Priprava gredic in setev

priprava gredic

Pred setvijo ali sajenjem sadik na zelenjavni vrt je potrebno pripraviti grede. V jeseni se je zemlja že prelopatala, »preštihala«. Spomladi gredice prekopljemo, to lahko storimo strojno s prekopalnikom ali pa ročno. Zemljo dobro pognojimo. Uporabimo dobro preperel hlevski gnoj ali kompost. Če domačih organskih gnojil nimamo na razpolago uporabimo peletirana organska gnojila (npr. Organik, Biogrena, Organski vrt, Bogatin, Cvetal Organo …), ki vsebujejo NPK hranila v različnih razmerjih, vsa pa vsebujejo vsaj 40 % organske snovi v suhi snovi, kar tla zelo obogati z organsko snovjo in koristnimi mikroorganizmi. Po gnojenju z globokim rahljanjem gnojilo vdelamo v tla. Nato oblikujemo grede na katere presajamo sadike ali neposredno sejemo.


Za preprečevanje rasti plevela lahko gredo prekrijemo z zastirko (slama, seno, črna polietilenska folija, črna polipropilenska folija, papir …). Če uporabimo zastirko, ki je nepropustna za vodo, pod njo napeljemo še cevi za namakalni sistem.

Ko presajamo sadike s koreninsko grudo poskrbimo, da niso presušene, saj se tako brez težav vrastejo. Če se odločimo za sadike brez koreninske grude, jih sadimo v mokro zemljo. Po sajenju je priporočljivo zalivanje. Sadike sadimo na določeno razdaljo, ki je odvisna od vrste rastline. Tiste, ki za rast potrebujejo več prostora, sadimo bolj narazen. Koliko sadik potrebujemo za določeno površino preračunamo iz priporočene razdalje sajenja. Izračunamo lahko tudi koliko semena potrebujemo za določeno površino. Pri neposrednih setvah bodo sadike po vsej verjetnosti pregoste in jih bo potrebno razredčiti. Redčenje bomo opravili skupaj z okopavanjem in pletjem rastlin.

priprava gredic 1
priprava gredic 2
priprava gredic 3
priprava gredic 4

Are Your Sure?

Exit