Kako varčevati pri uporabi pralno-sušilnega stroja?

kako-varčujemo

Za varčevanje pri stroških veliko naredite z izbiro pravega pralno-sušilnega stroja. Najbolj varčni so stroji višjega energijskega razreda – A in B, zato med široko ponudbo strojev izberite takšnega, ki je energijsko najbolj učinkovit. Čeprav izberete energijsko učinkovit stroj, pa še vedno veliko lahko naredite sami. Kaj storiti?


Pranje pri nižjih temperaturah

Največ energije se porabi za ogrevanje vode, zato je priporočljivo izbrati program z nižjo temperaturo. Tudi pri nižjih temperaturah se oblačila dobro operejo (to velja za oblačila z manjšo umazanijo). S pranjem pri nižjih temperaturah lahko prihranite tudi do 50% električne energije. Tudi detergenti so enako učinkoviti pri nižjih temperaturah. Priporočamo vam pranje pri 40° C, ki je v večini primerov zelo učinkovito.


Napolnitev stroja

Stroj napolnite do maksimalne dovoljene količine oblačil. To ni zato, da bi pol prazen stroj porabil preveč vode in energije, a pomislite, da če perete dvakrat napol prazen stroj (kar bi enostavno oprali v enem stroju) bo poraba vode in elektrike dvojna.


Ločevanje oblačil

Pred vsakim pranjem in sušenjem oblačila ločite glede na podobno sestavo. Pri pranju ne bo pretiranih sprememb v času, saj so programi v naprej oblikovani.

Pri sušenju pa se razlika med časom sušenja kar pozna. Lažja in tanjša oblačila bodo hitreje suha kot kompaktna in debelejša oblačila. Pri energiji boste privarčevali če enkrat sušite hitro sušeča oblačila in drugič brisače ali oblačila iz naravnih materialov. Prvo sušenje bo tako potekalo hitreje, drugo pa nekaj več časa.

ločevanje-oblačil

Eko program

Večina sodobnih strojev ima eko program, ki porabi manj vode in elektrike, čeprav perejo in izpirajo dalj časa.


Zakasnitev vklopa

Če ima stroj možnost zakasnitve vklopa to izkoristite in sušite v nočnih urah, ko je energija cenejša.


Izklapljanje sušilnega stroja

Po končanem sušenju vas bo stroj opozoril z zvočnim signalom. Stroj ugasnite, iz njega vzemite oblačila in stroj izklopite iz elektrike (iztaknete iz električne vtičnice). Ne pustite prižganega tudi več ur po končanem sušenju, saj boste tako porabili več energije.

Are Your Sure?

Exit