Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Zakaj je na kaminskih pečeh pomemben dovod svežega zraka

Dovod zraka v kaminskih pečeh

Naravni ogenj ima poseben pomen, saj v dom prinaša toplino in udobje. Kurjenje z drvmi je prijetno opravilo, viri takega ogrevanja pa moderno oblikovani in kakovostni. Kaminske peči so uporabne predvsem v času, ko centralnega ogrevanja še ni smotrno uporabljati, z njimi pa ogrevamo bivalne prostore, počitniške hišice in delavnice.


Odprte in zaprte kaminske peči so namenjene lokalnemu ogrevanju prostorov, delujejo pa samostojno ali kot podpora centralnemu sistemu ogrevanja v prehodnih obdobjih kurilne sezone.

Da bo vaša kaminska peč nemoteno delovala, poskrbite za redno vzdrževanje in čiščenje. Upoštevajte navodila proizvajalcev oz. pečarjev – večina jih ugotavlja, da je večji del reklamacij posledica slabega upoštevanja navodil.

Pravilno delovanje kamina ali kaminske peči boste dosegli s pravilno izbiro in dimenzioniranjem dimnika ter zagotavljanjem svežega zraka, ki ga peč potrebuje za zgorevanje, stanovalci pa za dihanje.

Poskrbite za dobro prezračevanje

V prostoru, kjer stoji kamin ali kaminska peč, mora biti vedno dobro poskrbljeno za prezračevanje. Kurilna naprava za svoje delovanje zajema zrak iz prostora, zato poskrbite, da ne bo porabila vsega kisika. Uredite neodvisen dotok zraka, korektno zgradite dimnik in poskrbite za redno čiščenje peči in dimnika. Tudi pozimi redno odpirajte okna in poskrbite za nemoten pretok zraka – le tako boste varno uporabljali kurilno napravo.

Kamin je potrebno priključiti na zunanji dovod zraka, da za gorenje ne bo porabil zraka iz prostora. S tem bi počasi pričelo zmanjkovati zraka za dihanje in slabšalo bi se počutje oseb v prostoru. Na to bodite posebej pozorni pri dobro izoliranih objektih, saj svež zrak težje prehaja v prostor – v takih primerih bi morali imeti v času kurjenja za normalno gorenje okno ves čas na kip. V nasprotnem primeru bi vas lahko pričela boleti glava, saj vaše telo ne bi dobilo dovolj kisika.

Drug problem lahko nastopi, če v prostoru najprej segrejete zrak, potem pa ga kamin posesa vase in pošlje ven skozi dimnik. 

Ta zrak morate nadomestiti z zunanjim hladnim zrakom, ki pa se mora ponovno segreti. Takšno ogrevanje je lahko posledično zelo drago in neekonomično.

Prezračevanje

Dim v prostoru

Pri vgradnji dimnika in peči pazite, da se izognete dimu v prostoru.

  • Dolžina dimnika - daljši dimniki imajo večji naravni vlek, zato je manjša verjetnost, da se bo pokadilo v prostor.
  • Če je dimnik krajši, vgradite takega z večjim premerom.
  • Zaradi nizkega zunanjega tlaku se na dimniku naredi nekakšna kapa, skozi katero ni prehoda dima.

Pri samem nalaganju na rešetko najprej položite nekaj debelin polen, trske in vžigalno kocko. Tako boste preprečili sproščanje velike količine dima.