Kako varčevati pri uporabi sušilnega stroja?

sušilni stroj

Čeprav ste se odločili za energetsko varčen sušilni stroj, pa še vedno lahko veliko postorite sami, da boste pri njegovi uporabi privarčevali še nekaj več. Velja, da je sušilni stroj eden izmed večjih porabnikov električne energije v gospodinjstvu.


Stroj s senzorjem vlažnosti

Sušilni stroj s senzorjem vlažnosti zazna vlago v oblačilih in temu primerno prilagodi čas sušenja glede na program, ki ste ga izbrali. Če so oblačila predčasno suha, potem se bo tudi program prej končal, če pa so oblačila po končanem sušenju še vedno vlažna, se bo program podaljšal. Poleg varčevanja energije boste zmanjšali tudi obrabo oblačil, ki jo povzroči prekomerno sušenje.


Ožemanje oblačil

Pred sušenjem perila je ugodno, da oblačila čim bolj ožamete. Če je vaš pralni stroj dovolj kvaliteten (centrifuga z vsaj 1300 vrtljaji), bo to naredil že sam, drugače je oblačila možno še nekoliko bolj ožeti. Če bo perilo bolj ožeto, bo sušilni stroj deloval manj časa in zato porabil manj energije.

Za primerjavo če ima pralni stroj 800 vrtljajev bo v oblačilih ostalo 70 % vode, pri 1000 vrtljajih bo v oblačilih 60 % vode, pri 1200 vrtljajih bo v oblačilih 53 % vode, pri 1400 vrtljajih bo v oblačilih 50 % vode in pri 1800 vrtljajih bo v oblačilih 42 % vode.


sušilni stroj

Ločevanje oblačil

Pred vsakim sušenjem oblačila ločite glede na podobno sestavo. Lažja in tanjša oblačila se bodo hitreje posušila kot kompaktna in debelejša oblačila. Zato boste pri energiji privarčevali če boste enkrat posušili hitro sušeča oblačila in drugič brisače ali oblačila iz naravnih materialov. Prvo sušenje bo tako potekalo hitreje drugo pa nekoliko dalj časa.


Zakasnitev vklopa

Če ima stroj možnost zakasnitve vklopa to izkoristite in sušite v nočnih urah, ko je energija cenejša.


Polnjenje sušilnega stroja

Glede na zmogljivost sušilnega stroja le tega napolnite do njegovega maksimuma, ki pa se spreminja glede na izbran program. Tako boste porabili manj energije kot če bi dvakrat sušili napol prazen stroj.

Poraba energije bo na kilogram posušenega perila manjša ob polnem sušilnem stroju.


Čiščenje sušilnega stroja

Po vsakem sušenju je potrebno očistiti vse filtre, ki jih stroj ima. Tu se nabirajo vlakna, smeti, ki so ostala na oblačilih, dlake hišnih ljubljenčkov, ostanki robčkov, če ste ga ponesreči pozabili v žepu… Zamašen filter onemogoča učinkovito sušenje, kroženje zraka, s tem pa se povečuje čas sušenja, posledično pa tudi poraba energije.

sušilni stroji

Izklapljanje sušilnega stroja

Po končanem sušenju vas bo sušilni stroj opozoril z zvočnim signalom. Sušilni stroj ugasnite, iz njega vzemite oblačila in stroj iztaknite iz elektrike. Ne pustite prižganega stroja tudi več ur po končanem sušenju, saj boste tako porabili več energije.


Are Your Sure?

Exit