Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Beljenje in barvanje stanovanja

Beljenje stanovanjaBeljenje stanovanja

Beljenje ali barvanje je eden od enostavnejših načinov, ki vodi do novega izgleda doma. To bo vašemu prostoru dalo novo energijo in s pomočjo priljubljenih barv tudi novo dimenzijo dobrega počutja. 

Pleskanje je lahko prijetno opravilo, kjer ne potrebujete posebnih spretnosti. Pomemben je le občutek za natančnost in lastno kreativnost.


Priprava in zaščita prostora

Prostor pripravite tako, da iz njega odnesete vso premično opremo. Vse ostalo pohištvo (okna, vrata, tla) morate dobro zaščititi s folijo, filcem in zaščitnim trakom. Na mestih, kjer je veliko direktnega sonca predlagamo, da uporabite zaščitni UV odporen lepilni trak. V primeru, da imate v stanovanju parket je priporočljiva zaščita s filcem, ki ima na eni strani folijo, na drugi pa filc. 

Stran s filcem mora biti obrnjena na parket. S tem se izognemo nezaželenim praskam. Prednost folije je tudi ta, da vso vlago in morebitno razlito tekočino zadrži na površini. V takšnem primeru morate zelo paziti, saj je mokra folija zelo spolzka in kot takšna tudi nevarna. Robove položene folije zlepite skupaj. S tem preprečite spotikanje, trganje, prodor prahu ali tekočine na tla. Priporočljivo je, da s sten odstranite stikala in vtičnice.


Priprava stene

Prvo pomembno pravilo je, da ustrezno pripravite podlago in prostor. Po potrebi stene pred beljenjem zgladite in zravnajte. Najprej z zidarsko lopatico odstranite vse slabo oprijete in odstopajoče dele. Kadar so stene poškodovane in se barva lušči, površino postrgajte že pred nanosom emulzije. Razpoke sanirate z bandažirnim trakom, večje luknje pa zapolnite z gipsom ali kitom. Po potrebi odstranite tudi žeblje in vijake.

Pred pleskanjem je priporočljivo, da pometete ali posesate prah s sten. Lahko pa stene tudi rahlo navlažite. S tem odstranite vse prašne delce.

Po potrebi lahko razpoke oz. stike okrog oken in drugih vogalov zatesnite z akrilno maso. To lahko pobarvate in s tem skrijete nepravilnosti.

Pri pleskanju želimo doseči čim boljši učinek že z prvim nanosom, zato je priporočljivo pred tem premazati steno s prednamazom oz. primerno emulzijo.

Priprava na barvanje stenPriprava na barvanje sten

S tem boste zagotovili enakomerno vpijanje barve na steni. Tako stene po pleskanju ne bodo lisaste. Imele bodo dober oprijem barve.

Ker morate prostor zračiti je priporočljivo, da belite in barvate v času, ko v ozračju ni preveč vlage in nizkih temperatur. S tem privarčujete na času sušenje.

Barvo morate pred uporabo dobro premešati in pripraviti po navodilih proizvajalca. Navodila morajo biti na vsaki embalaži. Vedno morate nanesti vsaj dva nanosa barve. Prvi sloj je lahko malo bolj redek, drugi pa gostejši. Pri zelo umazani steni ali novogradnjah so včasih potrebni tudi trije nanosi.

Pranje zidov

Redki domači mojstri perejo zidove, preden jih prebelijo. Roko na srce, včasih so nekateri zidovi tega res potrebni, vsaj delno. Celotnih zidov pa ni potrebno prati. Če je zid hudo umazan, mi pa nameravamo uporabljati blage odtenke, potem je bolje, če se poslužimo brusnega papirja in najbolj kritična mesta blago prebrusimo, samo toliko, da odstranimo najhujše. Ostalo bo prekrila barva.

Madeži od vlage

Huje je z madeži od vlage. Pri teh moramo najprej odstraniti razlog, vendar moramo to storiti nekoliko prej kot na dan, ko smo se odločili beliti. Ugotovimo, ali nam kje pušča streha, cev v zidu ali pa gre samo za slabo izoliran zunanji (navadno severni) zid. Odstranimo razlog za nevšečnost in ko se zid posuši, ga na tem mestu enkrat ali dvakrat premažemo s fungicidno zaščitno barvo, ki nam kemijsko onemogoči nastajanje nove zidne plesni, medtem ko za prekrivanje madežev od vlage uporabljamo posebno barvo za vlažne stene.


Pleskanje robov

Najprej morate pobarvati vogale. V barvo pomočite tretjino ščetin na čopiču. Vzemite čopič iz barve in s ščetinami nežno potrkajte (ne brišite!) ob rob posode z barvo. Barva je v tem primeru lahko malo redkejša kot barva za nanašanje z valjčkom. Ne sme pa kapljati z njega, ko ga boste premaknili proti steni. 

S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Začnite barvati od robov proti sredini oz. navzven. Barvajte v dolgih potezah. Najprej potegnite z roko navzgor, da spustite barvo, nato navzdol, da jo še bolj pritisnete na steno, ter še enkrat navzgor, da zakrijete sledove čopiča. Z novo odprto barvo nikoli ne barvajte sredine stene, saj se lahko zgodi, da odtenek ne bo enak. Če nanos ni enakomeren, poskusite odvečno barvo s čopiča odstraniti, denimo s potegom po pleskarski mrežici. V primeru, da vam na steno kapne kakšna kapljica barve jo takoj pobrišite, saj bo v nasprotnem primeru na steni vidna.


Pleskanje stropa

Ko zaključite z robovi pojdite na pleskanje stropa. Barvo nanesete najprej vodoravno, nato pa še navpično. Pri barvanju stropa priporočamo, da na valjček nataknete nastavljiv podaljšek, saj lahko z njim barvate strop brez lestve. Vedno prepleskajte celo steno (ali strop) naenkrat. Pleskati morate čim hitreje, tako da je barva na stičnih mestih še mokra in se sprime. Tako se boste izognili črtam oz. vidnim robovom med plastmi nanosov. Pri pleskanju z valjčkom nujno uporabljajte pleskarsko mrežico za enakomerno razporeditev barve po valjčku, ki jo kar postavite v vedro z barvo.


Pleskanje stene

Barvanje sten ali stropov začnete od enega kota postopno proti drugemu in ne kar malo tu malo tam. Z barvanjem začnete okoli oken, nato greste od enega kota postopno proti drugemu. Pleskarski valjček (ko ga pomočite v barvo), vedno potegnite po mrežici za odcejanje, da se bo barva enakomerno razporedila po celotnem valjčku. Površino pleskajte v obliki črke W v velikosti meter krat meter.

S prvimi potegi barvo nanesite na steno, z naslednjimi pa jo enakomerno razporedite.S tem vzorcem nadaljujte, dokler nanos barve ni več enakomeren, nato valjček znova potopite v barvo, ga zapeljite po mrežici in nadaljujte z opisanim postopkom. Vsak nov del površine morate začeti barvati tako, da se prekriva z že pobarvanim. Tako na steni ne bo vidnih črt pleskanja. Če nameravate na steno nanesti več nanosov barve, počakajte, da se nanešena barva pred novim nanosom posuši.

Ko je celoten prostor prepleskan lahko pristopite k dekoriranju ali barvanju manjših površin npr. v drugi barvi, s katero imate za cilj ujemanje s pohištvom ali pa želite doseči določen vpliv barve na prostor in tiste, ki v njemu biva.

Barvanje je enako ali celo bolj pomembno in zahtevno v primerjavi z vsemi dosedanjimi postopki. Pri barvanju morate še bolj paziti na enakomernost nanosov in hitrost nanašanja. 

 

Beljenje stanovanjaBeljenje stanovanja

Če ste prepočasni se barva lahko sproti posuši in tako nastajajo lise. Lahko pa uporabite za dekoracijo tudi določene slikopleskarske tehnike. Za izdelavo le teh vam priporočamo, da si izberete slikopleskarskega mojstra.


Čiščenje prostora in orodja

Pomemben del pleskanja je tudi čiščenje orodja in prostora. Vse kar želite oprati je priporočljivo, da to storite čimprej, še predenj se barva do konca posuši. Ostanke barve na oblačilih izperite z vodo in tkanino nežno podrgnite med rokami. Trdovratne madeže lahko tudi namočite z alkoholom in spraskate s tkanine. Pri takem odstranjevanju madežev morate paziti, da ne poškodujete tkanine. Svežo barvo iz oken, tal ali pohištva enostavno obrišete s krpo, posušeno barvo pa spraskate s topim delom noža.

Čopiče z barvo na vodni osnovi enostavno izperete z vročo vodo. Oljno barvo s čopičev pa lahko odstranite s parafinskimi topili. Nato jih operete še z milnico in splaknete pod vodo.

Tudi valjček in mrežico morate dobro oprati. Mrežico je najbolje, skrtačiti s sirkovo krtačo in sprati pod vodo. Valjček in čopič pa operite s toplim curkom vode. Le dobro opran čopič in valjček boste naslednjič spet lahko uporabili za pleskanje.

Beljenje stanovanjaBeljenje stanovanja

Dobro je, da čimprej odstranite tudi lepilni trak s pohištva, saj se lahko zgodi, da se lepilo zasuši na podlago. V primeru, da se lepilo zasuši na podlago, potem za njegovo odstranitev uporabite aceton.


Kaj potrebujem?

Orodje

Materiali

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica