
Japonski Tanghulu z jagodami in grozdjem

Japonski tanghulu: bleščeča karamela na jagodah in grozdju je TikTok trend poletja 2025. Gre za sladico, ki je iz Kitajske osvojila Japonsko in nismo ji ušli niti v Sloveniji. Skrivnost popolnega tanghuluja je v sadju in vročem sirupu, ne glede na to, ali izberete jagode, grozdje ali pa celo mandarine.
V originalu gre za kitajski tánghúlu, hrustljavo karamelo na sadnih nabodalih in se je najprej uveljavil na ulicah Pekinga, nato pa potoval proti vzhodu. V Koreji so ga ulični prodajalci posvojili pod imenom ggul-kkochi in ga prilagodili z lokalnim sezonskim sadjem ter manjšimi porcijami za bolj enostavno uživanje kar med sprehodom. Ko je sladica prispela na Japonsko, so jo preimenovali v »ichigo ame« – bleščeče jagodne palčke, obvezno na matsuri festivalih – in jo posneli tudi največji foodie vplivneži.
Letošnje poletje je trend eksplodiral in družbena omrežja so polna videov, kako doma v nekaj minutah ustvariti svoj #tanghulu. Seveda smo ga morali poskusiti tudi mi, za pomoč pa smo prosili kar našo super Ano Žontar.
Sestavine
- 24-30
- jagod
- 12-15
- grozdov
- 500 g
- sladkorja
- 150 ml
- vode


Postopek priprave po korakih
- 01
Sadje očistimo in temeljito osušimo. Če ne bo suho, sladkor ne bo hrustljav.
- 02
Sadje napikamo na palčke za ražnjiče.
- 03
V vrč dodamo led in hladno vodo. V nizko ponev dodamo sladkor in vodo in vsebino kuhamo dokler termometer pokaže temperaturo 150 stopinj. V kolikor termometra nimate, je to točka, ko je sladkor kuhan “na nitko”. Če vzamete vilico in jo dvignete bi se morala ustvariti nitka sladkorja.
- 04
Takoj ko je sladkor pripravljen vanj povaljamo sadje in ga takoj za nekih 5 sekund položimo v hladno vodo da se sladkor strdi.
- 05
Ta postopek mora potekati hitro saj se bo sladkor skozi nadaljevanje kuhanja začel kristalizirati nazaj.
- 06
Ko imate tanghulu pripravljen, ga takoj postrežete ali pa hranite v hladilniku za kratek čas. Sladkor se bo zaradi stika s sadjem s časom začel mehčati, zato to ni sladica, ki bi jo pripravljali vnaprej. Najboljša je, če se poje takoj.
Dodaten namig:
V sladkorju ki vam je ostal v ponvi, lahko popražite oreščke. Dodate malo cimeta, vanilije in ga tako porabite do konca. Pražite, da dobite oreščke v zelo suhi sladkorni obliki. Takrat nadaljujete, da se sladkor ponovno karamelizira. Postopek običajno malce traja. Ko končate s praženjem, oreščke preložite na papir za peko in ohladite.




Izdelki, ki jih je Ana našla v MERKURju.
Iščete nov žar? Preverite lepe, visoko kakovostne in ugodne žare Naterial?
*čž = čajna žlička











