S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sodobne kurilne naprave na lesno biomaso

Sodobne kurilne napraveSodobne kurilne naprave

Lesna biomasa je obnovljiv in domač vir energije, les pa je cenovno najugodnejši energent. Zaradi rasti cen nafte, vse večjem ozaveščanju okoljevarstva ter uvajanju novih tehnologij zgorevanja goriv, je postala lesna biomasa eden izmed bolj pomembnih virov energije za ogrevanje objektov.


Prednosti:

 • Les je obnovljiv vir energije, ki je dostopen tudi iz domačih površin in ne vsebuje žvepla.
 • Več kot 54% površine Slovenije pokriva gozd.
 • Izkoriščanje lesne biomase omogoča sočasno negovanje gozda, prispeva k uravnoteženosti CO2 bilance in s tem zmanjšuje učinek tople grede.
 • CO2 se sprošča v enaki meri kot pri gnitju lesa v naravi.
 • Izpusti dimnih plinov so manj škodljivi okolju.
 • Transport lesnih energentov je bolj varen od transporta tekočih in plinastih goriv.
 • Domači vir energenta predstavlja neodvisnost glede na svetovne energetske krize.
 • Delo, proizvodnja in posledično denar namenjen za nakup fosilnih goriv ostaja doma.
 • Razvoj kurilnih naprav omogoča kurjenje z visokimi izkoristki pretvorbe energije in visoko avtomatizacijo.

Oblike lesne biomase

 • Polena : so razžagani in razcepljeni kosi lesa, dolžine od 30 do 50 cm.
 • Cepanice : so 1 m dolgi kosi lesa, ki se pridobivajo iz okroglega lesa slabše kakovosti s premerom nad 10 cm.
 • Okroglice : so 1 m dolgi kosi okroglega lesa, ki se pridobivajo iz drobnejšega okroglega lesa slabše kakovosti katerih premer je do 10 cm.
 • Sekanci : so kosi zdrobljenega lesa v velikosti do 10 cm.
 • Peleti : so stiskanci, narejeni iz čistega lesa. So valjaste oblike s premerom 8 mm in dolžine 50 mm. Proizvajajo se z industrijskim stiskanjem suhega lesnega prahu in žaganja.
 • Briketi : so večji sekanci, narejeni s stiskanjem lubja, suhega lesnega prahu, žaganja, oblancev in drugih neonesnaženih lesnih ostankov.

Kurilne naprave

Preden boste izbrali kurilno napravo za centralni ogrevalni sistem, je potrebno izbrati še vrsto goriva, ki se bo uporabljalo. Vedno se v objekt vgradi naprava, ki je prilagojena posamezni vrsti goriva, kar pomeni izbiro specialne kurilne naprave za izbrano vrsto goriva. Pri kurilnih napravah na lesno biomaso se je potrebno odločiti med poleni, sekanci, peleti, žagovino… Upoštevajte tudi razpoložljivost, transport in ceno goriva. Priporočljivo je, da se drva pred uporabo dve leti skladišči v pokritem prostoru. Skladiščena količina pa naj zadostuje za večletno porabo.

Kotli na polena

To so kurilne naprave v katerih je možno kuriti polena različnih dolžin. Njihova uporaba je možna tako na mestnih kot tudi obmestnih območjih, vaseh. Nalaganje goriva in odstranjevanje pepela iz kotla poteka ročno, dovajanje primarnega in sekundarnega zraka za zgorevanje pa je avtomatsko in jasno razmejeno. S posebnimi oblikami območja kurišča je možno podaljšati čas do ponovnega nalaganja, in sicer nad 20 ur dnevno. Kar pomeni, da boste pri 50% nazivni toplotni moči kotla polena naložili samo enkrat dnevno.

Da bo delovanje kar se da produktivno in pravilno, je potrebno v sitem ogrevanja vgraditi izravnalni hladilnik toplote. Z njegovo uporabo je zagotovljeno, da bo kotel deloval optimalno, višek shranjene toplote pa je mogoče izkoristiti za ogrevanje brez delovanja kotla. Velikost hladilnika mora biti vsaj 50 litrov/kW kotla. Do težav lahko pride pri iskanju primernega skladiščnega prostora za polena.

Kotli na lesene sekance

Te kurilne naprave so v večini bolj primerne za kmetije in manjše sisteme daljinskega ogrevanja. Delujejo avtomatsko, kar zagotavlja tudi optimalno zgorevanje. Glede na zakonske predpise o izpustih, kurilna naprava sama regulira ustreznost, da se ne prekorači maksimalna določena vrednost. Regulacija zgorevanja je zaradi vgrajene elektronike zelo natančna. Te naprave sicer potrebujejo več prostora za pravilno skladiščenje lesnih sekancev. Dimenzioniranje in izbira kotla sta odvisni od kakovosti sekancev, vrste les in vsebnosti vlage.

Prednost takšnega načina ogrevanja je, da za njihove potrebe ne potrebujemo posekati nobenega dodatnega drevesa. Namreč vsako leto zraste za 1/3 več lesa kot znaša količina njegove porabe. Zato je takšno ogrevanje primerno tudi v kriznih razmerah. Sekance je možno izdelati iz poškodovanega lesa npr. les poškodovan v nevihtah, žledolomih, ... uporabiti pa je možno tudi ostanke žaganja, razne veje, tesarske in mizarske ostanke.

Kotli na pelete

Ti kotli delujejo popolnoma avtomatsko, zato so primerni tudi za uporabo v mestih. Njihovo skladiščenje je enostavnejše, saj zavzamejo manj prostora. Prav tako pa sta enostavna tudi nabava in transport. Kotli se lahko napajajo s pomočjo večjega skladišča s pnevmatskim ali mehanskim transportnim sistemom, možna je tudi dnevna ali tedenska polnitev skladišča z vrečami teže 30 kg. Pri nekaterih napravah je možno kuriti tako pelete kot polena.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki