S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Hrustljavo pečen piščanec

naslovna-slika-hrustljav-piscanec

Poskrbite, da bo v vašem domu prijetno zadišalo po okusnem kosilu. Piščanec je velikokrat na jedilniku slovenskih družin. A tokrat ga z našo pomočjo pripravite nekoliko drugače! Hrustljavo zapečena skorja naj obdaja sočno pečeno in mehko meso. Pa dober tek!


Čas priprave: 90 min


Št. porcij: 2 – 4 osebe


Sestavine:

  • 1 manjši piščanec
  • ekstra deviško olivno olje
  • sol
  • beli poper v zrnu 

Korak za korakom:

  1. Piščanca je najprej potrebno očistiti. Oprhamo ga pod tekočo vodo in posušimo.

  2. Pečico segrejemo na 190°C.

  3. Posušenega piščanca premažemo z oljem in ga nato potresemo s soljo, sveže mletim poprom, po okusu pa ga lahko tudi povežemo oz. dresiramo.

  4. V litoželezni ponvi segrejemo olje in piščanca s prsno stranjo navzdol položimo vanjo. Počasi ga pečemo 3 minute na eni strani, ga obrnemo in še na drugi strani pečemo 3 minute. 

5.  Ponev s piščancem položimo za približno 80 minut v segreto pečico. Čas pečenja v pečici je odvisen od velikosti piščanca.

6.  Ko je piščanec dovolj pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo alu folijo. Počiva naj 15 minut.

piscanec-1

7.  Piščanca razkosamo


Serviranje

Okusno hrustljav piščanec s sočno sredico se odlično prileže s krompirjevim pirejem ali prilogo po želji.

Namigi

  • Najokusnejši piščanci ponavadi tehtajo okoli 1 kg. Pri večjih kosih perutnine je razmerje med mesom in kostmi ugodnejše.

  • Za še boljši okus piščanca, lahko pred peko v njegovo trebušno votlino potisnemo košček masla.
    Odločite se pa lahko tudi za neolupljeno jabolko, vejico rožmarina, timijana ali koprca.

  • Težka litoželezna posoda dolgo zadržuje toploto in omogoča hitro in dolgotrajnejšo pripravo jedi. V njej pa ne pripravljamo zelenjave, saj se v njej uniči večina vitamina C. 

  • Najkakovostnejše pečice se segrejejo na nastavljeno temperturo, pri slabših pečicah, pa lahko pride tudi do odstopanja 30°C.

    Odstopanje pečice lahko izmerimo s kuhinjskim termometrom. 

piscanec-2

Viri

  • Recept s portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu pečeni piščanec s hrustljavo kožico s portala Best Recipe Box.

  • Številni drugi različni viri

  • Thinkstock: fotografije v besedilu. 

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica