Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Barvanje lesenih in kovinskih površin

Barvanje lesenih in kovinskih površinBarvanje lesenih in kovinskih površin

Vsaka površina, katero želite pobarvati, ima svoje zakonitosti in glede na to moramo prilagoditi način barvanja ter seveda vrsto barve. Poglejte si nekaj priporočil za barvanje lesenih in kovinskih površin.


Lesene površine

Pred pleskanjem lesenih površin moramo kot pri vsakem drugem pleskanju predhodno odstraniti stare razpokane plasti z lužilom. Lužila so sestavljena iz strjenih spojin razredčil in odstranjujejo disperzijske barve in plastične zidne obloge (z njimi lahko odstranimo tudi strjeno barvo na čopičih in krtačah).

Lesene površine moramo pred pleskanjem grundirati (premazati s temeljnim premazom). Razlikujemo zunanje in notranje temeljne premaze za les. Pred vgrajevanjem moramo premazati vse površine, tudi tiste, ki bodo vzidane.

Les lahko prepojimo z impregnacijskimi premazi, ki ščitijo pred bakterijami in drugimi škodljivci. Neravne površine na lesu zravnamo z lopatico z raznimi zmesmi (kiti). S kiti zapolnimo luknje od žebljev in razpoke pred grundiranjem.

 1. Odstranimo staro barvo 

Priprava lesene površinePriprava lesene površine

 2. Nanesemo osnovni prednamaz  

Nanesemo prednamazNanesemo prednamaz

3. Nanesemo končno bravo

Nanos barveNanos barve

Za barvanje lesenih površin je zelo uporabna cinkova oksidna oljnata barva za zunaj in znotraj. Ta barva dobro prekriva, ko pa se posuši dobi sijaj. Po pleskanju površine lahko še polakiramo. Lahko izbiramo med različnimi vrstami lakov, kot so beli, biserni, emajlni, svileni, mat lak in drugimi. Ti se med seboj razlikujejo po sijaju, kakovosti, sušenju in osnovni sestavi veziva. Od kemične sestave je odvisno, ali je lak primeren za zunanje ali notranje površine.


Kovinske površine

Kovinske konstrukcije kot so stopniščne ograje, kovinska vrata, rešetke, pleskamo podobno kot druge površine, le da moramo pred pleskanjem poleg umazanije odstraniti tudi rjo in jih namazati z zaščitnim sredstvom.

Poznamo različne vrste zaščitnih sredstev proti rji, najpogosteje pa uporabljamo naslednja.

  • zaščitno sredstvo proti rji na oljnati osnovi (Minij je poznan kot zaščitna barva proti rjavenju. V trgovinah ga dobimo zmešanega z umetno smolo ali lanenim oljem. Če se bomo odločili za zaščito z minijem, zmešanim z lanenim oljem, smemo površino z oljno oziroma lak barvo prepleskati šele po osmih dneh sušenja);
  • zaščitno sredstvo na osnovi umetne smole (če se bomo odločili za minij, ki mu je primešana umetna smola, bomo lahko tako površino prepleskali z laki iz umetnih smol brez dolgotrajnega čakanja).
Barvanje kovinskih površinBarvanje kovinskih površin

Pleskanje strešnih žlebov in odtočnih cevi iz cinka in aluminija

Pred začetkom pleskanja teh kovin moramo te površine predhodno prepleskati z lepljivim grundom (temeljnim premazom), ki se bo kovine oprijel. Predlakiranje ali lakiranje samo pa lahko opravimo z lakom iz umetne smole.

Pleskanje grelnih teles

Grelna telesa prepleskamo najprej s temeljnim premazom, nato pa še s končnim lakom. Ne smemo jih prepleskati s sredstvom za zaščito proti rji, saj ta sredstva niso vedno obstojna na vročini.

Vir:  Slonep


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki