Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno?

Domača sončna elektrarnaDomača sončna elektrarna

S sončno elektrarno lahko postanete deloma ali v celoti energetsko neodvisni. V zadnjih letih je vgradnja sončnih elektrarn v velikem porastu in tako bo tudi v prihodnje. Z njo znižate stroške električne energije tudi do 75 %, investicija pa se vam tudi s pomočjo Eko sklada lahko povrne že v 10 letih. Priporočamo jo vsem, ki imajo večje potrebe po električni energiji, predvsem pa tistim, ki za ogrevanje doma uporabljajo toplotne črpalke, IR panele,… Ali pa za polnjenje, v zadnjem času trendovskih, električnih avtomobilov. 

Za pridobivanje električne energije poskrbita sončna energija in solarni paneli v katerih so sončne celice. S kvalitetno montažo bo sončna elektrarna lahko delovala tudi do 30 let.


PREDNOSTI SONČNE ELEKTRARNE

Sončna elektrarna ima številne prednosti in je zelo smiselna naložba, predvsem iz naslednjih razlogov:

 • postali boste energetsko samooskrbni,
 • zmanjšali boste stroške za električno energijo; do 75 %,
 • povečali boste vrednost vaše nepremičnine,
 • postali boste neodvisni od izpadov in dražitve elektrike,
 • prispevali boste k »zeleni« prihodnosti, saj ne boste povzročali izpustov ogljikovega dioksida in tako ne boste vplivali na globalno segrevanje ozračja .

Druge prednosti sončne elektrarne pa so še:

 • proizvodnja in poraba električne energije sta na istem mestu,
 • modularnost in enostavnost,
 • energije sonca je brezplačen vir,
 • električna energija na oddaljenih lokacijah (npr. počitniška hiša, kjer ni električnega omrežja),
 • obratovalni stroški sončne elektrarne so minimalni.
Sončne celice na stanovanjski hišiSončne celice na stanovanjski hiši

Sončna elektrarna ima vsekakor več prednosti kot slabosti. Pravzaprav nekih slabosti niti nima zato se naložba v izgradnjo sončne elektrarne na dolgi rok zagotovo zelo izplača. Edina slabost je visoka začetna investicija, ki pa se v približno 10 letih že povrne.

S SAMOOSKRBO S POMOČJO SONČNE ENERGIJE DO ENERGETSKE NEODVISNOSTI

S postavitvijo sončne elektrarne pridelujete lastno električno energijo. Tako postanete energetsko neodvisni od zunanjih ponudnikov električne energije.  Hkrati pa na vas tudi ne vplivajo podražitve cen na trgu, ki so mnogokrat kar visoke.

Individualne sončne elektrarne (ISE) so namenjene gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, zato je trenutno največja dovoljena navidezna moč, ki jo lahko oddajate v omrežje, 11 kVA. Več informacij o samooskrbi oz. pridobivanju električne energije iz obnovljivih virov si lahko preberete v dokumentu »Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije«

KAKO DELUJE SISTEM SAMOOSKRBE Z ELEKTRIČNO ENERGIJO?

Individualne sončne elektrarne so različnih kapacitet oz. zmogljivosti. Na pridobivanje pa vplivajo tudi sončni oz. oblačni dnevi. Navadno je v poletnem času pridobljene več električne energije kot se jo porabi, zato se višek le te pošlje v omrežje. V zimskem času pa je ravno obratno. Manko električne energije morate počrpati iz energetskega omrežja. Omrežje deluje torej kot nekakšna shramba oz baterija. Pri obračunavanju tako ne gre za klasično prodajo, temveč za letno obračunavanje neto razlik med oddano in počrpano električno energijo.

Ni pa nezanemarljivo tudi dejstvo, da postanete s postavitvijo sončne elektrarne neodvisni od izpadov električne energije.

Ali veste da…

… sonce v le treh urah na Zemljo pošlje dovolj energije za letno energetsko potrebo vseh ljudi na zemlji.

Delovanje sončne elektrarneDelovanje sončne elektrarne

ALI SE VAM NALOŽBA V SONČNO ELEKTRARNO IZPLAČA?

Individualno sončno elektrarno vsekakor priporočamo vsem, ki so ekološko osveščeni in, ki bi radi znižali mesečni strošek za električno energijo. Primerna je predvsem za tiste, ki imajo nekaj večjo porabo in uporabljajo npr.: IR panele, toplotno črpalko, električno talno gretje, električne ogrevalne naprave, električno avto polnilnico, …

Odgovor na vprašanje v naslovu je DA, vsekakor! V grobem lahko rečemo, da se povprečni slovenski družini s povprečno letno porabo električne energije, investicija v sončno elektrarno povrne že v 10 do 12 letih. V tem času pa boste za električno energijo plačevali približno 75 % manj.

PRIDOBITEV NEPOVRATNIH SREDSTEV EKO SKLADA

Investicija je lahko še precej manjša, če izkoristite razpis EKO sklada je za pridobitev nepovratnih sredstev za izgradnjo sončne elektrarne. V kombinaciji z ugodnim kreditom je izgradnja net-metering elektrarne, zagotovo investicija v prihodnost.

Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga. Za popolno vlogo šteje vloga, sestavljena iz obrazca „Vloga“ in pripadajočih prilog:

 • 3 fotografije objekta
 • Merkurjev predračun z vgradnjo
 • soglasje za priklop

Primer izračuna vrednosti EKO subvencije:

180,00 EUR / kW vgrajene nazivne moči oz. največ 20% celotne investicije

Primer: 11 kW sončna  = 1.980,00 EUR subvencije

Nazivna moč ali tudi inštalirana nazivna moč sončne elektrarne je po definiciji enaka njeni moči pri gostoti sevalnega toka 1kW / kvadratni meter. Pri tem predpostavimo, da so sončni žarki pravokotni na vpadno površino, kar je najbolj optimalna postavitev sončnih panelov.

Merkurjevi svetovalci vam nudijo tudi pomoč pri pripravi vloge za pridobitev sredstev EKO sklada.

CENA POSTAVITVE INDIVIDUALNE SONČNE ELEKTRARNE

Cena sončne elektrarne na ključ (paketne rešitve) je odvisna od kapacitete sončne elektrarne (nazivne moči) oz. vaše potrebe po električni energiji. Cena se torej določi glede na nazivno moč, ki je potrebna, izhodišče za to pa je vaša obstoječa letna poraba oz. potreba po električni energiji. Povprečno 4-člansko gospodinjstvo letno porabi okrog 4.500 kWh električne energije letno.

V povprečju je poraba električne energije za 4 člansko družino z velikostjo stanovanjske hiše od 200 do 250 m2, med 4.500 in 5.000 kWh letno. Če za ogrevanje izkoriščate toplotno črpalko, IR panele ali električne radiatorje pa znaša letna poraba od 10.000 do 15.000 kWh.

Cena sončne elektrarne na ključ okvirno znaša med 2000 EUR/kWh in 3.000 EUR/kWh.

4 člansko gospodinjstvo bo torej za nakup in montažo individualne sončne elektrarne odštela med 8.000 in 11.000 EUR.

Prihranki energije in stroškovPrihranki energije in stroškov

KAKŠEN MESEČNI STROŠEK PORABE ELEKTRIČNE ENERGIJE LAHKO PRIČAKUJETE PO NAMESTITVI SONČNE ELEKTRARNE

V povprečju velja, da se po montaži sončne elektrarne  mesečni strošek zniža za približno 75 %. Stroška električne energije vam nebo potrebno plačati, vseeno pa boste morali plačati strošek obračunske moči ter omrežnino.

Enkrat letno se izdela še poračun. V kolikor bi na leto pridelali manj električne energije od porabljene boste ob poračunu dobili še račun za razliko. Zato je izredno pomembno strokovno načrtovanje sončne elektrarne v začetni fazi.

ALI JE POTREBNO REGISTRIRATI DEJAVNOST ZA PRODAJO ODVEČNE ELEKTRIČNE ENERGIJE?

Za prodajo viška električne energije vam ni potrebno registrirati dejavnosti, le izpolnjevati morate pogoje Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Vas zanima montaža sončne elektrarne?


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki