Uporaba drobilnika vej

naslovna-slika.drobilnik

Na vrtu se preko celega leta zbirajo različni odpadki, ki jih je veliko več ob koncu zime v času obrezovanja vej. Odpadke lahko uporabimo na kompostu, a jih pred tem narežemo na manjše koščke, da bodo razpadli v krajšem času. 


Včasih so se krajšanja odpadnih vej lotili s sekiro, danes pa uporabljamo različne drobilnike za veje. Sodobni električni drobilniki delujejo tiho in material stisnejo, scefrajo in razrežejo, hkrati pa predelajo tako vlažen kot tudi suh material. Starejši drobilniki imajo vrsto nožev, ki veje le razrežejo, te pa potem počasneje razpadejo.

Če v drobilnike vlagamo moker material, se lahko zamašijo in ustavijo, zato je pomembno, da so veje čimbolj suhe.

drobilnik-2

Za tekoče delo z drobilnikom in njegovo brezhibno delovanje, pazimo, da van vlagamo veje in drug organski material, ki ne vsebuje kamenja in različnih kovinskih ter plastičnih delcev.

Pri delu se moramo pravilno zaščititi, saj iz odprtine za vlaganje vej pogosto letijo koščki lesa. Vedno uporabljamo zaščitna očala, na rokah pa nosimo kakovostne usnjene rokavice, ki nas bodo ščitile pri prijemanju vej.

Priporočljiva je tudi uporaba glušnikov za ušesa, ki so obvezni pri glasnejših drobilnikih.

drobilnik-3

Če se stroj ustavi, vanj ne segamo z roko. Preden se lotimo sproščanja nožev, ga izključimo iz električnega omrežja. Stroj po vsaki uporabi dobro očistimo.

 

Vir: http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/pripomocki/?view=vodic&direct=228&podr


Are Your Sure?

Exit