Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako načrtovati okrasni vrt?

Vrt je del našega doma, ki ga lahko namenimo počitku, druženju z družino, rekreaciji ali drugim aktivnostim. Sestavljen naj bo iz različnih sklopov, ki so med seboj razmejeni. Na primer: v vrtni uti bomo počivali, na trati se žogali z otroci, zelenjavni vrt in steklenjak pa bosta služila pridelavi hrane. Zato različnih sklopov nikar ne postavljajmo preveč skupaj, ampak jih razmejimo že pri načrtovanju. Majhni zidki, lesene ograjice in morda celo obokani prehodi imajo svoj čar.

Vrta ne urejajmo ali spreminjajmo brez predhodnega temeljitega razmisleka, saj se nam lahko zgodi, da bomo čez nekaj let morali posekati vsako drugo drevo, ali pa bomo kupili preveč kamenja za tlakovanje potk v vrtu. Vrt moramo temeljito načrtovati, saj ga v glavnih potezah najbrž zlepa ne bomo več spreminjali.

Pri načrtovanju se moramo držati načela "od velikega k majhnemu", pozabiti pa ne smemo tudi na instalacije. Torej: najprej bomo postavljali skale, ribnike in drevesa, potem temelje (točkovne in linijske), nato instalacije, na koncu pa še vse ostalo. Ampak: lepo po vrsti!

Pri pripravi tega nasveta nam je pomagal Miha Potočnik, cvetličar z Bleda.


Korak 1 - Najprej si zastavimo nekaj temeljnih vprašanj

Vprašanja nam bodo v oporo pri zbiranju drobnih, a pomembnih podatkov pri izdelavi načrta za naš vrt.

 • Ali smo dovolj opazovali?

  Najprej poglejte skozi okno, in sicer tja, kjer želite urediti vrt. Ta pogled mora biti na koncu najlepši. Potem to storite pri sosedu in si oglejte še njegov vrt. Zapišite si, kaj vam je všeč in kaj vas moti.

  Ne glejte samo sosedovega vrta. Sprehodite se ali zapeljite s kolesom, preglejte revije in se naužijte tujih idej. Vsi končni izdelki so skoraj brez napak, tistih napak, ki pa so vidne, pa vam ne bo potrebno narediti.

 • Kje bo naš vrt?

  Vse od tu naprej moramo gledati z vidika prostora, ki nam je na voljo. Predvsem moramo najprej pogledati, kje bomo uredili vrt. Torej, na katerem koncu stoji hiša, kje je vhod v vrt, kje sta vzhod in zahod, kje potuje sonce, kje imamo dostop do vodovoda in kje do električne napeljave. Pozorni moramo biti, da ne bomo posadili kakšnih večjih rastlin tam, kjer je dostop do infrastrukturnih objektov (kanalizacija, vodovod, elektrika).

 • Ali si želimo samo travnik oz. trato?

  Nekateri prisegajo samo na travo, večina pa si začne vrt dodatno opremljati z rožami, grmovnicami in drevesi. Zato je vedno bolje, da si na to temeljno vprašanje odgovorimo sedaj, preden naredimo katerega od odločnejših posegov. To je ključnega pomena, da ne pride do slabe volje zaradi slabo načrtovane postavitve in dela. Če bomo že na začetku dobro splanirali vse ključne elemente, se bomo izognili nepotrebnim spremenitvam lokacij in s tem uničevanju že obstoječih elementov.   
 • Ali bomo uredili sistem (avtomatskega) zalivanja?

  To je zelo pomembno vprašanje, saj moramo vse cevi, povezovalne elemente in škropilne šobe položiti pod zemljo. Zunaj ostaneta samo ura, če je zalivalni sistem avtomatski, in priklopni del, pa še to je možno namestiti kar v hišni kleti. Pri (avtomatskem) zalivalnem sistemu so torej potrebna manjša zemeljska dela, ki jih opravimo s krampom, lopato in rovačo, vendar jih je bolje napraviti pred vsemi ostalimi stvarmi.
 • Ali bomo imeli ribnik, bazen, terarij ali fontano?

  Voda dela čudeže. Če le imamo možnost, si uredimo kak ribnik ali vsaj skalnjak (terarij) z umetnim potočkom. To si uredimo tam, kjer se bomo največ zadrževali, saj je voda zelo sproščujoča. Pri načrtovanju in vključevanju ribnika ali bazena v vrt, bodite vedno previdni, še posebej, če imate otroke!

  Do ribnika, bazena, terarija ali fontane je potrebno speljati vodo in elektriko (predvidoma za kakšno potopno črpalko za ribnik), kar je dobro postoriti na začetku. Za ribnik in terarij voda res ni pogoj, saj lahko ribnik polnimo tudi z vrtno cevjo, elektrika pa skoraj mora biti za osvetljevanje.

 • Si bomo uredili "letno kuhinjo" ali zunanji žar?

  Nekateri si v vrtni uti naredijo prave "letne kuhinje" in so lahko vse tople mesece veliko na zraku. Povsem vseeno je, ali imamo v letni kuhinji hladilnik in štedilnik, zidan (statični) ali prenosni žar. V vsakem primeru tam, kjer kuhamo, potrebujemo vsaj vodo, če ne tudi elektrike za osvetljevanje ob večernih kulinaričnih doživljajih in prijetnem druženju.
 • Bomo na našem vrtu pridelovali zelenjavo in začimbe? Ali si bomo postavili steklenjak?

  Nekateri na to včasih niti ne pomislijo, drugi spet pa prisegajo samo na "solato z domačega vrta". Vsekakor je odločitev o zelenjavnem vrtu in/ali steklenjaku ena temeljnih odločitev, če imamo za to dovolj prostora.
 • Bi v vrtu radi posedali v senci ali na soncu; ob sončnem ali poletnem deževnem vremenu?

  Na to vprašanje si je dobro odgovoriti iz več razlogov. Večina ljudi vrtne sedežne garniture ne postavlja kar na travo, ampak najprej podlago tlakuje (s tlakovci, kamenjem, marmorjem ali z visoko kakovostnimi keramičnimi ploščicami). Vedeti moramo ali si bomo postavili senčno uto in kako močno streho bo imela.
 • Ali se bodo na vrtu igrali otroci?

  Če imamo otroke ali vnuke, bodo ti najbrž veseli, če bo v našem vrtu tudi mesto, kjer se bodo lahko žogali, se gugali na gugalnici ali spuščali po toboganu.
 • Koliko in kakšna drevesa bomo sadili?

  Tudi sadovnjak in zelenjavni vrt sta lahko atraktivna. V sadovnjaku se poigramo z različnimi sortami dreves, tako da nam cvetijo ob različnem času, v zelenjavnem vrtu pa lahko z barvnimi kombinacijami kulturnih rastlin dosežemo neverjetne učinke.

  Izberimo si takšen nabor rastlin (dreves in grmovnic), da bo vrt čim dalj časa pisan in cvetoč. Nekatere rastline imajo zanimive cvetove, druge pa plodove. Vsaka je zanimiva ob svojem času. Tako bo ob vsakem letnem času naš vrt izgledal popolno. Vendar se moramo zavedati, da drevesa načrtujemo za veliko dalj časa kot ostale rastline. namreč njih ne bomo mogli menjati vsakih nekaj let.

  Vedno moramo pri načrtovanju upoštevati končno velikost krošenj dreves. Le tako si bomo povsem lahko predstavljali, kakšno senco bo ustvarilo drevo, kam jo bo metalo, do kod bo fizično segalo in od kod naprej je potem lahko nekaj drugega.

  Druga pomembna odločitev v zvezi z drevjem je, ali bomo sadili okrasno, sadno ali celo oboje.
 • Sajenje grmovnic

  Pri grmovnicah moramo podobno kot pri drevesih upoštevati končni obseg, čeprav tega z obrezovanjem lažje prilagajamo kakor pri drevju. Tudi tu moramo ob načrtovanju pomisliti na kakšno užitno jagodičevje, ki ga otroci z velikim veseljem odtrgajo.

  Ne pozabimo na privoz k hiši. Tudi tu lahko leo uredimo okolico. Naj se naše oči ob prihodu domov vedno odpočijejo na lepo urejenem dovozu.

 • Podrobnosti

  Vse lahko načrtujemo in naredimo najbolje, vendar moramo nekatere nujne neprijetnosti prikriti, saj nam lahko porušijo celotno prijetno podobo našega vrta. Res je pomembno, da nam na koncu ne bo en detajl npr. pokrov jaška,  kazil celotne podobe. S tem delom ne odlašajmo predolgo!

Korak 2 - Preglejmo trenutno stanje vrta

Če vrt delamo na novo, ta korak mirno preskočimo. Pri preurejanju starega vrta pa, si moramo za izhodišče postaviti tiste stvari, ki so nam všeč, so funkcionalne in stojijo na pravem mestu (želimo ohraniti drevo z lepo krošnjo, kompostnik nam je všeč, prav tako pa nam ustreza tudi lokacija temeljne plošče za vrtno uto ali paviljon). Cisterne za gorivo ali greznice ne moremo prestavljati drugam! Takšne stvari bodo morale ostati na svojem mestu in temu bomo morali prilagoditi načrt.

Poleg tega moramo upoštevati tudi okolico, ki jo bomo s svojim početjem bodisi poudarili (na primer kakšen prelep pogled na gore) ali prikrili (na primer prometno ulico, nevzdrževan sosedov hlev, zevajočo odprtino med dvema stavbama, pokrove jaškov, cisterno).

Pomembni dejavniki so tudi oblika našega vrta, klimatsko okolje, v katerem smo, kakovost zemlje in usmerjenost vrta glede na strani neba.

Vse to je naše temeljno izhodišče, pri katerem moramo graditi na stvareh, ki so kakovostne: lep razgled, drevo na pravem mestu, simpatična razgibanost terena ...

Začnemo torej pri pozitivnih izhodiščih, ki nam jih ponuja zatečeno stanje.


Korak 3 - Izdelava seznama želja in možnosti

   Ta seznam je nastajal sproti iz odgovorov na vprašanja v prvem koraku ter iz popisa dobrih izhodišč pri drugem koraku. Želene novosti že zdaj razvrstimo po prednosti, da ne bomo pri nadaljnjem načrtovanju imeli težave z morebitnim izločanjem odvečnih rešitev. Ta spisek dobro pregledamo, se vprašamo, če morda na njem še kaj manjka in ga spravimo za kak dan ali dva. Dobro je namreč, da svoje misli in želje prespimo, saj se v dveh, treh dneh najbrž ne bo zgodilo nič usodnega. Nato seznam še enkrat pregledamo in po potrebi dopolnimo ter se lotimo naslednjega koraka. 

Korak 4 - Skica našega vrta

Skica je potrebna zato, da se izognemo nepotrebnim improvizacijam pri izdelavi načrta. Najbolje je, da si preskrbimo tlorisni načrt (obris) našega vrta v kakšnem uporabnem razmerju (najboljše je razmerje 1:100, da bomo potem pri risanju imeli lažje delo z ocenjevanjem porabe prostora - 1 cm na papirju je 1 m v naravi).

V načrt vrišemo obstoječe objekte (hiša, drevesa, cisterne ipd.), določimo smeri neba, da bomo upoštevali potovanje sonca, nato vrišemo okna dnevne sobe, vrata terase ... V vrtu bomo lahko uživali tudi takrat, ko ga bomo samo gledali.

Potem začnemo po prioritetah iz seznama zapolnjevati skico z objekti ali rastlinami, ki jih želimo imeti v vrtu. Pazimo na pravilna razmerja v velikosti. Predstavljajmo si drevesa in grmovnice v njihovi končni velikosti in jih vrišemo kot take. Zarišemo potke, bazen, ribnik, fontano, terarij, nova drevesa, zelenjavni vrt, korito za pranje zelenjave, mesto za žar, določimo, kje bomo postavili mrežo za plezalke, ki bodo prekrile zid ...

Bodimo ustvarjalni in realni. Na enem mestu je lahko hkrati samo ena stvar. Kakšni želji pa se bomo morali tudi odreči. Vse skoraj gotovo ne bo šlo. Napravimo več skic in jih ocenimo skupaj s svojo družino ali prijatelji. Poslušajmo želje in predloge, saj si bomo tako razširili obzorje in dobili bolj jasno podobo našega vrta.

Nikakor ne smemo pozabiti na obstoječe inštalacije in na tiste, ki jih moramo urediti za potrebe vrta (elektrika, voda, sistem za zalivanje). Te vrišemo na koncu (lahko z barvnim svinčnikom). Zdaj smo pripravljeni za izdelavo točnega načrta!


Korak 5 - Načrt našega novega vrta

Vzemimo še en tak list, na kakršne smo delali skice in zadnjo (izbrano) skico našega vrta. Zdaj ponovno preverimo in sproti natančno vrisujmo! Glede na izrisan načrt naredimo seznam opravil, ki jih moramo postoriti ter materiala, ki ga bomo potrebovali.

Lepo po vrsti:

  • kje potuje sonce;
  • upoštevajmo pozicijo oken dnevne sobe;
  • kje so vhodi na vrt;
  • kje je/bo najlepši pogled iz vrta;
  • kaj moramo prikriti s plezalkami ali grmovnicami (cisterne, pokrove jaškov, ...);
  • vrišimo mesto zelenjavnega vrta in steklanjaka;
  • kje bodo ribnik, fontana, terarij ali bazen;
  • speljimo potke (določimo material, iz katerega bodo: kamenje, tlakovci, keramične ploščice, ...) - potke naj ne bodo povsem ravne, malo jih razgibajte;
  • določimo mesto, kjer bomo imeli vrtno uto; če ne bo ute, pa mesto, kamor bomo postavili vrtno sedežno garnituro; že sedaj pomislimo, kam bomo lahko postavili senčnike (odločite se, s čim bomo podlago utrdili - tlakovci ali kaj podobnega); ali bo to blizu hiše, skrito pred pogledi sosedov, ...;
  • podobno se bomo morali odločiti za podlago v letni kuhinji ali mestu za žar, zunanje korito in ali bomo tlakovali tudi podlago za otroška vrtna igrala;
  • določimo, kje bomo uredili trato/travnik;
  • "posadimo" nova drevesa, vendar (še enkrat) upoštevajmo končno velikost njihove krošnje;
  • določimo vrste in mesta grmovnic (prav tako upoštevajmo končno velikost); grmovnice so lahko naravni zid za preprečevanje radovednih pogledov z ulice;
  • umestimo cvetlične gredice, kjer bomo lepšali vrt s sezonskim cvetjem;
  • zdaj pa bomo že lahko ugotovili, kakšne škropilne šobe samozalivalnega sistema potrebujemo in kje jih bomo lahko postavili (in kje bodo potekale temeljne instalacije vodovodnega samozalivalnega sistema);
  • kje bomo speljali vode za elektriko (za vrtne svetilke, osvetljevanje mesta za žar, ...).

Korak 6 - Izvedbeni načrt

V izvedbenem načrtu bomo posamezne faze uredili po vrstnem redu tako, da bomo vedno delo samo dopolnjevali in z naslednjim opravilom ne bomo rušili ali uničevali predhodno narejenega. Tako kot druge stvari tudi vrt izvedbeno načrtujemo po načelu "od večjega k manjšemu". Seveda moramo predvideti tudi količine materiala, ki ga moramo kupiti.

Nekaj temeljnih pravil:

  • najprej bomo skopali luknje za ribnike in bazene in dodali kakšne večje skale, če smo to načrtovali,
  • potem bomo bazene in ribnike dokončali (vgradne ali tiste ribnike iz folije) do potrebne faze,
  • nato bomo vkopali (položili) potrebne instalacije (elektrika - za letno kuhinjo, osvetljevanje vrta, bazena, ribnika s svetilkami, voda - za zunanje korito, samo zalivalni sistem z vsemi šobami),
  • pripravili bomo temelje za vrtno uto (če jo bomo imeli), naredili zunanje zidove in položili robnike in temelje za notranje ograje (če imamo večji vrt, da si to lahko privoščimo),
  • nadaljevali bomo s polaganjem tlakovcev, kamenja, ploščic za potke in podlage letne kuhinje, sedežne garniture itd.,
  • izravnali in uredili bomo podlago za sajenje rastlin in sejanje trave,
  • preplastili bomo podlago z zgornjim slojem zemlje in posejali travo,
  • posadili bomo plezalke, grmovnice in drevesa,
  • uredili cvetlične grede in jih posadili s sezonskim cvetjem.

Korak 7 - Izvedba

Izvedbe vrta se moramo lotiti pravočasno, ni pa nujno, da vse naredimo naenkrat. Vedeti moramo, da sta pomlad in zgodnja jesen najprimernejši obdobji za sejanje trave in plezalk, dreves ter grmovnic. Ni pa ovire, če ne bi vseh ostalih opravil, od zemeljskih del do polaganja instalacij in tlakovcev, opravili v kakšnem drugem času.

Tudi notranje ograje lahko delamo čisto na koncu. Še posebej, če bomo delali takšne brez temeljev. Predvsem pa je pomembno, da ne presegamo samih sebe. Ne precenjujmo se! Modro ocenimo, kaj lahko napravimo sami in kdaj potrebujemo pomoč družine, prijateljev ali poklicnih mojstrov.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki