pečice, je tam vročina najbolj intenzivna, zato je to najprimernejše mesto za peko jedi, katerih velik del predstavlja testo. Primer takih živil je kruh, ki bo na spodnji reži pridobil hrustljavo skorjico.

Srednja reža

Na srednji reži je temperatura najbolj enakomerno razporejena, zato jo največkrat uporabljamo. Primerna je za peko različnih vrst živil, hkrati pa zagotavlja, da se jedi ne bodo zapekle. Na srednji reži lahko pečemo pecivo, pite, piškote, lazanje in celo purana.

pečica_2.jpgpečica_2.jpg

Zgornja reža

Če se grelne cevi nahajajo na zgornjem delu pečice, na zgornjo režo namestite zrezke, zelenjavo, ribe in vse kar bi želeli hitro popeči. Pazite, da hrane ne zapečete preveč, saj v bližini grelnih cevi živila hitro pridobijo zlato skorjico.


Osnovni napotki za peko

 • Hrano pred pečenjem odmrznite.
 • Pred pečenjem poskrbite, da boste izvedli predsegrevanje pečice.

 • Med peko vrat ne odpirajte prepogosto.

 • Če jedi ne morete pripravljati naenkrat, jih pripravljajte eno za drugo, saj je tako pečica že ogreta.

 • Nekaj minut pred koncem pečenja izklopite pečico, saj boste s preostalo toploto vseeno lahko pripravili jed in prihranili energijo.

 • Funkcija za ohranjanje toplote ohrani toploto jedi in omogoča segrevanje skodelic in krožnikov .

 • Za peko uporabite pekače  s temnim emajlom, ker je tako prenos toplote boljši.

pečica_3.jpgpečica_3.jpg
 • Najboljši način za pečenje peciva je ventilacijsko pečenje, saj omogoča pečenje na več pladnjih hkrati. Jedi so enakomerno zapečene, saj se toplota porazdeli po vseh nivojih.
 • Posoda ali pekači, v kateri pripravljate hrano, ne smejo biti med pečenjem nikoli položeni na dno pečice, da se ne uniči emajl v pečici.


Pomembno

 • V pečici ne segrevajte steklenih kozarcev ali zaprtih pločevink, saj lahko zaradi pritiska pride do eksplozije.
 • Na dno pečice ne odlagajte posod, aluminijaste folije in pekačev, saj bi nakopičenje toplote lahko poškodovalo dno pečice.

Are Your Sure?

Exit